Cum să circuli în siguranță pe două roți

Cum să circuli în siguranță pe două roți

Când vine vorba de soluții de mobilitate, vehiculele pe două roți devin din ce în ce mai mult o alternativă la autoturisme. Cu toate acestea, bicicliștii, cei care călătoresc pe scuter, motocicletă sau trotinetă electrică sunt mai expuși pericolelor în trafic. 

Dacă faci parte din categoria celor ce se deplasează utilizând un mijloc de transport pe două roți, iată câteva sfaturi pentru siguranța ta și a celorlalți participanți la trafic. 

1. Asigură-te că utilizezi echipamentul adecvat

Indiferent dacă este vorba despre o motocicletă, o bicicletă sau un scuter, purtarea unei căști de protecție reduce riscul de accidentare. În timpul unei căderi sau al unei coliziuni, cea mai mare parte a energiei de impact este absorbită de cască. 

De asemenea, mănușile de protecție sunt esențiale pentru a-ți proteja mâinile în caz de accident. Instinctele îți vor dicta să folosești mâinile pentru a aplana o cădere și a te opri din derapaj. De aceea, mâinile au nevoie de la fel de multă protecție precum zona capului.

ADVERTISING

2. Asigură-te că ești văzut

Alege un echipament și o cască de protecție colorate sau care au benzi reflectorizante. Ține cont de faptul că vor exista unghiuri moarte în oglinzile retrovizoare, în special la autoturisme mari și camioane. Așadar, încearcă să nu rămâi prea mult timp în același loc, lângă sau în spatele unui alt vehicul.

De asemenea, fii atent la ceilalți participanți la trafic pentru a te asigura că te-au văzut. Poziționează-te spre stânga benzii de circulație pentru a putea observa mai bine traficul și drumul și pentru a putea semnaliza.

3. Anticipează

Privește în fața și în jurul tău cât mai mult posibil, pentru a prevedea pericolele și momentul în care ar putea fi nevoie să frânezi. De asemenea, fii atent la orice vehicul care se află în spate pentru a anticipa dacă va avea timp pentru a frâna.

În general, vehiculele pe două roți au dimensiuni mai mici decât ceilalți participanți la trafic de pe șosea. De aceea, este important să înțelegi că multe accidente în care sunt implicate motociclete, scutere sau biciclete sunt cauzate de șoferi care nu le-au observat din timp.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Însă chiar și atunci când ești complet pregătit, pot apărea situații neprevăzute. O asigurare rca scuter sau asigurarea obligatorie pentru motocicletă, pe lângă faptul că îți este necesară pentru a circula legal pe drumurile publice, îți oferă protecție în astfel de situații neprevăzute, prin acoperirea costurilor de despăgubire în cazul unui accident.

4. Păstrează distanța de siguranță

Păstrează distanța de siguranță astfel încât să poți anticipa pericolele. La o viteză de 90 km/h, ai nevoie de 85 m pentru a opri, pe vreme uscată. În condiții de carosabil umed, această distanță devine și mai mare.

Atunci când treci pe lângă vehicule parcate, asigură-te că lași suficient spațiu de manevră în cazul în care portiera mașinii pe lângă care treci s-ar deschide. Distanța ideală e de 1,50 m.

5. Adaptează-te la trafic 

Ajustează viteza atunci când treci pe lângă o coadă de mașini. Nu uita că unii șoferi au tendința de a schimba rapid banda de circulație dacă se eliberează un spațiu sau dacă sunt distrași în timpul condusului.

ADVERTISING

Mai mult, trebuie să fii atent la faptul că, atunci când mașinile stau în coloană, unii pasageri ar putea deschide brusc portiera pentru a coborî.

6. Adaptează viteza

Ajustează întotdeauna viteza astfel încât să poți reacționa la obstacole neprevăzute fără a te pune în pericol. Ar trebui să ajustezi viteza pe vreme rea, mai ales că ploaia reduce vizibilitatea și aderența. În mod ideal, ar trebui să frânezi numai atunci când te deplasezi în linie dreaptă. Încetinește înainte de viraje și nu frâna în timpul virajului.

Fie că este vorba de un pasager sau de un bagaj, greutatea și volumul modifică comportamentul motocicletei sau a scuterului tău. Ele deplasează centrul de greutate și necesită creșterea distanței de frânare. Așadar, în astfel de situații redu viteza și mărește distanțele de siguranță, ține ghidonul mai ferm, alege rute mai sigure, verifică presiunea pneurilor și reglează suspensia dacă este posibil.

7. Pornește la drum doar dacă te simți în formă 

Conducerea unei motociclete sau a unui scuter necesită mai mult efort fizic și concentrare decât conducerea unei mașini. Nu condu dacă ești obosit sau, din orice motiv, te simți mai puțin alert.

De exemplu, dacă ești nervos în urma unei dispute, stresat din cauza unei probleme la serviciu sau supărat după ce ai primit o veste proastă, este posibil să te simți mai ușor frustrat în trafic și să ai o capacitate mai redusă de a reacționa în siguranță la ceea ce se întâmplă în jurul tău.

A fi în siguranță pe două roți înseamnă să fii capabil să vezi, să gândești și să reacționezi rapid. Nu contează cât de bine manevrezi motocicleta sau scuterul. Atunci când aceste abilități sunt chiar și ușor afectate, devii vulnerabil în trafic. 

În concluzie, ignorarea distragerilor în timp ce manevrezi vehiculul, menținerea concentrării asupra drumului, adaptarea și echipamentul sunt esențiale pentru a conduce în siguranță un vehicul pe două roți.