Zâmbetul tău este unul dintre primele detalii pe care ceilalți le observă despre tine. Dar ce se întâmplă dacă nu ești mulțumit de aspectul danturii tale? Ei bine, poate ai auzit de soluția oferită de aparatele dentare. Un aparat dentar este o soluție ortodontică minim invazivă care ajută la corectarea anomaliilor de poziție și formă ale dinților. Deși sunt mai frecvent întâlnite în rândul copiilor și adolescenților, tratamentele cu aparate dentare pot fi folosite cu succes și de adulți, deoarece dinții pot fi mișcați și aliniați corect la orice vârstă.[1] Când ai nevoie de unul și ce beneficii oferă purtarea unui aparat dentar vei descoperi în rândurile de mai jos.
Cum îți dai seama dacă ai nevoie de aparat dentar: semne și simptome
Numai un medic ortodont poate stabili cu exactitate dacă ai sau nu nevoie de aparat dentar. Totuși, există o serie de simptome care pot sugera că este cazul să te programezi la un consult ortodontic.[1] Acestea includ:
- dinții vizibil strâmbi, înghesuiți sau, dimpotrivă, prea spațiați;
- dificultățile întâmpinate la folosirea aței dentare (dacă nu reușești să treci ața dentară printre dinți sau dacă aceasta se rupe frecvent, poate fi un indiciu că dinții sunt prea înghesuiți);
- tendința de a-ți mușca accidental limba sau obrazul;
- dificultățile în pronunțarea anumitor sunete;
- malocluzia sau alinierea incorectă a dinților în momentul mușcăturii;
- durerile de maxilar.
Dacă ai observat oricare dintre semnele și simptomele de mai sus, este indicat să ceri sfatul unui medic ortodont. În acest fel, vei afla care este cauza lor, dar și daca aparatul dentar reprezintă soluția potrivită pentru a le rezolva.
4 beneficii ale aparatului dentar
Purtarea unui aparat dentar oferă o serie de beneficii foarte importante, ce țin nu doar de aspectul dinților, ci și de sănătatea ta orală.
1. Corectarea aliniamentului dinților și a mușcăturii
Aparatul dentar poate îndrepta dinții strâmbi, suprapuși sau prea depărtați, îmbunătățind astfel nu doar aspectul acestora, ci și funcționalitatea danturii. Acest lucru poate avea un impact semnificativ asupra încrederii în sine și calității vieții.[2]
Există mai multe tipuri de aparate dentare ce pot fi purtate pentru a corecta poziția și alinierea dinților, de aparatul dentar clasic, metalic, la aparatul dentar transparent. În funcție de nevoile și preferințele tale, medicul ortodont îți va spune care dintre acestea reprezintă cea mai bună soluție pentru tine.
2. Prevenirea unor probleme dentare
Persoanele cu dinți aliniați corect au un risc mai mic de a dezvolta carii sau boli parodontale, deoarece sunt mai ușor de curățat și întreținut. Acest lucru reduce riscul de acumulare a plăcii bacteriene și a tartrului, protejând astfel sănătatea orală pe termen lung.[2]
3. Corectarea problemelor de vorbire
Dinții și maxilarele joacă un rol crucial în articularea corectă a cuvintelor. Prin ajustarea poziției dinților, pot fi corectate probleme de vorbire, îmbunătățind pronunția anumitor sunete.[2]
4. Îmbunătățirea esteticii zâmbetului
Prin corectarea alinierii și poziției dinților, aparatul dentar poate contribui semnificativ la îmbunătățirea esteticii zâmbetului tău.[2] Cu ajutorul acestuia, poți obține acel zâmbet perfect, cu dinți drepți, frumoși, nici excesiv spațiați și nici prea înghesuiți, pe care ți l-ai dorit întotdeauna.
Aparatul dentar poate juca un rol esențial în îmbunătățirea sănătății și esteticii danturii, având numeroase beneficii. Este important să te consulți cu un ortodont pentru a determina dacă ai nevoie de un tratament ortodontic. Nu uita că nu ești niciodată prea în vârstă pentru a purta un aparat dentar - acesta nu este în niciun caz o soluție potrivită doar pentru copii sau adolescenți. Totuși, cu cât amâni mai mult începerea tratamentului ortodontic, cu atât mai mult se va agrava problema, ceea ce înseamnă și că va dura mai mult să fie tratată.
Bibliografie:
- Watson, Kathryn. „Who Needs Braces?”, Healthline, 20 Mar. 2020, www.healthline.com/health/do-i-need-braces. Accessed 11 Jan. 2024.
- „What to Know about Eating with Braces”, WebMD, 20 Apr. 2017, www.webmd.com/oral-health/what-to-know-about-eating-with-braces. Accessed 11 Jan. 2024.