Indiferent dacă gătim constant sau cunoaștem toți curierii de la Tazz, nu ar trebui să ne lipsească trei aparate din bucătăria noastră: un blender, un mixer (cu bol eventual) și clasicul prăjitor de pâine. Dar cum alegem dintre miile și miile de variante, mai ales în cazul unui blender?
În ultimii ani, blenderele au devenit din ce în ce mai sofisticate, deoarece încorporează programe predefinite. Chiar și așa, ele sunt în continuare ușor de utilizat, cu mai multe viteze de rotație și o funcție „pulse”. Prin urmare, cel mai bine este să optați pentru un blender care are cel puțin două viteze de rotație pentru a se potrivi nevoilor dumneavoastră. De fapt, este o idee bună să integrați o funcție „pulse”, mai ales pentru că aceasta permite obținerea unor preparate mai omogene.
Un suc natural, însoțit de un mic dejun nutritiv, este una dintre cele mai bune modalități de a începe ziua. Există însă o modalitate mai eficientă de a prepara un suc natural, și anume prin utilizarea unui blender. Acest aparat culinar este capabil să extragă până la ultima picătură, obținând toate proprietățile fructelor și legumelor. Un blender sofisticat nu numai că valorifică la partea de pulpă a fructului, dar extrage și lichidul acestuia, inclusiv vitaminele și nutrienții din coajă, care sunt adesea adăugați în suc. Cum este posibil acest lucru? Acest aparat permite ca fructele să fie introduse întregi, fără a le îndepărta coaja. Este important de reținut că nu este recomandat să introduceți fructe sau legume cu pielițe foarte groase sau aspre, deoarece l-ar putea forța să lucreze de două ori mai mult. Și, deși vara este perioada în care aceste aparate sunt cele mai populare pentru smoothie-uri și cocktail-uri răcoritoare, ele sunt necesare pe tot parcursul anului pentru a pregăti alte alimente, cum ar fi supe, piureuri, etc.
Ce tipuri de blender există?
Manual: Modelul manual care nu este atât de practic, din motive evidente: trebuie să îl “ajutați” să-și facă treaba.
Centrifugat: Acest tip este foarte răspândit, datorită versatilității și bunei funcționări, singurul său defect este că extrage fibrele din suc, luând cu ele și vitaminele.
Presare la rece: Acest blender combină cele două modele anterioare. În acest model, substanțele nutritive sunt mai bine conservate, deoarece nu sunt în contact cu oțelul lamelor și nu suferă de căldură.
Am povestit mai mult despre blendere, pentru că acestea sunt relativ nou apărute în viața noastră. Adică sigur nu am văzut la bunicile noastre în bucătărie, cum am văzut mixerul, de exemplu. Un tip de mixer popular este mixerul cu bol (atașat la baza aparatului). Bătătorul sau alt element de amestecare este montat pe un braț mobil care se rotește în jurul bolului, amestecând ingredientele. Un mixer cu bol fix este folosit, de obicei, pentru amestecarea lichidelor sau a altor materiale cu vâscozitate redusă, deoarece bolul fix permite un mediu de amestecare mai stabil. De asemenea, există și mixer cu bol detașabil, care să vă faciliteze extragerea mai ușoară a aluatului sau a amestecului pentru manipularea ulterioară. Trebuie să alegeți un model care să se potrivească nevoilor și preferințelor dvs., dar să fiți atenți și la locul în care va fi manevrat aparatul. Un mixer cu bol poate avea o dimensiune mai mare decât unul clasic.
Mai există loc în bucătărie? Pentru un prăjitor de pâine întotdeauna! Fie că este vorba de gustări sau de numeroase rețete pe care le găsiți pe net, pâinea prăjită (fie că este vorba de pâine frământată de noi sau de pâine cumpărată), este mereu o idee bună. Și versatilă! Un prăjitor de pâine modern are selector de nivel de prăjire, permițându-vă să alegeți între o pâine prăjită mai ușor sau mai mult, fără a vă face griji că pâinea se va arde. În general, nivelurile de prăjire pot fi reglate de la 1 la 6, existând modele cu chiar mai multe niveluri. Știți că există prăjitoare și cu funcție de dezghețare? Aceasta este o funcție specială pe care poate nu toate prăjitoarele de pâine o au, dar dacă modelul pe care îl alegeți o are, este perfect pentru a dezgheța dacă există pâine în congelator. De asemenea, este important să alegem un model de prăjitor de pâine sigur, care să aibă un sistem de oprire automată la finalul ciclului de prăjire, prevenind astfel eventualele accidente și evitând supraîncălzirea aparatului.