Lacul Ursu din România: inedit în lume și unic în Europa: informații utile, proprietăți și beneficii mai puțin cunoscute pentru sănătate

Lacul Ursu din România: inedit în lume și unic în Europa: informații utile, proprietăți și beneficii mai puțin cunoscute pentru sănătate
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rezervația naturală din Sovata care este arie protejată de interes național poate fi considerată și de interes internațional, mai ales că Lacul Ursu este cel mai mare lac helioterm din lume și singurul din Europa de acest tip. Datorită proprietăților sale extraordinare este tot mai căutat de turiștii români și străini care au aflat despre beneficiile pentru sănătate aduse de acest minunat lac. Dacă vrei să afli informații utile despre Lacul Ursu vei descoperi în continuare tot ce te interesează pentru a te hotărî să vizitezi această rezervație naturală.

1. Lacul Ursu din România - cel mai mare din lume dintre lacurile helioterme și unic în Europa

În depresiunea Praid Sovata, la poalele Munților Gurghiu (munți vulcanici) din județul Mureș se conturează o rezervație naturală declarată în anul 2000 arie protejată de interes național. Suprafața de 79 de hectare pe care se întinde această rezervație naturală (Lacul Ursu și arboretele de pe sărături) se află în administrarea orașului Sovata. Aglomeratele vulcanice și masivele de sare formează acest monument al naturii- Lacul Ursu. În urma prăbușirii unei exploatări de sare din munți și a coborârii apelor din pâraiele de pe versanți s-a format cel mai mare lac sărat helioterm din lume.

Ce înseamnă lac helioterm?

Heliotermia sau acumularea energiei termice, conform cercetătorilor din România, este specifică lacului care are salinitate foarte mare și un strat diluat (circa 2 metri) cu apă dulce la suprafață.

ADVERTISING

Pâraiele care se scurg de pe versanți în lac au apă dulce de diferite densități și aceasta favorizează fenomenul heliotermic. Astfel, salinitatea diferită sau concentrațiile diferite de sare naturală dizolvată determină variații de temperatură și în funcție de densitatea apei. Conform cercetării medicului român Marius Sturza s-a constatat că apa Lacului Ursu a avut temperaturi cuprinse în intervalul 53-70 de grade. 

Care sunt lacurile din arealul Lacului Ursu? Iată aici!

  • Lacul Roșu
  • Lacul Verde
  • Lacul Aluniș
  • Lacul Mierlei
  • Lacul Paraschiva.
  • Lacul Șerpilor
  • Lacul Negru.

Când cauți destinații de vacanță în România este ideal să alegi aceste obiective turistice datorită fenomenelor inedite și unicității lor în Europa și nu numai. Dacă susții jurnalismul responsabil de la spotmedia.ro vei descoperi o mulțime de informații utile.

Specialiștii spun că se cunoaște cu precizie de un minut formarea Lacului Ursu: 27 mai 1875- ora 11:00.

Lacul Ursu adâncime

Măsurătorile specialiștilor arată că Lacul ursu are o adâncime maximă de 18,9 m. Apa puternic salinizată a cărei concentrație crește odată cu adâncimea a generat fenomenul heliotermic sau de menținere a energiei termice. Acest lac unic în Europa și inedit în lume datorită suprafeței mari, salinității și fenomenului heliotermic are o suprafață de aproximativ 4 hectare și un perimetru de 2 Km.

La o anumită adâncime Lacul Ursu își păstrează temperatura constantă până la fund. Dacă salinitatea medie a apei mării este de 34 g/litru, Lacul Ursu are o salinitate de 220-300 g/litru la anumite adâncimi. Cu alte cuvinte, salinitatea lacului crește direct proporțional cu adâncimea acestuia. Din aceste motive s-a studiat fenomenul de heliotermie tot mai mult în ultimul secol și specialiștii recomandă Lacul Ursu cu proprietăți extraordinare pentru sănătate

ADVERTISING

Ce spune legenda despre Lacul Ursu din Sovata?  Iată detalii utile și mărturii interesante ale oamenilor!

În munții vulcanici Gurghiu, în urma prăbușirii unei exploatări de sare s-au scurs pâraiele care coborau din masivul muntos, de pe versanți și au umplut golul format. Astfel, apa dulce care se scurge din pâraie se combină cu sărurile sodice, clorurate și aglomerate vulcanice care generează fenomenul de heliotermie, unic în Europa. Acest lac sărat care stochează căldura este cel mai mare din lume și s-ar putea numi „Regele lacurilor” din arealul natural al stațiunii Sovata. 

Localnicii spun că au aflat de la înaintași despre surparea unei fânețe și înfundarea unui pârâu subteran care a format acest lac. 

