Chiar și atunci când te gândești sau visezi cu ochii deschiși la un lan de lavandă simți că îți apare mirosul suav și liniștitor al florilor. Dacă treci pe lângă un teren cu lanuri de levănțică, este cu atât mai bine pentru a te opri și a te bucura de aceste momente unice care merită să le imortalizezi prin fotografiere. Când plăcerea și pasiunea se interconectează este posibil ca visul să devină realitate și să cultivi propriile lanuri cu aceste minunate flori. Dacă vrei să afli detalii despre plantare, îngrijire, înmulțire și efectele lavandei vei descoperi în continuare informații utile pentru a putea pune în practică ideile.
Cuprins
1. Lavanda - plantare, îngrijire eficientă și înmulțire
Lavanda sau levănțica este o plantă cunoscută încă din Antichitate datorită rolului decorativ, efectelor sale terapeutice și proprietăților aromatice. Deoarece proveniența lavandei este din zona mediteraneană se înțelege de ce iubește soarele, căldura și locurile bine drenate. Este paradoxal că levănțica alungă insectele dăunătoare, însă atrage foarte mult insectele polenizatoare. Mai mult decât atât, se consideră că aceasta este o excelentă plantă meliferă. De pe un hectar de lavandă se pot extrage 100 de Kilograme de miere. Beneficiile acesteia sunt cunoscute în toată lumea datorită proprietăților sale miraculoase.
Când se plantează lavanda
Levănțica este o plantă perenă aromatică, nepretențioasă față de climă și sol. Pentru a planta în condiții optime de climă lavanda este ideal să te pregătești pentru aceasta în lunile aprilie și mai, când temperaturile cresc peste 10 grade. Este bine să plantezi lavanda și toamna (în septembrie și octombrie, chiar și în noiembrie, dacă temperaturile sunt optime, fără îngheț), din butași bine dezvoltați, în lunile septembrie și octombrie, când planta intră în repaus vegetativ.
Cum se plantează lavanda
Plantarea semințelor este destul de practicată, însă rata de germinare este de aproximativ 50 %, motiv pentru care se preferă înmulțirea prin butași. Dacă vrei să plantezi lavanda din butași este recomandat să pregătești mai întâi solul. Acesta se curăță de buruieni și alte resturi vegetale și se afânează prin săpare, după care se tasează ușor. Dacă solul este sărac în nutrienți, acesta se îmbogățește cu gunoi de grajd sau compost foarte bine descompuse. Butașii cei mai buni de plantat sunt cei de aproximativ 20-30 de centimetri, proveniți din tulpina lemnificată a unei tufe de circa 3 ani. Dacă butașii sunt mai lungi aceștia se pot tunde până la 20 de centimetri.
O metodă de plantare este cea a butașilor cu rădăcini deja formate. Una din condițiile necesare pentru a se prinde planta este să păstrezi rădăcina întreagă. Altă condiție necesară este să fie solul bine drenat, deoarece lavanda nu trebuie să băltească în apă. În caz contrar, rădăcinile se usucă și planta moare. Nici butașii nu se țin în apă, din aceleași motive.
Solurile preferate sunt cele bogate în nutrienți, cele nisipoase și aerisite, fără să fie cu pânza freatică la suprafață. Expoziția ideală este cea sudică și zonele însorite sunt perfecte pentru ca lavanda să beneficieze de minim 6 ore de soare zilnic.
Avantajele plantării butașilor constau în înflorirea în anul următor și utilizării inflorescențelor în diferite scopuri.
Se trasează o linie și se sapă gropițe la 20-30 de centimetri distanță una de alta și 80-90 de centimetri între rânduri.
Altă metodă de plantare este pregătirea butașilor din plante de 3-5 ani, cu tulpina lemnificată în septembrie sau octombrie. Se ajustează butașii cu lungime mare și se separă: cei subțiri se pot pune în alveole, cei lemnificați se pun în răsadnițe. Rata de înrădăcinare este mai mare în răsadniță, însă în alveole se pot prinde tot atât de simplu și ușor dacă uzi butașii zilnic, în primele săptămâni și te ocupi de menținerea lor la temperatură constantă, fără îngheț.
