Cum alegi mașina second hand potrivită pentru tine: 5 sfaturi utile

Cum alegi mașina second hand potrivită pentru tine: 5 sfaturi utile
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

A deține o mașină reprezintă o declarație de independență și confort. Dacă te-ai orientat spre o variantă secondhand, este important să ții cont de mai multe detalii înainte de achiziționarea ei. De aceea, acest lucru poate fi o provocare, mai ales dacă experiența ta cu mașinile este una limitată. Mai departe, iată 5 sfaturi utile de care să ții cont pentru a face alegerea potrivită.

Definește bugetul

Împarte bugetul pe diferite categorii, pentru a vedea ce sumă poți aloca pentru a cumpăra o mașină. În stabilirea bugetului, ia în calcul atât cheltuielile de achiziție și întreținere, cât și costurile cu inspecțiile tehnice periodice și diversele asigurări (CASCO și RCA). De exemplu, valoarea RCA-ului depinde de mai mulți factori, cum ar fi vârsta șoferului și istoricul de condus. De aceea, pentru verificare RCA, folosește un agregator online. Astfel, vei găsi mai ușor cea mai bună variantă prin compararea ofertele diferitelor companii de asigurări, fără costuri suplimentare.

ADVERTISING

Stabilește concret nevoia 

Începe prin a nota atât drumurile de zi cu zi pe care le planifici pe parcursul unei luni, cât și pe cele ocazionale. Printre acestea se pot număra cumpărăturile, drumul până la școala copilului, mersul la birou, vacanțele pe cont propriu, deplasările pe teren accidentat sau în interes de serviciu. De exemplu, nevoile unei familii cu doi copii pot fi diferite de cele ale unui cuplu, iar dacă ai o afacere personală, un spațiu suplimentar pentru a transporta produsele este de ajutor. 

Totodată, alcătuiește o listă cu ceea ce îți dorești concret și include toate informațiile, precum specificațiile tehnice, designul, numărul total al locurilor și elementele de siguranță.

ADVERTISING

Analizează mai multe oferte 

Pe piață, există numeroase opțiuni, așa că este important să te documentezi cât mai mult pentru a face alegerea potrivită. Identifică pe site-uri de încredere variantele care se potrivesc cerințelor tale și alcătuiește o listă cu 3 - 4 modele. Analizează ofertele acestora, atât din punct de vedere al specificațiilor tehnice, cât și al prețului cerut. 

Caută pe forumuri de discuții problemele întâmpinate de alți șoferi, deoarece acest lucru te va ajuta să ai o imagine generală cât mai bună. 

Verifică mașina cu atenție

Investeşte timp în a testa variantele alese. Începe cu exteriorul mașinii și caută pete de rugină sau urme ale unor lovituri și reparații. Discută cu vânzătorul despre aceste lucruri şi pune întrebări suplimentare. În plus, caută vehiculul pe site-ul RAR, cu ajutorul seriei de șasiu, pentru a te asigura că informațiile primite sunt cele corecte. Iar pentru a face o inspecție tehnică atentă, cel mai bine este să mergi la un atelier auto autorizat.

ADVERTISING

Este de preferat sā conduci atât în oraş, cât şi în afara acestuia, pentru a simula diverse condiții. Analizează cum se comportă mașina în situații concrete: frânează și accelerează rapid, ia diverse viraje, mergi pe rampă sau parchează cu spatele. Fii atent la toate sunetele, pentru a identifica ceva care ar indica o problemă, precum vibrațiile sau oprirea bruscă a motorului.

Analizează toate documentele

Verificarea documentelor este o etapă importantă, mai ales dacă eşti interesat de o maşină dintr-o altă țară. Câteva dintre actele pe care să le ai în vedere sunt certificatul de înmatriculare, cartea de identitate, certificatul ITP și contractul de vânzare-cumpărare, acolo unde este cazul. În plus, asigură-te că acestea se potrivesc, fără suspiciuni: de exemplu, seria vehiculului este identică, iar data primei înmatriculări este menționată corect pe toate documentele.

Achiziționarea unei mașini secondhand poate să pună ceva presiune pe bugetul tău. De aceea, este important să te informezi cât mai mult și să folosești surse de încredere. Dacă aloci timp suficient pentru a analiza diferitele oferte de pe piață și a face toate verificările necesare, recompensa o să fie una pe măsură. Tu ce sfaturi ai pentru o achiziție reușită?