Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, selectat în competiţia oficială pentru Palm D’or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes, a câştigat vineri seara Queer Palm, un premiu alternativ acordat în fiecare an la Cannes unui lungmetraj care abordează „personaje sau tematică LGBTQ+”, relatează AFP.
Filmul, regizat de Emanuel Pârvu, spune povestea lui Adi, un adolescent de 17 ani care îşi petrece vacanţa de vară în satul natal din Delta Dunării. Într-o seară, este atacat violent în stradă. A doua zi, lumea lui este complet bulversată, părinţii săi nu se mai uită la el ca înainte şi aparenta linişte a satului începe să fie afectată.
Premiul i-a fost înmânat regizorului Emanuel Pârvu de către regizorul belgian Lukas Dhont, președintele juriului, care a citit și motivația:
„O descompunere dură și prețioasă a unui sistem al violenței. Perspectiva sa dezvăluie încet lumea patriarhală în care au crescut personajele noastre în care spațiul de a exista pe deplin este făcut imposibil de structurile ideilor adânc înrădăcinate. […] În acest film hipnotizant, oamenii par să fie ținuți de sfori care îi îndepărtează de lumină, până când unii dintre ei încep să se elibereze”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a filmului.
La ceremonie a fost prezentă și Miruna Berescu, co-scenarista și producătoarea filmului, potrivit sursei citate.
În această dramă, "am vrut să întruchipez societatea românească, aşa că avem biserica cu preotul, legea cu poliţistul şi mica societate cu familia. Mi-am dorit ca mama să întruchipeze societatea în sens larg, iar tatăl sfera familiei", a declarat pentru AFP regizorul, de asemenea actor.
Juriul Queer Palm a fost prezidat anul acesta de regizorul belgian Lukas Dhont ("Close", "Girl"), care a trebuit să decidă între 18 lungmetraje din toate secţiunile.