La fiecare rând de alegeri, am sperat cu toții că noua clasă politică va da tonul schimbării și va începe să reconstruiască țara, mișcând lucrurile spre o reformă adevărată, bazată pe profesionalism, transparență și rezultate benefice pentru oameni.
Pe 6 decembrie, votul tău este votul schimbării! Cu toții merităm mai mult!
Oana Cambera, avocat și antreprenor, candidează în Ilfov, pentru Camera Deputaților, din partea Alianței USR PLUS.
Intrată în politică decisă să miște lucrurile în direcția cea bună, să pună umărul la recredibilizarea unui Parlament plin de scandaluri, orgolii și lupte pentru putere, ea este decisă să activeze în așa fel încât să fie apreciată ca un om politic care a ajutat la schimbarea standardului politicii în România, o politică pentru oameni și nu pentru interesele politicienilor.
Reprezentanta PLUS crede în viitorul României, într-o țară modernizată, cu instituții depolitizate, credibile, cu o clasă politică care să pună interesul cetățeanului mai presus de orgoliile mărunte de partid.
Oana Cambera, pentru început, un exercițiu de imaginație: suntem în campania pentru Parlamentare 2024 și vă pregătiți, din nou, de întâlniri cu alegătorii dvs. Cum vă simțiți, ce gânduri vă animă?
Emoționată și împlinită, pentru că am ocazia să-i revăd pe cei care mi-au acordat încrederea lor în 2020, și știu că nu i-am dezamăgit!
Bucuroasă și optimistă, pentru că le-am arătat prin fapte că noi, tinerii politicieni ai Alianței USR PLUS, am activat în Parlament pentru a-i reprezenta pe ei, oamenii obișnuiți, așa cum nu au mai fost reprezentați până acum.
Încrezătoare pentru viitor, știind că am reușit să le oferim o îmbunătățire a calității vieții, plecând de la rezolvarea problemelor stringente de mediu, urbanism haotic, învățământ și sănătate, până la dezvoltarea de comunități închegate, medii liniștite pentru un trai fericit în familie, cu facilități sportive, cultural – educaționale aproape de casă.
Revenind în prezent, ați fost extrem de activă în campanie, alături de colegii candidați din partea Alianței USR PLUS, făcând turul județului pentru a sta de vorbă cu cei cărora le solicitați votul. Care a fost mesajul principal pe care l-ați transmis?
Să aibă încredere și speranță că suntem altfel. Cred că asta vreau eu să ne dea nouă ilfovenii. Votul lor să fie doar materializarea încrederii în tot ceea ce stă în spatele Alianței: speranța de schimbare a clasei politice!
I-aș invita pe oameni ca atunci când votează Alianța USR PLUS să se gândească că suntem singura forță politică ridicată din societatea civilă, din mijlocul lor, după 30 de ani.
Suntem peste 30.000 de oameni tineri, cu experiență în mediul privat, care am aderat la acest proiect politic de câțiva ani, în mod voluntar, ceea ce arată cât de diferiți suntem față de cei care au fost până acum în politică și dorința noastră puternică de a vedea o schimbare reală.
Este o șansă unică pe care o avem de a reforma clasa politică. Timp de 4 ani, un număr mic de parlamentari USR a reușit să aducă transparență asupra activității parlamentarilor, a promovat și a susținut cele mai puternice inițiative în beneficiul românilor: fără penali în funcții publice și fără pensii speciale. Gândiți-vă ce putem face dacă vom fi mai mulți...
Mai e puțin din această campanie, sunteți mulțumită de cum a decurs? Puteați face mai mult sau mai bine?
Aceasta este o întrebare la care un om analitic ca mine nu poate răspunde simplu, tranșant, cu DA sau NU.
Da, sunt mulțumită de cum a decurs, având în vedere contextul actual, provocat de măsurile de combatere a crizei din sistemul național și faptul că, în Ilfov, multe localități au fost carantinate în această perioadă.
Da, mi-ar fi plăcut să stăm de vorbă cu și mai mulți locuitori, să le facem cunoscute prioritățile Alianței, care sunt soluții viabile pentru multe din problemele semnalate de ilfoveni. Voi milita, din Parlament, să transpunem aceste soluții în legi, la nivel național.
Nu știu, însă, cum și de unde aș fi reușit să câștig acele ore în plus pentru campanie. Am pus pe pauză toate celelalte activități, iar familia mea s-a dovedit extrem de înțelegătoare cu activitatea frenetică și m-a încurajat să continui, pentru a ajunge în Parlament, locul din care vom putea începe schimbarea profundă a țării.