Această „perlă a lacurilor sărate” s-a format în a doua jumătate a anului 1870 și s-a constatat în timp o scădere a temperaturii. Dacă în anul 1902 s-a măsurat temperatura de 61 de grade, în 1910- 51 de grade, în 1965- 33 de grade. Explicațiile scăderii temperaturii din Lacul Ursu ar fi exploatarea acestuia sau scăderea volumului de apă dulce din pâraiele de pe versanți. Prima denumire a acestui lac helioterm a fost lacul Illies după numele moșierului din zonă care a descoperit acest fenomen inedit (stocarea căldurii) și a fondat Sovata de Sus în anul 1900. 

Datorită formei lacului care seamănă cu o blană de urs întinsă s-a numit Lacul Ursu Illies și acum se numește simplu: Lacul Ursu.

Încălzirea apei lacului Ursu este datorată în mod special radiației solare și heliotermia a fost descoperită pentru prima dată în România de către cercetătorul Kalecsinszky Sándor între anii 1898 și 1901. Acesta a observat că stratul superior de apă dulce format din apa provenită din precipitații anuale și apa pârâurilor provenite de pe versanți creează o barieră termică între suprafață și interior. Cu alte cuvinte, densitatea mai mică a apei dulci de la suprafață nu permite răcirea apei cu densitate mare din interior și așa se stochează căldura la anumite adâncimi ale lacului. Acest fenomen asemănător efectului de seră este simplu și ușor de explicat datorită descoperirilor specialiștilor.

ADVERTISING

Deși este o arie protejată sau rezervație naturală, la Lacul Ursu se permite accesul pe un anumit perimetru. Astfel, este foarte bine stabilită zona de intrare în lac și sunt specificate anumite intervale orare pentru a permite refacerea straturilor cu efect helioterm. De ce se modifică straturile cu efecte helioterme? Răspunsul este simplu: în timp ce înotăm se antrenează curenții și straturile de apă cu diferite concentrații; apa dulce de la suprafață nu mai crează efectul de seră și se amestecă în apa cu salinitate mare. De aceea, este important să se respecte intervalele orare menționate pentru restabilirea salinității și efectului heliotermic cu randament maxim.

În pauza de înot poți rămâne pe plajă pentru a face cură heliomarină sau la umbră, pe șezlong pentru baia de aer. Organismul resimte în mod eficient efectele extraordinare ale acestor ape și poți repeta curele timp de 10-12 zile pentru rezultate optime.

Vestea proprietăților vindecătoare a apelor din zonă s-a răspândit foarte repede, motiv pentru care s-a înființat prima bază de tratament în anul 1928. De atunci până acum s-a construit un complex balnear care cuprinde hoteluri, pensiuni și locuri cu diferite servicii complementare.

Lacul Ursu este unul din cele mai cunoscute obiective turistice din lume datorită celor trei recorduri mondiale obținute în urma cercetărilor specialiștilor:

  1. Este cel mai mare și mai cald lac helioterm la nivel mondial;
  2. Este singurul lac cu apă sărată din lume înconjurat de un munte de sare și o vegetație variată și bogată pe un sol de munte vulcanic;
  3. Este cunoscută data de naștere a lacului cu o precizie foarte mare (de un minut).

Cele trei recorduri mondiale ale Lacului Ursu au stârnit curiozitatea turiștilor din întreaga lume și de aceea este un obiectiv aflat în fruntea topului destinațiilor turistice și balneare.

Mai mult decât atât, proprietățile sale unice și frumusețea locurilor din împrejurimi au determinat dezvoltarea turismului în zona Sovata din ce în ce mai  mult. 

Atât apa sărată de aici, cât și nămolul au efecte benefice asupra sănătății organismului și tratează afecțiuni precum: viroze, bronșită, astm bronșic, rinofaringite, sinuzite, chiar și fibroză pulmonară.

Femeile care nu pot avea copii au șansa să fie ajutate aici datorită proprietăților extraordinare ale apei asupra fertilității. Atât efectele vindecătoare sau terapeutice, cât și rolul de relaxare al apelor sărate helioterme atrag turiști din întreaga lume în această zonă din România.

Specialiștii au constatat și unele contraindicații, precum:

  • boli infecto-contagioase;
  • neoplazii;
  • hipertensiune arterială;
  • insuficiențe de tip cardiacă, hepatică sau renală.

Dacă vrei să ajungi la Lacul Ursu trebuie să știi următoarele:

  • se află la 9 Km de Praid
  • se află la 53 Km de Târgu Mureș
  • este la 97 Km de Miercurea Ciuc
  • este la 145 Km de Sibiu, 146 Km de Cluj-Napoca și la 153 Km distanță față de Brașov.

Tot în Sovata poți vizita și lacurile din arealul acesta protejat, precum: Lacul Negru, lacul Roșu, Lacul Aluniș, Lacul Tineretului sau Lacul Paraschiva. Se fac tratamente la fiecare din aceste lacuri și turiștii nu numai că le vizitează, dar se și tratează de diferite probleme de sănătate datorită apei sărate, nămolului și curei cu aerosoli din această zonă. 

