De ce diferă costul polițelor RCA și cum poți încheia rapid o astfel de asigurare?

De ce diferă costul polițelor RCA și cum poți încheia rapid o astfel de asigurare?

RCA este poliță auto obligatorie pentru fiecare proprietar de mașină. Aceasta nu oferă despăgubiri asiguratului, ci persoanei păgubite din vina asiguratului, la fel ca și alte polițe de răspundere civilă. Costul pentru RCA diferă în funcție de numeroși factori, iar având în vedere scumpirile din ultimii ani, tot mai multe persoane doresc să știe cum se calculează exact. Astfel, în cele ce urmează, îți vom prezenta motivele pentru care diferă prețul unui RCA, practic criteriile luate în calcul pentru stabilirea prețului final și îți vom spune și cum poți încheia rapid o astfel de poliță. 

ADVERTISING

Criteriile luate în calcul pentru RCA 

Prețul final al unei polițe RCA se calculează în funcție de diverse criterii, ce pot fi împărțite astfel: informații despre autovehicul, informații despre proprietar, locul de înmatriculare, sistemul Bonus-Malus. Cu ajutorul tehnologiei, poti citi mai multe detalii despre asigurare RCA online de pe epolite.ro și poți afla exact cum se calculează această poliță.  

În ceea ce privește informațiile despre autovehicul, pentru a calcula RCA se ține cont de următoarele: 

ADVERTISING
  • marcă 
  • model
  • anul de fabricație
  • capacitate cilindrică
  • tipul utilizării
  • masa maximă autorizată
  • seria șasiului și altele. 

Datele despre proprietar pot face diferența între o poliță ieftină și una foarte scumpă. Astfel, se vor solicita următoarele informații: 

  • CNP
  • vechimea permisului de conducere 
  • alte informații suplimentare, dacă este cazul. 

CNP-ul este important pentru stabilirea vârstei proprietarului. Persoanele sub 30 de ani vor plăti mai mult pentru o poliță RCA, având în vedere că sunt mai predispuse să facă accident, din anumite motive (spre exemplu, lipsa experienței). Nu doar vârsta este importantă, ci și vechimea permisului de conducere. Astfel, chiar dacă un șofer are peste 35 de ani, dar experiență de condus de doar doi ani, va plăti mai mult decât un proprietar care are 35 de ani și permis de cel puțin zece ani. 

ADVERTISING

Poate te întrebi ce legătura are localitatea unde este înmatriculată mașina cu prețul RCA-ului. În unele zone se întâmplă mai multe accidente. Un astfel de exemplu este Capitala. Proprietarii de vehicule de aici vor plăti un preț mai mare, având în vedere riscul mai crescut pentru asigurator. 

Nu în ultimul rând, se ia în calcul și Sistemul Bonus-Malus. Acesta este un sistem bazat pe recompense și penalizări acordat fiecărui șofer. Astfel, o persoană care va înregistra o mașină pentru prima data și care nu are vreun istoric al daunelor, va începe de la valoarea neutră: B0. Dacă pe parcursul unui an, nu va avea niciun incident din vina lui, anul următor va trece la nivelul B1 și va beneficia de o mică reducere. Dacă va provoca un accident, va fi penalizat cu o creștere de 10%. Este bine să știi că din clasa Malus nu poți trece direct în clasa Bonus, ci vei reveni la valoarea neutră, iar abia apoi vei putea beneficia de reduceri, dacă nu vei mai face vreun accident. 

În cazul în care ai nevoie de un RCA cât mai curând, află că îl poți încheia și online, pe epolite.ro. Procesul este foarte rapid și vei primi polița de asigurare pe email, astfel încât să o poți utiliza în cel mai scurt timp.