Ce poti conduce cu categoria D de permis auto?

Ce poti conduce cu categoria D de permis auto?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anual foarte multe persoane doresc să urmeze scoala auto pentru a putea utiliza un mijloc de transport personal pentru deplasări, atât în interes de serviciu, cât și pentru activități din timpul liber. Totodată, foarte multe persoane doresc să-și înceapă cariera în domeniul transporturilor, fie că vorbim de transport auto de persoane sau de mărfuri.

Pentru a activa în industria de transporturi de persoane este nevoie de un permis de conducere categoria D. Acesta face parte din categoria de vehicule grele, împreună cu categoria C și necesită o altfel de instruire față de obținerea permisului de conducere pentru categoria B.

În acest articol, Școala TEO îți va prezenta mai multe detalii despre categoria D: ce poți conduce cu un astfel de permis, cum poți obține un astfel de permis, diferențele dintre categoriile D, DE și C, dar și cum se desfășoară orele în cadrul școlii pentru categoria D.

ADVERTISING

Ce poti conduce cu categoria D - vehicule mari care se încadrează în această categorie

categoriad1

În cazul în care nu dorești să te rezumi doar la o masină de categoria B, sau la un camion destinat permisului de conducere de categoria C, poți încerca să te urci la volanul unui autobuz. După ce obții permisul de conducere categoria D ești liber să intri pe șosea cu orice vehicul destinat transportului de persoane având mai mult de 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului.

Cu alte cuvinte autobuzele și autocarele se încadrează perfect în această categorie. Majoritatea persoanelor care doresc să obțină permisul de conducere pentru această categorie vor să își clădească o carieră în industria transportului de persoane, fie că vorbim de transport interurban sau extraurban, categoria D este potrivită pentru ambele situații.

Diferențele dintre categoria D/DE și categoria C

Așa cum am menționat mai devreme în articol, deși categoriile D și C de permis sunt destinate transportului de mare tonaj, există diferențe între acestea. Cu un permis de conducere categoria C poți conduce un camion, cu masa egală sau mai mai mare de 3.500 kg, dar care să nu aibă mai mult de 8 locuri.

ADVERTISING

Când vine vorba de categoria D, numărul de pasageri se mărește. Autovehiculul destinat transportului de persoane poate avea mai mult de 8 locuri și o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg.

Atât categoriile CE și DE sunt ideale pentru remorcare. În funcție de categoria din care face parte autovehiculul, poți atașa o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este de 750 kg. În general, permisul pentru categoria DE se obține în același timp cu cel pentru categoria D.

Acte necesare pentru înscriere la scoala de șoferi pentru categoria D

Vârsta minimă necesară pentru înscrierea la scoala de șoferi pentru categoria D este de 23 de ani și 9 luni, iar examenul poate fi susținut la vârsta de 24 ani. Permisul de categoria B reprezintă o condiție pentru înscriere. Actele necesare pentru dosar sunt:

  • fișa care să ateste că participantul este apt din punct de vedere medical. valabilă 1 an
  • adeverință care să ateste că participantul este apt din punct de vedere psihologic, valabilă 6 luni
  • copie buletin
  • cerere gratuita
  • dovada achitării taxei de 89 de lei (taxa de permis)
ADVERTISING

Cum se obține permisul de conducere pentru categoria D - examenul auto

categoriad2-1

La fel ca și la celelalte categorii, scoala pentru categoria D are în plan pregatirea noțiunilor teoretice, dar și pregătire practica. Este vorba de un număr total de 14 ore de legislație rutieră, 10 ore de legislație specifică, 6 ore de prim ajutor și 20 de ore pentru cunoașterea și întreținerea autovehiculului, dacă participantul deține un permis de categoria B de cel puțin 1 an.

Dacă participantul are deja în posesie un permis de categoria C, atunci va participa doar la 10 ore de legislație rutieră, 5 ore de legislație specifică, 15 ore de conducere preventivă, 6 ore de prim ajutor și 10 ore de cunoaștere a autovehiculului.

Examenul cuprinde o parte teoretică, un chestionar de 26 de întrebări și o parte practica, unde se vor verifica aptitudinile și comportamentul cursantului la volanul unui autovehicul de categoria D.

Ce se întâmplă dacă ești prins la volanul unui autobuz fără permisul de categoria D

Conducerea unui autoturism din categoria D fără permis reprezintă o infracțiune gravă. În primul rând, siguranța pasagerilor poate fi pusă în pericol, iar acest lucru face ca pedepsele să fie mai aspre. În general, persoanele care conduc fără permis riscă amenzi sau chiar închisoare, iar dacă are în posesie un alt tip de permis, acela poate fi suspendat.

Școala TEO - locul ideal unde poți obține permisul de categoria D

Dacă ești nerăbdător să începi cursurile pentru categoria D, atunci poți alege să te înscrii la Școala TEO. Rata de promovare la examen este de 94% la Școala TEO, iar prețurile pentru cursuri sunt accesibile, mai exact 2700 pentru pachetul de școlarizare categoria D, 300 de lei prețul pentru examen și 2300 dacă participantul deja deține un permis auto.

Școala TEO pune accent pe eficiență și dorește să ofere o experiență plăcută fiecărui viitor șofer, indiferent de categoriile de permis pentru care aplică.