Situat într-un peisaj dezolant, pe graniţa dintre Etiopia si Djibouti, în una dintre cele mai inospitaliere regiuni din Africa, Lacul Abbe ar putea fi locul în care se va forma următorul ocean.
De o frumuseţe unică, desprins parcă dintr-un peisaj selenar, lacul este descris de BBC ca fiind extraordinar şi una dintre cel mai greu accesibile întinderi de apă din lume. Lung de 17 kilometri şi lat de 19 kilometri, lacul este atât de plin de sare încât apa lui este otrăvitoare.
Lacul Abbe este situat la intersecţia plăcilor tectonice somaleză, arabă şi nubiană. În această regiune cunoscută şi ca Depresiunea Afar se găsesc cele mai vechi fosile umane descoperite până acum, fiind considerată de unii paleontologi leagănul civilizaţiei. Aspectul unic al lacului este rezultatul subţierii continue a scoarţei terestre de dedesubt, ca urmare a îndepărtării treptate a plăcilor tectonice, fiind create astfel condiţii prielnice pentru ca magma să scape prin crăpături şi ca în timp să se formeze sute de „stâlpi” de calcar.
Aceşti stâlpi, care contribuie prin norii de sulf pe care îi produc la crearea unei atmosfere apocaliptice, nu au devenit vizibili decât în anii 1950, când nivelul lacului a scăzut ca urmare a activităţilor de irigare din zonă.
Scindarea plăcilor tectonice continuă şi astăzi, la o viteză de aproximativ 2 centimetri pe an, iar geofizicienii cred că, în cam 10 milioane de ani, Depresiunea Afar, împreună cu acest lac alcalin, va fi locul în care se va naşte următorul ocean. Marea Roşie va inunda zonele de coastă ale Djibouti şi Depresiunea Afar va dispărea complet sub apă.
Conform oamenilor de ştiinţă de la la NASA Earth Observatory, Marea Roşie, Valea Riftului din Africa de Est şi Golful Aden se vor transforma într-un ocean la fel de mare ca Oceanul Atlantic, în timp ce Cornul Africii va deveni o insulă.
C.S.