Vrei să economisești la facturile la utilități și, în același timp, să protejezi planeta? Creșterea eficienței energetice a locuinței este cea mai bună modalitate prin care le poți bifa pe ambele. În cele ce urmează, vom trece în revistă câteva modalități, de la simplu, la complex, de a îmbunătăți eficiența energetică a locuinței, pentru a crea un mediu sustenabil.
Redu temperatura
Un mod simplu de a crește eficiența energetică a locuinței este să reduci temperatura ambientală. Reducerea temperaturii cu 1-2 grade Celsius va avea un efect semnificativ asupra costurilor cu încălzirea.
Alege o metodă de încălzire cu o amprentă de carbon mai mică
Dacă ești preocupat de impactul asupra mediului și de eficiența energetică, o centrala termica pe lemne cu ardere eficientă poate fi o alegere mai bună pentru mediu, prin comparație cu sistemele pe bază de combustibili fosili, așa cum e cazul cărbunelui.
Evită să mai lași electrocasnicele în stand by
Este foarte posibil ca atunci când mergi într-o cameră din casă, să descoperi un dispozitiv în priză, poate chiar pornit, care nu ar trebui să fie conectat la priză. De la uscătorul de păr, la laptop sau de la imprimantă, la radio sau mașina de spălat rufe, cu toate sunt dispozitive care pot fi uitate în stand by. Acest lucru poate crește costurile cu electricitatea.
De aceea, este important ca atunci când nu folosești un aparat electric, să îl scoți din priză. O altă opțiune, la fel de eficientă, este să conectezi dispozitivele tale la prize smart și să oprești accesul la electricitate direct de pe smartphone.
Izolează pereții
Între 15 și 25% din căldură se pierde prin pereții fără izolație. O locuință detașată va pierde căldură pe fiecare latură, deoarece pereții exteriori sunt expuși efectelor naturii. Prin comparație, apartamentele și casele mărginite de alte case pierd mai puțină căldură. În majoritatea situațiilor, izolația pereților externi este o idee bună și contribuie la o eficiență energetică superioară.
Izolația constă în aplicarea unui material izolator pe pereții exteriori și acoperirea sa cu o tencuială sau placare. Acest lucru îmbunătățește eficiența energetică și oferă un aspect deosebit și uniform locuinței. În plus, casa are un plus de protecție în fața intemperiilor, a curenților de aer, a condensului la interior și a zgomotelor.
Izolează pardoselile
Aproximativ 10-20% din căldura din locuință se pierde prin pardoseală. Nu este obligatoriu să izolezi la etajele superioare, însă dacă ai o cameră deasupra garajului sau a unui alt spațiu neîncălzit, izolația este indicată și în astfel de cazuri.
Tipul de pardoseală existent influențează izolația. Unele locuințe folosesc lemn masiv, altele parchet, gresie etc. În funcție de pardoseală, trebuie aleasă o izolație diferită. Pardoselile solide din beton necesită un strat de izolație rigidă. În cazul pardoselilor din plăci de parchet se folosește, adesea, spumă izolatoare, plăci rigide sau vată minerală. Sub gresie se folosesc plăci termoizolante, pentru a preveni pătrunderea frigului.
Instalează panouri solare
În tendințe în ultimii ani, panourile solare reprezintă o investiție inițială semnificativă, însă care este rentabilă în timp și contribuie în mod deosebit la îmbunătățirea eficienței energetice a locuinței.
Panourile de mari dimensiuni pot genera până la 4kWp, o cantitate suficientă de energie pentru o familie cu 3-4 membri. Instalarea panourilor solare te va ajuta să economisești bani pe termen lung și să ai o locuință verde.
Schimbă ușile și ferestrele
Înlocuirea ferestrelor clasice cu unele din termopan cu două sau trei straturi contribuie la o eficiență energetică mai bună, se menține mai ușor căldura și este mai liniște.
Ușile eficiente energetic sunt concepute pentru a minimiza transferul de căldură din interior spre exterior. Acest lucru se realizează prin folosirea de:
- Materiale izolatoare precum fibră de sticlă, lemn izolator sau material compozit. Ele au o conductivitate termică scăzută, deci nu conduc bine căldura;
- Etanșare foarte bună;
- Geamuri termopan în trei straturi (acolo unde există).
Prin implementarea acestor măsuri de a crește eficiență energetică a locuinței tale, poți reduce semnificativ impactul asupra mediului și face economii la utilități. Nu uita! Orice schimbare mică este importantă pentru un viitor mai sustenabil pentru noi și pentru generațiile următoare.