2. Lacul Ursu din Sovata - proprietăți extraordinare și beneficii pentru sănătate

Datorită proprietăților extraordinare a apei puternic salinizate, Lacul Ursu din Sovata cu beneficiile sale terapeutice atrage o mulțime de turiști români și străini.

Lacul Ursu beneficii

  • prevenirea și tratarea unor afecțiuni reumatice;
  • prevenirea și tratarea unor boli feminine;
  • combaterea tulburărilor endocrine;
  • combaterea tulburărilor sistemului nervos periferic;
  • tratarea inflamației abdominale și pleureziei;
  • tratarea afecțiunilor dermatologice;
  • scăderea și combaterea inflamației glandelor endocrine.

Terapiile alternative combinate sunt mai eficiente și cu efect de lungă durată comparativ cu cele clasice. Astfel, cura cu apă puternic salinizată și heliotermă se combină simplu și rapid cu cura heliomarină (băi de soare) și cu electroterapia datorită electroliților din apă.

Deoarece salinitatea din apă este foarte ridicată, chiar cea mai mare din lume turiștii români și străini caută tot mai mult Lacul Ursu din România căruia i se mai spune și „Marea Moartă a Europei”.

Analiza periodică a apei din lac este realizată periodic și aceasta confirmă că avantajele curelor și beneficiile aduse sunt foarte multe.

Straturile cu apă sărată de la diferite adâncimi se încălzesc datorită căldurii solare și dezvoltă niște proprietăți deosebite asupra organismului uman. 

Salinitate Lacul Ursu

Comparativ cu apa mării care are circa 34 g/ litru salinitate medie, Lacul Ursu are la suprafață 100 g/ litru și până la 300 g/ litru salinitate la anumite adâncimi.

Mai mult decât atât, curiozitățile despre Lacul Ursu nu se opresc aici deoarece se constată o modificare a temperaturii apei la anumite adâncimi în fiecare an. 

Temperatura apei din lac este de 28 de grade la suprafață și 39 de grade la adâncimea de 1,5- 2 metri în anotimpul cald. 

Lacul Ursu informații utile și exacte

Acest lac își cunoaște foarte exact data formării sale. Conform cercetărilor specialiștilor se cunoaște că formarea Lacului Ursu a început în anul 1875, pe 27 mai, la ora 11:00. Locul formării sale era înainte o pășune pe care se scurgeau două pârâuri provenite de pe versanți. Localnicii din zonă afirmă că aici ar fi fost o ploaie torențială care ar fi mărit debitul pârâurilor și acestea nu s-au mai scurs în vale, ci au obturat scurgerea în subteran prin antrenarea grămezilor de fân adunate pe pășune. astfel, apa de la adâncime este foarte sărată de la straturile subterane de sare și apa de la suprafață este dulce de la pârâurile care se scurg de pe versanți. Toate acestea formează fenomenul de heliotermie sau menținerea energiei termice a apei care este studiată de specialiști de peste 100 de ani și se recomandă pentru o mulțime de tratamente sau prevenirea îmbolnăvirilor.

Prin urmare, se cunosc foarte multe beneficii ale Lacului Ursu Sovata și ale lacurilor din arealul protejat datorită aerosolilor, apei sărate helioterme și curelor heliomarine.

Temperatura apei din lacul Ursu Sovata este de circa 28 de grade la suprafață și ajunge la 38 de grade la adâncimea de 1,5 metri în anotimpul cald, când intri în apă. După un interval în care oamenii înoată se face o pauză pentru restabilirea proprietăților terapeutice și refacerea efectului helioterm al apei. 

Astfel, principalele proprietăți ale Lacului Ursu Sovata vizează atât tratarea diferitelor afecțiuni, cât și menținerea stării de sănătate a organismului.

Datorită apei puternic salinizate helioterme se știe că este Lacul Ursu unic în Europa și pe primul loc la nivel mondial datorită mărimii și salinității.

Pot veni la Lacul Ursu din Sovata copii alături de părinți, însă băile se vor efectua cu prudență și la indicația specialiștilor.

Așadar, Lacul Ursu din România care deține trei recorduri mondiale atrage anual foarte mulți turiști și tratează o mulțime de probleme de sănătate dacă se respectă recomandările specialiștilor.

Acum, că ai aflat ce fel de lac este Lacul Ursu, poți încerca să ajungi aici și să te bucuri de atmosfera extraordinară din mijlocul naturii, din aria protejată a Munților Gurghiu. 

În concluzie, poți să-ți propui să ajungi în Sovata, unde se află Lacul Ursu, mai ales în sezonul cald pentru a te bucura nu numai de aerosoli, ci și de băile cu efecte miraculoase asupra sănătății organismului.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