AI versus EI. Confruntare între robot și om pe tema: Cum vor fi lumea și România în 2024?

Am decis să fac un experiment: inteligență artificială și om, în ce privește predicțiile pentru anul viitor. Am ales cinci întrebări de afaceri internaționale și cinci de politică națională. Le-am luat pe rând și i le-am pus programului Copilot de la Microsoft, o aplicație realizată pe baza ChatGPT, apoi am răspuns și eu la aceleași întrebări. Iată ce a ieşit.
AI versus EI. Confruntare între robot și om pe tema: Cum vor fi lumea și România în 2024?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Vor fi patru articole, două scrise de AI (Inteligență Artificială) și două scrise de EI (Emilian Isailă) pe care Spotmedia.ro le va publica pe parcursul ultimei săptămâni a anului 2023.

Articolele AI au fost editate și structurate de om, dar răspunsurile sunt cele date de aplicație. Nu am pus întrebări suplimentare.

Mai jos, puteți citi primul articol unde găsiți prezentarea și predicțiile făcute pe baza inteligenței artificiale pentru cinci probleme de politică internațională.

Ce șanse are Donald Trump să ajungă din nou președintele SUA? 

Alegerile din noiembrie 2024 sunt încă departe, iar mulți factori pot influența rezultatul. 

Cu toate acestea, pe baza sondajelor actuale, Donald Trump pare să aibă un ușor avantaj față de Joe Biden în unele state-cheie și la nivel național. 

Potrivit FiveThirtyEight, un site specializat în sondaje de opinie, Trump și Biden, la nivel național, sunt la egalitate, cu 43% fiecare, dar Trump conduce cu 6 procente în Wisconsin, 5 în Pennsylvania, și 4 în Florida

Un articol din Newsweek susține, de asemenea, că Trump îl va învinge pe Biden în dezbateri la teme precum economia, criminalitatea și politica externă. 

ADVERTISING

Cu toate acestea, sondajele pot suferi modificări, iar Biden are încă unele avantaje, cum ar fi un rating de favorabilitate mai mare și o coaliție mai diversă de susținători. 

Prin urmare, este prea devreme pentru a prezice cu certitudine câștigătorul alegerilor din 2024.

Predicție AI. Nu pot spune cine va câștiga.

Va lua sfârșit războiul din Ucraina în 2024?

Războiul din Ucraina este un conflict complex și continuu, care a făcut mii de victime, începând cu anul 2014. 

Șansele ca acesta să se încheie anul viitor depind de mai mulți factori, cum ar fi voința politică a părților implicate, nivelul de presiune și sprijin internațional, situația umanitară și economică, dar și posibilitatea unui progres diplomatic sau a unei escaladări militare.

leopardAIDangrafARTPixabay
INVAZIA. Tanc Leopard, pe frontul din Ucraina. Ilustrație realizată cu ajutorul inteligenței artificiale - Sursa: Pixabay/ DangrafArt

Potrivit unor analiști, este puțin probabil ca războiul să se încheie curând, deoarece Rusia continuă să susțină separatiștii din estul Ucrainei și încearcă să destabilizeze guvernul ucrainean. 

De asemenea, Rusia menține controlul asupra Crimeii, pe care a anexat-o în 2014, și a desfășurat zeci de mii de soldați în apropierea graniței cu Ucraina. 

Pe de altă parte, Ucraina este hotărâtă să își apere suveranitatea și integritatea teritorială și a primit ajutor militar și financiar din partea SUA și a altor aliați occidentali.

Cu toate acestea, există, de asemenea, unele semne de speranță pentru o rezolvare pașnică, cum ar fi negocierile în curs de desfășurare în formatul Normandia, care implică liderii Ucrainei, Rusiei, Franței și Germaniei. 

Negocierile au ca scop punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk, semnate în 2014 și 2015, și trasează o foaie de parcurs pentru încetarea focului, retragerea armamentului greu, un schimb de prizonieri și un acord politic bazat pe descentralizare și respectarea drepturilor omului. 

Formatul Normandia a înregistrat unele progrese, cum ar fi o încetare a focului în iulie 2020, care a redus numărul de victime, și un schimb de prizonieri în aprilie 2021, care a permis eliberarea a zeci de deținuți.

Prin urmare, șansele ca războiul din Ucraina să se încheie în 2024 sunt nesigure, dar nu imposibile, dacă părțile implicate dau dovadă de un angajament real față de dialog și compromis, iar comunitatea internațională continuă să joace un rol constructiv în facilitarea și monitorizarea procesului de pace.

Predicție AI. Războiul din Ucraina are puține șanse să se încheie în 2024.

Care vor fi principalele provocări economice globale anul viitor?

Potrivit diferitelor surse, unele dintre principalele provocări economice globale pentru 2024 sunt:

Acestea sunt unele dintre cele mai frecvente provocări pe care experții și analiștii le-au identificat pentru economia globală în 2024. 

Cu toate acestea, pot exista și alți factori și incertitudini care ar putea influența perspectivele economice în viitor.

Predicție AI. Principalele amenințări: inflația, războaiele, China și schimbările climatice. 

Ce grup politic va câștiga cele mai multe locuri în Parlamentul European la alegerile din iunie?

Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc între 6 și 9 iunie 2024

Conform ultimelor sondaje, se preconizează că Partidul Popular European (PPE) va rămâne cel mai mare grup politic din Parlament, cu 23,5% din voturi și 169 de locuri. 

Cu toate acestea, acest lucru nu ar fi suficient pentru a asigura o majoritate de locuri, care necesită cel puțin  361 de mandate . Prin urmare, PPE ar trebui să formeze o coaliție cu alte grupuri, cum ar fi Socialiștii și Democrații (S&D), Grupul Renew Europe sau Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt importante, deoarece determină componența parlamentului, care are puterea de a aproba, modifica sau respinge legislația UE, precum și de a alege președintele Comisiei Europene și de a cere Comisiei să dea socoteală. 

Votând în cadrul alegerilor, cetățenii UE pot influența direcția și prioritățile UE pentru următorii cinci ani.

Predicție AI. Partidul Popular European va fi gruparea politică de la nivelul Uniunii care va câștiga cele mai multe voturi, dar va fi departe de o majoritate.

Cum va evolua situația politică și economică din Rusia?

Potrivit Fondului Monetar Internațional (FMI), economia Rusiei își va încetini creșterea. 

FMI a atribuit această încetinire efectelor războiului actual cu Ucraina, care a crescut cheltuielile de apărare, inflației și incertitudinii geopolitice.

De asemenea, se preconizează că situația politică din Rusia va rămâne tensionată și instabilă, în condițiile în care președintele Vladimir Putin se confruntă cu o nemulțumire internă tot mai mare, cu izolarea internațională și cu sancțiuni din partea Occidentului. 

VladimirPutinAIPixabayS2dungnguyen
DICTATOR. Vladimir Putin va candida pentru un nou mandat de președinte. Imagine realizată cu inteligența artificială - Sursa: Pixabay/ S2dungnguyen

Putin, care se află la putere din anul 2000, a anunțat că va participa la alegerile din martie 2024, încercând să-și prelungească domnia. 

Acest lucru ar putea declanșa proteste, opoziție și rezistență din partea diferitelor segmente ale societății ruse, precum și din partea țărilor vecine și a comunității internaționale.

Predicție AI. Economia Rusiei se contractă, Putin rămâne președinte, posibile tensiuni interne.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