Ciolacu spune ce-i lipsește ca să poată fi eficient

Ciolacu spune ce-i lipsește ca să poată fi eficient
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Premierul Marcel Ciolacu susţine că nu are informaţiile destul de repede, ca să poate să fie eficient şi să ia deciziile care se impun, în timp real, ca prim-ministru. În plus, şi Guvernul trebuie să fie mult mai eficient şi pentru asta trebuie să se restructureze, pentru că s-a văzut în crizele recente că nu s-a ridicat la adevăratele provocări şi s-au luat multe decizii pe colţul mesei.

Ciolacu a afirmat că ”multă lume a râs când a spus că ar trebui o Românie ordonată, pentru că nu avem digitalizare”.

ADVERTISING

”Aici e marea provocare. Eu, ca şi prim-ministru, nu am informaţiile atât de repede, ca să pot să fiu eficient şi să iau deciziile care se impun, în timp real, pentru că nu am digitalizare, la ANAF, în sistemul de sănătate, nu pot vedea eficienţa, unde se risipesc banii în sistem”, a spus şeful Executivului.

Despre măsurile care vor fi luate în 2025, premierul a spus că ”întâi trebuie să-şi facă treaba statul român”.

”Statul român trebuie să combată evaziunea fiscală, să fie mult mai eficient în colectare şi toată lumea să-şi plătească impozitele, asta înseamnă digitalizarea ANAF-ului, să vadă unde sunt sursele bugetare de cheltuieli majore şi să termine odată cu tot ce înseamnă birocraţia, fiindcă toate proiectele cer anumite aviz.

ADVERTISING

Fiecare minister la acest moment îşi va crea un serviciu unic de avizare, că vorbim de companii, că vorbim de autorităţi centrale, autorităţi locale, de persoane fizice care vor să aibă acces la fondurile europene, trebuie să fie un singur serviciu, deci cumva împingi, forţezi această digitalizare".

Premierul a mai declarat că Guvernul trebuie să fie mult mai eficient şi pentru asta trebuie să se restructureze.

”Am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări”, a spus el, precizând că s-au luat multe decizii pe colţul mesei şi întârziat.

ADVERTISING

”Avem două mari provocări, avem PNRR, care înseamnă atât resurse financiare, dar cel mai mult înseamnă reforme de fond, nu de formă şi cred că sunt cele mai dure reforme de implementat în perioada post-decembristă şi avem cea mai mare provocare, aderarea la OCDE.

Amândouă am putea spune că pot crea un plan pentru România. Trebuie să ţinem cont de contextul extern, de crizele de securitate, energetice şi trebuie să învăţăm din ultimii doi-trei ani ce înseamnă cu adevărat provocările, iar Guvernul trebuie să fie mult mai eficient.

Iar ca să fie mai eficient trebuie să se restructureze, fiindcă am văzut în pandemie, în timpul crizei energetice, că nu s-a ridicat la adevăratele provocări”, a spus Ciolacu Ciolacu, luni, în cadrul conferinţei de lansare a proiectului „RO 3.0. Viziunea Viitorului”.

"În viitorii 5-7 ani categoric trebuie să finalizăm încă 1.000 km de autostradă"

Premierul a precizat că ”s-au luat multe decizii întârziat, s-au luat multe decizii pe colţul mesei şi atunci va trebui ca împreună cu reformele din PNRR să vedem care sunt priorităţile”. 

”Creşterea economică a României, pe primul trimestru, mică, cât a fost, a fost pe investiţii şi avem investiţii în transporturi, s-au deblocat marile şantiere în ultima perioadă, în ultimii 2 ani de zile şi avem prima mie de kilometri. (..) În viitorii 5-7 ani categoric trebuie să finalizăm încă 1.000 km.

Anul acesta şi la începutul anului viitor vor veni şi primele trenuri noi după Revoluţie. Asta e realitatea românească.

În sfârşit, schimbăm garniturile de la Metrorex, asta înseamnă PNRR şi asta înseamnă un plan bine stabilit”, a completat Ciolacu. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