5 lucruri pe care trebuie sa le știi despre lichidul de frână

5 lucruri pe care trebuie sa le știi despre lichidul de frână
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Deși are o importanță vitală, mulți șoferi nu cunosc prea multe detalii despre lichidul de frână, iar ignorarea unor aspecte importante legate de acesta poate avea consecințe dintre cele mai grave.

De aceea, ne-am decis să-ți dezvăluim noi toate detaliile pe care orice șofer trebuie să le știe despre lichidul de frână.

Ce rol are lichidul de frână

Indiferent dacă rulezi masina cu anvelope noi de sezon sau anvelope mixte, acestea devin ineficiente în caz de oprire de urgență, dacă sistemul de frânare este slăbit. De cele mai multe ori, aceasta se întâmplă atunci când lichidul de frână își pierde din proprietăți și nu este înlocuit la timp.

ADVERTISING

Lichidul de frână se introduce în sistemul de frânare cu scopul de a lubrifia piesele componente și de a acționa plăcuțele de frână atunci când este apăsată pedala. În momentul în care șoferul calcă pedala de frâna, acționează un mecanism hidraulic ce împinge lichidul de frână către plăcuțe. Datorită presiuni exercitate de lichid, acestea presează discurile de frânare, iar forța de frecare face ca mașina să încetinească sau să se oprească.

Câte tipuri de lichid de frână există

Există două tipuri de lichid de frână - unul pe bază de glicoli, iar altul pe bază de silicon. Lichidul de frână pe bază de glicoli  este destinat vehiculelor cu ABS, fiind și cele mai des folosit, întrucât majoritatea modelelor recente de mașini sunt dotate cu acest sistem de siguranță.

ADVERTISING

Lichidul de frână cu silicon se mai folosește în prezent doar pentru mașinile vechi, care nu sunt dotate cu ABS și pe vehiculele militare. Nu este recomandată utilizarea acestuia și pe modele mai noi de mașini, întrucât corodează anumite componente ale sistemelor de frânare cu ABS.

Ce proprietăți trebuie să aibă

În primul rând, este important ca lichidul de frână să aibă un punct de fierbere cât mai ridicat, de preferat de 230 de grade C. Totodată, trebuie să aibă un grad bun de vâscozitate care să se mențină indiferent de condițiile meteo și de temperaturile ridicate la care se ajunge în timpul funcționării mașinii.

ADVERTISING

De asemenea, lichidul de frână trebuie să fie compatibil cu sistemul de frânare, conform criteriilor pe care le-am precizat în paragraful anterior.

Când se înlocuiește lichidul de frână

Înlocuirea lichidului de frână este o operațiune la fel de necesară ca schimbarea uleiului de motor si a filtrelor și se efectuează cu regularitate după o anumită perioadă sau în unele condiții speciale.

Primul semn că lichidul de frână trebuie schimbat este modificarea culorii acestuia, care, în mod normal este un maro deschis. Când nuanța devine mai închisă, înseamnă că lichidul deja și-a pierdut din proprietăți și trebuie înlocuit.

Chiar dacă rămâne limpede, lichidul trebuie schimbat după o perioadă sau un număr de kilometri, care variază in funcție de modelul mașinii. Specificațiile în acest sens se pot găsi în cartea tehnică a autovehiculului și este recomandat să ții cont de ele.

Pentru siguranța ta și a pasagerilor din mașină, apelează la specialiști pentru verificarea lichidului de frână, pentru că ei sunt cei mai în măsură să constate dacă acesta trebuie sau nu înlocuit.

Acestea sunt cele mai importante lucruri de știut despre lichidul de frână și sperăm că au reușit să te facă să înțelegi importanța sa.