Cum alimentează China economia de război a Rusiei

Cum alimentează China economia de război a Rusiei

Putin vizitează Beijingul pentru a doua oară în șase luni. China a devenit cel mai important furnizor de microelectronică esențială pentru efortul de război al Moscovei. Americanii văd pregătiri de război împotriva NATO.

Deplasarea președintelui rus Vladimir Putin la Beijing pentru discuții cu liderul chinez Xi Jinping survine la scurtă vreme după numirea economistului Andrei Belousov în funcția de ministru al Apărării.

Potrivit unui nou studiu american, China este cel mai important furnizor de microelectronică și mașini-unelte pentru apărarea rusă începând din 2023. Putin demonstrează că dorește să continue să ajusteze industria rusă spre o economie de război, arată studiul.

La sfârșitul anului 2023, Consiliul German pentru Relații Externe (DGAP) calcula că, în cel mai rău scenariu, NATO ar mai avea la dispoziție doar cinci ani pentru a-și menține potențialul de descurajare împotriva unui eventual atac rusesc asupra unei țări NATO. Autorul studiului, Christian Mölling, șeful Centrului pentru Securitate și Apărare al DGAP, și-a actualizat analiza, incluzând programul de înarmare al Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

"Putin trăiește doar prin acest război. El are nevoie de război pentru că a stârnit prea multe spirite care s-ar putea să nu fie capabile să accepte pacea", spune Mölling într-un interviu acordat DW.

Confruntare cu NATO?

Înarmarea NATO este astfel direct legată de livrările de arme ale celor aproximativ 50 de națiuni care sprijină Ucraina sub conducerea SUA.

Grupul de reflecție american CSIS (Center for Strategic and International Studies) afirmă, într-un studiu publicat în aprilie, că "reformele militare cuprinzătoare ale lui Putin, aflate în curs de desfășurare în războiul împotriva Ucrainei, indică faptul că Rusia s-ar putea pregăti pentru o confruntare cu NATO în următoarele două decenii, inclusiv pentru un război convențional pe scară largă".

Institutul cu sediul la Washington, despre care presa americană scrie că este apropiat de industria de armament din SUA, a investigat pentru a doua oară de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la 24 februarie 2022, furnizarea de bunuri către industria de armament rusă din străinătate și metodele de eludare a sancțiunilor occidentale. Lucrarea este un bilanț al situației industriei de apărare rusești după doi ani de război.

ADVERTISING

Rusia importă produse electronice ocolind sancțiunile occidentale

Cercetătorii au analizat datele publice privind comerțul cu bunuri către Rusia, în special în domeniul microelectronicii pentru rachete și bombe de planare. De asemenea, CSIS a analizat comerțul cu mașini CNC, adică mașini controlate de computer pentru prelucrarea metalelor. Acestea sunt utilizate pentru construcția de proiectile de artilerie și alte muniții.

"Industria de apărare rusă a găsit modalități de a procura ceea ce are nevoie în scopul accelerării producției de arme. Kremlinul continuă să se bazeze pe componente străine importate, utilizând o foarte complicată rețea de intermediari. Acest lucru s-a dovedit a fi esențial pentru aprovizionarea armatei ruse din Ucraina", se arată în analiza CSIS.

Potrivit raportului, începând din primăvara anul trecut, China a devenit cel mai important furnizor al Rusiei. "Aproape toți exportatorii principali de microelectronică au sediul în China și Hong Kong, cu excepția unei companii cu sediul în Turcia".

Creștere bruscă a importurilor chinezești în martie 2023

Exporturile de microelectronică din China către Rusia au crescut vertiginos în martie 2023, perioada în care președintele chinez Xi Jinping l-a vizitat pe președintele rus Vladimir Putin la Moscova.

ADVERTISING

"Importurile rusești de mașini CNC de la companii chineze - care sunt folosite pentru a fabrica piese de precizie pentru diverse sisteme de armament, de la muniție la avioane - au crescut și ele brusc în lunile care au urmat întâlnirii dintre Xi și Putin din martie 2023", precizează CSIS.

Institutul arată cu ajutorul mai multor grafice că, între martie și iulie 2023, companiile din China și Hong Kong au furnizat Rusiei produse electronice de 200.000 până la 300.000 de ori pe lună.

Multe drone pentru Moscova, puține pentru Kiev

Studiul remarcă în special livrările de drone, capitol la care diferențele sunt izbitoare. ”În vreme ce Rusia a beneficiat de livrări directe de drone în valoare de cel puțin 14,5 milioane de dolari americani de la societăți comerciale chineze, Ucraina a primit doar drone și componente de producție chineză în valoare de aproximativ 200.000 de dolari americani, majoritatea de la intermediari europeni", se arată în raportul CSIS.

Unele dintre companiile din China și Hong Kong care livrează în Rusia ar face afaceri și cu Ucraina. Situația se complică în cazul în care aceste firme fac obiectul sancțiunilor UE sau SUA, căci restricțiile comerciale ar putea afecta, în cele din urmă, inclusiv Ucraina.

Cercetătorii americani constată că, "la capitolul mașini-unelte și componente importante pentru producția de apărare, sectorul industrial rusesc a devenit complet dependent de China”.

Concluziile studiului coincid cu investigații făcute în Ucraina, unde rachetele rusești, bombele plane și dronele interceptate de sistemul de apărare antiaeriană sunt dezmembrate și examinate cu atenție.

Începând de anul trecut, armata ucraineană a identificat în armele rusești în special componente electronice fabricate în China, afirmă expertul Vladislav Vlasiuk, de la administrația prezidențială ucraineană, într-un interviu acordat DW.

Mai puțină tehnologie de vârf în armele rusești

Spre deosebire de perioada de dinaintea invaziei Ucrainei, Rusia produce din ce în ce mai multe muniții și arme pentru care componentele high-tech occidentale sunt complet inutile. Vorbim cu precădere despre bombele de planare și dronele de luptă Shaed, care au venit inițial din Iran.

De la începutul anului 2024, forțele aeriene ale Rusiei au reușit din ce în ce mai mult să depășească apărarea aeriană ucraineană, care nu dispune de rachete de apărare occidentale. Asistăm la bătălia obuzelor de artilerie fabricate ieftin și a bombelor cu planare dotate cu electronică din China, împotriva rachetelor antiaeriene occidentale cu multă tehnologie de vârf, dintre care Ucraina are mult prea puține.

"Dacă de mâine nu ar mai importa microelectronică, Rusia nu ar fi în stare să producă armele", este convins Vlasiuk.

Astfel, Rusia a reușit deja să-și orienteze cu succes industria de apărare către componente mai simple, care provin în principal din China. În primul an de război, Ucraina a reușit totuși să identifice numeroase produse occidentale de înaltă tehnologie în armele rusești, multe dintre ele din Europa și în special din Germania.

"Pentru componentele cheie și electronice de care are nevoie pentru mașina sa de război, Kremlinul a trecut de la componente militare personalizate de înaltă performanță la așa-numitele tehnologii cu dublă utilizare, care pot fi folosite atât în scopuri civile, cât și militare, sau chiar la tehnologii pur civile", scrie în analiza sa CSIS, think-tank-ul de la Washington. Este vorba așadar despre bunuri care nici până în ziua de azi nu sunt acoperite de sancțiunile occidentale privind armele.

Autor: Frank Hofmann


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