Am încredere că mesajul nostru a ajuns la alegători și că a fost perceput corect.
Guvernul, deficitar la partea de prevenție în lupta împotriva pandemiei
Ați menționat dificultățile în campanie generate de pandemie. Dacă ați fi parlamentar acum, ce ați cere Guvernului să facă pentru o mai bună gestionare a acestei crize?
Perioada aceasta este extrem de grea pentru noi toți. Pe lângă dorul de a-i strânge în brațe pe cei dragi, simțim, din ce în ce mai tare, frica de boală și îngrijorarea că sistemul medical, și așa șubrezit, va ceda și nu va mai putea să ne garanteze dreptul la viață.
Aș solicita Guvernului în primul rând să comunice onest, deschis, cald, pe înțelesul oamenilor. Să își recunoască limitele și să ceară oamenilor să fie partenerii statului pentru a salva viețile celor care sunt cei mai vulnerabili.
Ca măsuri corecte, care cred că ar fi schimbat cursul pandemiei în țara noastră, dacă erau luate la timp, enumăr:
- recunoașterea situației reale și formularea de cereri de ajutor;
- aplicarea măsurilor în baza datelor reieșite din anchete epidemiologice, nu după presupuneri;
- achiziții transparente de echipamente medicale;
- utilizarea forțelor de ordine pentru a sprijini și a veghea la respectarea măsurilor în spațiile aglomerate;
- formularea de obligații clare pentru toate administrațiile publice, instituții de stat și impunerea măsurilor de respectare.
Voi introduce în legislație obligația pentru primării de a investi prioritar în rezolvarea problemelor urgente ale cetățenilor.
Oana Cambera
Din poziția de parlamentar, spuneți-ne, vă rog, concret, o inițiativă pe care o veți lansa și care va schimba în bine viața ilfovenilor.
Greu de ales doar una, sunt multe aspecte care trebuie îmbunătățite radical. M-am mutat aici pentru mai mult spațiu verde și aer curat și, din păcate, realitatea este complet diferită. Consider că problemele privind poluarea aerului și a pânzei freatice, deșeurile aruncate ilegal, accesul la transportul public și lipsa utilităților sunt prioritare.
Voi crea, din Parlament, cadrul legal pentru ca cetățenii să aibă garanția unor servicii mai bune. Primăriile trebuie să devină mai eficiente și să investească prioritar în rezolvarea problemelor urgente ale cetățenilor, astfel cum rezultă din date statistice și din consultarea cetățenilor.
În plus, deoarece calitatea serviciilor o dau și oamenii care se află în slujba publicului, mă voi asigura că angajările se fac prin concursuri transparente și funcționarii publici sunt evaluați periodic pe baza unor criterii de performanță.
Voi pune, de asemenea, accent pe îmbunătățirea legislației de achiziții publice, pentru a evita furtul din bani publici, furt care este permis acum prin diferite portițe lăsate intenționat în legislație. Și pledez pentru primării eficiente în atragerea de fonduri europene, pentru proiecte care să schimbe în bine viața comunităților.
Dincolo de omul politic Oana Cambera, ajutați-ne să descoperim Omul Oana Cambera.
Sunt avocat în Baroul București din anul 2004, cu o vastă experiență în negociere de contracte pentru diverse tipuri de tranzacții, mi-am reprezentant clienții la procedurile de achiziții și de autorizare pentru investiții, în fața instituțiilor de stat și a instanțelor de judecată.
În paralel, în 2008, împreună cu familia am ridicat de la zero o activitate de antreprenoriat în turism.
Sunt o fire familistă, energică și foarte determinată, pun preț pe lucrul în echipă și știu că orgoliile și vanitatea te îndepărtează de ceea ce îți propui.
Am intrat în politică pentru că mă simțeam păcălită, umilită și nedreptățită de statul român, care nu își respectă obligațiile de a-mi garanta serviciile de sănătate, de educație pentru copilul meu, de protejare a mediului în care trăiesc. Nu doar atât, banii din taxele mele erau folosiți în interesul lor, pentru funcții plătite cu bani grei unde nimeni nu muncește.
Am intrat în politică pentru a fi acolo unde se iau deciziile, pentru a-i arăta copilului meu că se poate și în România, și aici oamenii cinstiți pot decide și va avea o șansă de a se dezvolta acasă, în țara ei.