Raportarea transportului în Sistemul RO e-Transport și sancțiunile pentru neîndeplinirea acestor obligații

Raportarea transportului în Sistemul RO e-Transport și sancțiunile pentru neîndeplinirea acestor obligații
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sistemul RO e-Transport este o platformă online, pusă la dispoziție de către ANAF, unde operatorii de transport au obligația de a efectua o serie de operațiuni cu privire la transportul de bunuri în România, pe cale rutieră. Sistemul RO e-Transport vine în completarea sistemului RO e-Factura, având același scop, și anume creșterea gradului de colectare a taxelor și impozitelor datorate la bugetul de stat, reducând evaziunea fiscală. 

Cum se raportează un transport în Sistemul RO e-Transport și care sunt sancțiunile încălcării acestei obligații?

Pentru a putea utiliza Sistemul RO e-Transport, un operator economic trebuie mai întâi să fie înregistrat în Spațiul Privat Virtual (SPV). Mai departe, pentru a vă înregistra transportul, sunt necesare mai multe date – atât despre expeditor și beneficiar, cât și despre bunurile transportate: intră aici în special denumirea, caracteristicile, cantitățile și contravaloarea bunurilor. De asemenea, trebuie introduse date privind mijlocul de transport utilizat și locul de încărcare, respectiv de descărcare. 

ADVERTISING

Sistemul RO e-Transport este o inițiativă complexă care nu include doar aceste module informatice, ci și componente software pentru analiza integrată a datelor colectate. Acestea sunt: respectiv camere de luat vederi, instrumente pentru determinarea cantităților de bunuri transportate și alte astfel de dispozitive, care au ca scop monitorizarea traficului rutier. 

Soluția Timeqode RO e-Transport, de la Arggo.com/ro, este o modalitate accesibilă și sigură de a vă îndeplini obligațiile legale privind înregistrarea operațiunilor de transport în acest nou sistem digitalizat. Pe lângă faptul că vă automatizează procesele necesare raportării în Sistemul RO e-Transport, această soluție vă facilitează conformarea cu obligațiile legale, reducând riscul de apariție a erorilor, și vă oferă funcționalități variate de gestionare a datelor. În plus, poate fi folosită în mod multi-company, din aceeași interfață, la costuri reduse, având în vedere faptul că este o soluție Software as a Service (SaaS).

ADVERTISING

Sancțiunile pentru neîndeplinirea obligațiilor conexe Sistemului RO e-Transport

Lipsa declarării datelor privind transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat în Sistemul RO e-Transport, utilizarea codului UIT peste termenul de valabilitate de 5 zile calendaristice, precum și descărcarea pe teritoriul României a bunurilor constituie contravenții și se sancționează cu amendă de la 20.000 de lei la 100.000 de lei, în cazul persoanelor juridice, plus confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.

Totodată, se sancționează cu amendă între 20.000 și 100.000 de lei declararea în Sistemul RO e-Transport a unor cantități de bunuri diferite de cele care fac obiectul transportului efectiv sau modificarea datelor înregistrate după ce vehiculul a fost pus în mișcare ori după prezentarea în punctul de trecere a frontierei.

ADVERTISING

De asemenea, dacă transportatorul are atât bunuri cu risc fiscal ridicat, cât și alte bunuri, care nu îndeplinesc aceste condiții, atunci codul UIT trebuie emis pentru întreaga încărcătură, neputând viza doar o parte din cantitatea de bunuri transportate. 

Astfel, este important ca operatorii de transport rutier de mărfuri să se familiarizeze cu Sistemul RO e-Transport și să se asigure că respectă toate obligațiile legale cuprinse în noua reglementare. În acest scop, ANAF a pus la dispoziție o serie de materiale informative și ghiduri de utilizare a platformei pe site-ul său web. Respectarea legislației referitoare la RO e-Transport este esențială nu atât pentru a evita sancțiunile menționate, cât pentru a vă asigura că desfășurați legal operațiunile de transport rutier de mărfuri, având astfel relații de business solide, fiind un partener de încredere pentru ceilalți comercianți.