Cum să ai grijă de mașina ta dacă locuiești într-un oraș aglomerat

Cum să ai grijă de mașina ta dacă locuiești într-un oraș aglomerat
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dacă locuiești într-un oraș aglomerat și nu ai mai deținut niciodată o mașină, trebuie să știi câteva lucruri, înainte de a intra în posesia setului de chei al noii tale mașini. De la asigurări până la potențiale probleme mecanice și de motor, este esențial să îți adaptezi așteptările la viața urbană și să faci investiții inteligente, pentru ca utilizarea mașinii să te coste mai puțin, pe termen lung.

Iată câteva sfaturi pentru a te asigura că mașina ta rezistă cât mai bine „traficului de oraș”.

  1. Alege asigurarea potrivită

Într-un oraș aglomerat și nu numai, asigurarea este o componentă esențială. Traficul din orașele mari înseamnă probleme specifice în ceea ce privește siguranța mașinii și este important să ai o asigurare care să reflecte aceste riscuri. 

Persoanele care circulă adesea cu mașina în oraș se confruntă cu multe provocări în trafic. De aceea, este important să ai o acoperire sub forma unei asigurări fiabile pentru daunele provocate mașinii, precum și o acoperire de răspundere civilă, care să acopere orice s-ar întâmpla cu mașina altei persoane, în urma unui incident. 

ADVERTISING
  1. Echipează-ți mașina pentru eventualele pagube 

În orașele aglomerate, mașinile circulă și sunt parcate foarte apropiate unele de altele. Aripile, portierele și barele de protecție ale mașinii sunt predispuse la zgârieturi și lovituri. Fii conștient de prezența altor mașini în proximitate și fii atent la daunele produse vehiculului tău. Acestea vor fi, probabil, mai frecvente decât crezi.

Ia în considerare posibilitatea de a investi în caroserie și în bara de protecție. Foliile de protecție ale caroseriei sunt ușor de instalat și îți protejează mașina de micile incidente. Acestea te vor ajuta să păstrezi valoarea mașinii tale. 

De asemenea, dacă ai un loc de parcare al tău, fă o achiziție inspirată și montează un blocator parcare automat, pentru a fi sigur că ai loc de parcare, când ajungi seara acasă, și că nu vei fi nevoit să te strecori printre străduțe, pentru a parca.

ADVERTISING
  1. Fii atent la eventualele probleme mecanice

Zonele urbane prezintă riscuri specifice pentru vehicule, iar în cazul în care conduci o mașină pe drumurile din oraș, trebuie să fii conștient de acest lucru.

Cu siguranță vei întâlni drumuri în construcție, așa că gropile și porțiunile decopertate sunt probleme frecvente. Ca urmare, șoferii din oraș se pot confrunta cu mai multe pene de cauciuc, deformări ale jantelor și probleme de suspensie. Acest lucru înseamnă că trebuie să verifici des anvelopele, să te asiguri că testezi suspensiile și să faci verificări periodice ale frânelor.

  1. Rămâi în siguranță

Orașele nu sunt în mod inerent locuri periculoase, dar există un risc ceva mai mare de incidente, decât dacă ai parca în fiecare seară în garajul propriu.

Astfel, nu doar întreaga mașină poate fi ținta hoților, ci și capacele, anvelopele, precum și obiectele din interiorul mașinii. De aceea, un set de blocatoare de roți va împiedica scoaterea roților fără o cheie specială, iar o alarmă auto ar putea să te scape de astfel de incidente neplăcute.

ADVERTISING

Asigură-te că nu lași obiecte de valoare în mașină, atunci când o parchezi în lateralul străzii, sau ascunde-le pe cele care rămân în mașină, mai ales dacă nu deții un garaj.

  1. Condu preventiv

Păstrarea mașinii în stare bună presupune să faci alegeri inspirate și în ceea ce privește conducerea acesteia. Astfel, adoptarea unor tehnici de conducere preventivă este deosebit de importantă în oraș.  

Aglomerația, semafoarele și pietonii pot îngreuna situația, dar încearcă să conduci preventiv. Evită plecările și opririle bruște. În plus, accelerând mai puțin și evitând frânarea bruscă, reduci uzura autovehiculului și poți utiliza mai puțin combustibil.

  1. Asigură întreținerea corespunzătoare

Locuitorii marilor orașe ar trebui să acorde mai multă atenție calendarului și nu kilometrajului, atunci când fac programările pentru service. Asta deoarece, pentru oraș, kilometrajul contează mult mai puțin decât timpul. 

Majoritatea manualelor de service ale vehiculelor vor indica să efectuezi vizita la service la un anumit număr de km sau luni. Pentru cei mai mulți șoferi de la oraș, lunile vor fi primele, nu kilometrajul, mai ales în cazul în care conduci des în oraș, dar nu neapărat distanțe lungi.

  1. Păstrează mașina curată

Orașele sunt murdare. În consecință, și mașina ta se va murdări ușor. Însă menținerea unei mașini curate pe termen lung încetinește deteriorarea generală a acesteia și menține crescută valoarea de vânzare, dacă vei dori să o înlocuiești.

Curățenia interioară este un aspect esențial pentru mulți șoferi. De aceea, un set de huse pentru scaune și garniturile de podea rezistente vor menține interiorul curat. În plus, nu strică să ții în mașină o sticlă de detergent pentru geamuri și câteva cârpe din microfibră și să cureți geamurile, oglinzile și farurile, din când în când.

În concluzie, întreținerea corespunzătoare a vehiculului tău nu numai că va asigura siguranța și fiabilitatea acestuia în oraș, dar poate crește și eficiența consumului de combustibil, contribuind la menținerea valorii sale.