Viața plantelor înmulțite din butași lemnificați este mai lungă decât a celor obținute din semințe. Acestea se pot pune în pământul din grădină, în ghiveci sau în alveole (ghivece mici). Substratul folosit în alveole este ideal să fie 50 % turbă și 50 % perlit sau nisip. Butașii verzi se pot obține primăvara, însă aceștia necesită o grijă suplimentară și anume păstrarea lor la înrădăcinat în locuri luminoase, fără soare, cu udări periodice.
Din experiența specialiștilor se constată că plantarea butașilor lemnificați cu rădăcini este cea mai eficientă, însă și cea a butașilor lemnificați fără rădăcini poate fi la fel de eficientă.
Lavanda îngrijire eficientă pentru o înflorire spectaculoasă
Dacă vrei ca lavanda să înflorească în primul an este important să plantezi butașii corect și să respecți condițiile de luminozitate și sol. Dacă te ocupi de crearea mediilor propice pentru păstrarea până la înrădăcinare ai șansa să obții propria școală de butași pe care să o dezvolți în primăvară. Este important să menții solul liber de buruieni și udarea să fie periodică, fără excese.
Tunderea tufelor de lavandă poate fi efectuată primăvara sau toamna. foarfeca aleasă pentru această operațiune importantă este ideal dacă taie foarte bine, astfel încât să fie eficientă. Forma tufei este ideal să fie globuloasă, deoarece din interiorul acesteia se vor dezvolta noi tulpinițe care vor ieși la lumină. Astfel, se ajustează lăstarii crescuți în exces și se pot tăia crenguțe lemnificate pentru formarea noilor butași.
Este important să nu fac confuzie între butași cu rădăcină, butași fără rădăcină și răsaduri de lavandă. Fiecare din aceste elemente ale plantei sunt provenite din perioade diferite de vegetație și necesită îngrijiri diferite.
Soiuri de lavandă
În continuare vei descoperi care sunt soiurile de lavandă cu randament ridicat de înflorire și grad mare de rezistență.
- Lavanda angustifolia (cu frunza îngustă) - cea mai cultivată
- Lavanda Victory
- Lavanda roz
- Lavanda galbenă
- Lavanda albă
- Lavanda violet
- Lavandă elegans
- Lavandă fluture.
Așadar, în plantare se ține cont de cerințele fiecărei specii față de climă și se pot alege diferite soiuri în aceeași cultură.
Soiurile înalte se pot folosi pentru garduri vii, cele miniaturale pt fi plantate în prim plan și cele de înălțime medie pot fi în centru și tunse corespunzător pentru a înflori.
Dacă atunci când se tunde lavanda în funcție de cum vrei să obții lanurile pentru a o recolta în condiții optime sau a obține noi butași se respectă instrucțiunile prezentate vei obține rezultat optime. Astfel, aceasta se realizează primăvara sau toamna, în formă globulară sau dreaptă. Din tufele globulare se vor putea dezvolta foarte multe tulpini tinere, în timp ce tufele tunse drept se vor uni între ele.
Prin urmare, despre înmulțire lavandă putem spune că este cea mai eficientă cea prin butași lemnificați cu rădăcină sau fără rădăcină, în perioada de repaus vegetativ.
Pentru îngijire lavandă în curte ai nevoie de un sol bine drenat, de preferat o expoziție sudică și tunderea primăvara și toamna.
Cum se înmulțește lavanda? Iată aici cele mai practice metode!
- Înmulțirea prin semințe este ideală toamna
- Înmulțirea prin butași verzi - primăvara
- Înmulțirea prin butași lemnificați care se und până la 20 de centimetri și se curăță de frunzele de la bază
- Înmulțirea prin butași lemnificați cu rădăcină care se plantează ca atare, fără tundere.
Despre îngrijire lavandă se poate spune că nu trebuie să-ți faci multe griji, atât timp cât tunzi tufele cel puțin anual și completezi golurile acolo unde este cazul.
Când te hotărăști să cultivi lavandă plantă perenă trebuie să alegi locuri însorite și vei putea obține rezultate optime dacă vrei să te bucuri de beneficiile acesteia.
2. Lavanda beneficii miraculoase și mod de utilizare
Se cunosc foarte multe beneficii lavandă, încă din Antichitate. Aceasta, ca și menta, este o plantă cu efecte terapeutice pentru o mulțime de afecțiuni.
