În funcție de poziția geografică, gust, cultură și preferințe, fiecare bucătărie națională are în patrimoniul său gastronomic anumite ingrediente pe care le folosește cu precădere și care dau mâncărurilor o savoare specifică, apreciată de gurmanzii rafinați.
Așa cum păstârnacul, mult folosit în bucătăria românească, este aproape necunoscut în Orientul Îndepărtat, există numeroase ingrediente care cresc pe alte meridiane și sunt des folosite în rețetele locuitorilor de acolo, dar care nu sunt deloc familiare românilor. Iată, în continuare, câteva dintre ele.
Apă de portocale și trandafir
Cu origini îndepărtate și folosite mai ales în lumea arabă, aceste elixire parfumate adaugă o notă distinctivă și exotică oricărui desert.
Apa de portocale, obținută prin distilarea cojilor proaspete de portocale, emană prospețime și o dulceață subtilă. Este folosită în prepararea produselor de cofetărie și patiserie, în retetele de Madlene mai deosebite sau în băuturile răcoritoare.
Asemenea ei, apa de trandafir, cu arome subtile de flori și note ușor dulci, se pretează în mod remarcabil la pregătirea prăjiturilor de genul sarailiilor, înghețatelor sau chiar mâncărurilor cu specific oriental. Ambele ingrediente pot fi găsite cu ușurință în magazinele cu specific arăbesc.
Gochujang fermentat
Această pastă condimentată, obținută dintr-un amestec fermentat de pastă de soia, țelină, semințe de susan, orez, fulgi de ardei și sare, reprezintă un veritabil pilon al gustului și al tradiției gastronomice coreene.
Prin procesul de macerare îndelungată, care poate dura până la trei luni, ingredientele naturale se transformă într-un amestec intens aromatizat, cu note subtile dulci, umami și picante. Este folosit pentru a marina carnea, la condimentarea supelor sau pentru a da savoare mâncărurilor de legume. Gochujang este ingredientul principal din supele de kimchi sau tofu. Poate fi procurat din magazinele cu produse asiatice.
Frunze de pandan
Originare din Asia de Sud-Est, frunzele de pandan sunt cunoscute pentru aroma lor subtilă, cu accente florale și vanilate, care conferă o notă distinctivă oricăror mâncăruri sau deserturi în care sunt utilizate.
Sunt folosite pentru prepararea laptelui de cocos folosit în prăjituri, la împachetarea cărnii pentru grătar și pentru a aromatiza orezul cu care se servește curryul, fructele de mare sau alte feluri de mâncare asiatice.
Pentru a extrage întreaga aromă a frunzelor de pandan, acestea pot fi zdrobite sau tocate înainte de utilizare. De asemenea, ele pot fi folosite atât proaspete, cât și sub formă de extract sau pastă, pentru a adăuga rapid și ușor aroma lor subtilă în diverse rețete. Se pot cumpăra din magazinele cu produse asiatice.
Usturoi negru
Nu este o varietate specială de usturoi, ci este obținut printr-un proces lent de fermentare, care îi conferă un gust cu note dulci, ușor picante și umami.
Zdrobit și amestecat cu unt moale, poate fi folosit pentru a îmbunătăți gustul pastelor, a cărnurilor la grătar sau a legumelor la cuptor. Oricât ar părea de ciudat, este întrebuințat și în deserturi, în combinație cu ciocolată neagră sau vanilie, prăjiturile obținute având un gust surprinzător și sofisticat, foarte apreciat de cunoscători. Se găsește în special în magazinele online, ca atare sau sub formă de pudră.
Galangal
Deși asemănător cu ghimbirul în aspect, galangalul emană un parfum distinctiv și are o aromă picantă și lemnoasă, ce adaugă o notă de rafinament și autenticitate oricărui preparat.
Folosit în special în bucătăria thailandeză, este unul dintre ingredientele cheie în preparatele tradiționale, precum curry-ul și supa tom yum. Tăiat subțire sau tocat mărunt, acesta este adăugat la începutul gătirii, pentru a-și elibera aroma intensă și pentru a îmbogăți gustul preparatului. Poate fi achiziționat congelat sau măcinat din magazinele și farmaciile fizice sau online.
Cu toate că pot părea neobișnuite sau exotice, aceste ingrediente merită cu siguranță să fie încercate și integrate în bucătăria noastră. Ele nu numai că adaugă o notă de originalitate și autenticitate în preparate, dar ne îmbogățesc și experiența culinară, deschizând orizonturi noi și provocatoare în lumea gastronomiei.