Agenția pentru Plăți în Agricultură și Comisia Europeană fac verificări după ce două firme care au legături strânse cu fiul liderului PSD Paul Stănescu au cerut subvenție pentru recoltarea stufului din Delta Dunării.
Este o premieră în agricultură și a fost posibilă cu ajutorul Parlamentului, Ministerului Agriculturii și altor instituții, potrivit Digi24.
Mai exact, Parlamentul a decis anul trecut că stufărișul din Delta Dunării poate fi considerat pășune, iar mai multe instituții s-au aliniat pentru a face toate reglementările necesare ca exploatarea stufului să poată fi subvenționată de stat cu fonduri europene.
Administrația Deltei a cerut imediat încadrarea mai multor suprafețe mlăștinoase la categoria pășuni, iar Ministerul Agriculturii a decis că stuful poate fi folosit ca furaj pentru animale, chiar dacă acestea nu îl mănâncă.
Ulterior, cele două firme au cerut 5 milioane de euro din fonduri europene pentru recoltarea stufului. Fiul lui Paul Stănescu este acționar la una dintre ele. Firma are un singur angajat și are acționariat comun cu cealaltă firmă care pretinde subvenție.
APIA Tulcea a aprobat acordarea banilor ceruți, iar la APIA București au început verificări pentru a vedea dacă instituția din Tulcea a procedat corect. În paralel, Comisia Europeană a demarat o anchetă pentru a vedea dacă afacerile cu stuf sunt legale sau nu.
”Ministerul Mediului, care este autoritatea suverană când vine vorba de biosfera Deltei Dunării, este extrem de categoric că NU poate fi recoltat stuf în plantă verde. Ne întrebăm cum s-a recoltat? Vorbim de peste 200 de camioane de stuf verde recoltat.
Din punctul nostru de vedere nu pot fi corelate deloc cu realitatea. Trebuie să se oprească în cel mai scurt timp. Am ajuns într-un punct periculos, când astfel de dosare au mers spre plată”, a declarat Ionuț Lupu, director APIA.