Beneficiile lavandei:
- efect decorativ ridicat
- obținerea produselor farmaceutice (ceai, tinctură, ulei)
- obținerea produselor cosmetice și de igienă (săpun, ulei, apă florală)
- utilizarea pentru gătit, în unele țări precum Franța, Italia și Spania
- rolul odorizant se corelează cu efectul insecticid.
Dintre numeroasele tipuri de lavandă se cultivă cu succes lavandula angustifolia care este permanent verde și ține țânțarii sau alte insecte la distanță.
Când se culege lavanda se ține cont de scopul folosirii acesteia. Astfel, pentru a fi pusă la uscat se culege în perioada de început a înfloriri, în timp ce pentru a fi utilizată în stare proaspătă se culege când este pe jumătate înflorită.
Dacă te ocupi de lavandă cu plantare în ghiveci vei putea beneficia de proprietățile miraculoase ale acesteia încă din primul an.
Când pui lavandă în grădină vei alege un loc însorit, un sol liber de buruieni și bine drenat pentru a obține rezultate optime. Când se recoltează lavanda, în lunile iunie-iulie, este bine să o tai cât mai scurt, pentru a ajuta rădăcina să se dezvolte cât mai mult. Astfel, cultivarea lavandei se va corela cu scopul pentru care vrei să o utilizezi: uscare, preparate din plantă proaspătă sau comercializare. Când se taie lavanda se folosește o foarfecă bine ascuțită sau chiar o seceră care taie bine.
Pentru îngrijire lavandă la ghiveci vei respecta aceleași cerințe ca și în grădină, mai ales că poți experimenta diferite locuri de păstrare.
Despre lavandă se știe că are efecte antiseptice și antifungice, precum și calmante pentru sistemul nervos.
De ce se usucă lavanda/ Răspunsul este simplu: se păstrează timp de 12 luni, până la următoarea cultură, fiind utilizată pentru scop decorativ, pentru împrospătarea mirosului din dulapuri (în săculeți cu flori mărunțite), pentru efectul său calmant (ceai, ulei, tincturi și alte preparate farmaceutice sau cosmetice).
Lavanda proprietăți miraculoase:
- parfumată puternic și plăcut
- antiseptică
- antifungică
- insecticid
- antidepresivă
- sedativ
- normalizarea funcțiilor inimii și hipertensiunii arteriale.
Astfel, mirosul de lavandă cu beneficii tămăduitoare pentru probleme de anxietate sau de somn este inconfundabil și plăcut de mare parte din oameni. Chiar și cei care spun că nu agreează mirosul utilizează diferite produse pe bază de levănțică.
Prin urmare, beneficiile lavandei în casă sunt următoarele:
- îndepărtează țânțarii
- odorizează camera
- realizarea uleiului
- realizarea uleiului
- realizarea apei florale
- realizarea săpunului.
Dacă știi cum se îngrijește lavanda și modul de întreținere pentru lavandă vei putea beneficia de proprietățile acesteia.
După modul cum se tunde lavanda se vor dezvolta tufele și rădăcinile acestora pentru următoarea recoltă.
Lavanda beneficii și contraindicații
Despre beneficii se poate spune că sunt nenumărate, însă se cunosc și unele contraindicații. De la rolul decorativ la tratarea depresiei și a problemelor cardiace până la includerea în industria farmaceutică și cosmetică lavanda poate fi considerată un „panaceu universal” în cele mai multe cazuri. În schimb, este nevoie de precauție în cazul persoanelor alergice sau în perioada sarcinii și alăptării.
În ultima perioadă sunt tot mai apreciate produsele bio sau naturale, motiv pentru care este important să te îngrijești de modul cum se curăță lavanda pentru a putea beneficia cât mai mulți ani de beneficiile acestei plante minunate.
Aspectul decorativ este primul tablou pe care ți-l oferă lavanda. Aceasta se utilizează tot mai mult în aranjamente florale care pot rezista un an întreg, până la următoarea înflorire.
În concluzie, este momentul să-ți alegi perioada ideală pentru a începe să plantezi lavandă, chiar dacă pornești de la un ghiveci sau din grădina casei tale în primul an.