Intoleranța la lactoză: ce este, cum se manifestă și ce alimente sunt de evitat

Intoleranța la lactoză: ce este, cum se manifestă și ce alimente sunt de evitat

Dintre toate tipurile de intoleranțe, cea la lactoză este cel mai des întâlnită. Aproximativ 50% din populația planetei se confruntă cu această afecțiune. Intoleranța la lactoză provoacă manifestări digestive deranjante care pot să difere de la persoană la persoană. Chiar dacă nu este o afecțiune gravă, aceasta aduce o schimbare în viața persoanei afectate. Dacă ai descoperit că suferi de intoleranță la lactoză, citește în acest articol informații importante despre această afecțiune, cum se manifestă și sfaturi pentru o alimentație corespunzătoare.

1. Intoleranța la lactoză - ce este această afecțiune

Pentru început, este important să se stabilească ce este intoleranța la lactoză. Așadar, aceasta este o afecțiune care apare la aproximativ jumătate din populația adultă a globului. Persoanele care suferă de această nu au capacitatea de a digera zahărul și lactoza din lapte din cauza faptului că le lipsește enzima numită lactază. Lactaza este o enzimă a intestinului subțire ce se regăsește în organismul mamiferelor cu rolul de a digera corect laptele și produsele derivate. Astfel, atunci când lactaza este produsă într-o cantitate mai mică decât necesarul organismului, lactoza nu va fi procesată spre tractul gastrointestinal și va începe să fermenteze. Alimentele care fermentează la nivelul organismului se traduc prin balonare, gaze, crampe și chiar diaree.

ADVERTISING

Intoleranța la lactoză se încadrează în categoria intoleranțelor alimentare, a nu se confunda cu alergiile alimentare. Alergia alimentară se caracterizează prin reacția sistemului imunitar la un aliment pe care îl consideră periculos. În cazul acesteia pot să apară simptome severe precum: dificultate în a respira, edem al feței sau doar a anumitor zone, tuse, secreții nazale apoase etc. Alergia alimentară se manifestă prin reacții precum mâncărimi, pete pe piele, secreții, umflături etc. Intoleranța alimentară, în schimb, este definită prin incapacitatea organismului de a procesa în mod corect un aliment ori o substanță dintr-un aliment.

2. Simptomele intoleranței la lactoză - cum se manifestă intoleranța la lactoză

Alte informații esențiale pentru a înțelege mai bine această afecțiune sunt și cele legate de cum se manifestă intoleranța la lactoză. Simptomele pot varia de la individ la individ în funcție de cantitatea de lactază pe care corpul o produce, de cantitatea de lactoză pe care corpul o are de procesat și de viteza cu care persoana golește intestinul. Nu este neapărat ca o persoană ce suferă de insuficiență la lactoză să prezinte simptome. 

În cazul în care simptomele intoleranței la lactoză, totuși, există, acestea pot fi asemănătoare de multe ori cu alergia alimentară la lapte și din acest motiv este foarte important să apelăm la un doctor specialist pentru un diagnostic corect. Asta pentru faptul că intoleranța produce disconfort, pe când o alergie poate să fie fatală (șoc anafilactic). Semnele intoleranței, deci inclusiv a celei la lactoză, apar de regulă la 30 de minute - două ore de la consumarea unui produs pe bază de lapte. Studiile arată că în general persoanele care au intoleranță la lactoză, au și la fructoză.

ADVERTISING

Simptomele comune în cazul acestei afecțiuni sunt: 

  • balonare;
  • senzație de a flatula;
  • greață;
  • dureri abdominale;
  • crampe;
  • diaree;
  • stări de amețeală;
  • oboseală.

De asemenea, în urma unor cercetări s-a confirmat legătura dintre intoleranța la lactoză și constipația la adulți și copii.

3. Ce este lactoza și ce diferențe există între intoleranța la lactoză și alergia la lapte?

Atunci când vine vorba ce înseamnă sau ce este lactoza din lapte, este important să știi că este un glucid care se descompune cu ajutorul lactazei în alte două glucide numite glucoză și galactoză. Lactoza este digerată de o enzimă numită lactază. Intoleranța la lactoză apare de fapt atunci când există un deficit de lactază. În urma acestei insuficiențe, lactoza nu este digerată și rămâne în intestin, provocând diverse simptome digestive supărătoare. 

Intoleranța produce efecte doar din punct de vedere digestiv, spre deosebire de alergia la lapte care oferă mai multe simptome, precum reacții alergice pe piele, simptome respiratorii și/sau digestive.

4. Intoleranța la lactoza se vindecă?

Cu siguranță, dacă ai aflat că suferi de intoleranță la lactoză, îți dorești să știi dacă această afecțiune are tratament. În cazul în care aceasta are drept cauză o altă boală, în momentul în care afecțiunea principală se va trata, intoleranța va dispărea, adică organismul își va recăpăta capacitatea de digerare a lactozei. În cazul lactozei principale sau congenitale, tratamentul constă într-o dietă echilibrată. Nu există un remediu propriu-zis în tratarea intoleranței, ci implică evitarea alimentelor ce conțin lactoză pentru prevenirea instalării simptomelor digestive. Alternativele pentru lapte în ceea ce privește alimentele din comerț au devenit tot mai populare, așadar există o mare diversitate de produse fără lactoză din care poți alege.

ADVERTISING

Faptul că o persoană are intoleranță la lactoză nu înseamnă că nu mai poate mânca absolut niciun aliment ce conține lactate. De obicei, persoanele care au această afecțiune pot consuma o mică cantitate de lactoză pe zi și chiar pot tolera anumite tipuri de produse lactate. Acest lucru depinde de fiecare organism și necesită timp de testare cu diverse produse pentru a vedea cum reacționează corpul la ele. Oricum, este necesar să acorzi o atenție deosebită la cantitatea de lactoză consumată. Majoritatea persoanelor cu insuficiență pot să mănânce maxim 12 grame de lactoză fără a se confrunta cu simptome deranjante. Produsele lactate fermentate (precum brânza maturată) sau iaurtul sunt tolerate mai bine de organism. În cazul în care alegi să consumi o cantitate mică de lactate este bine să o faci în cadrul unei mese, adică nu pe stomacul gol. În felul acesta corpului îi este mai ușor să digere lactoza.

Dacă preferi să eviți de tot lactoza din alimente poți găsi în comerț numeroase produse destinate celor cu intoleranță. Acestea au fie lactază adăugată pentru a ajuta corpul să digere mai bine lactoza, fie sunt fără lactoză. De asemenea, foarte mulți preferă alternative vegetale de lapte, mai ales în cafea, cum ar fi laptele de migdale, orez, de soia sau de cocos. Chiar dacă este mai rar, bebelușii se pot confrunta cu intoleranță la lactoză. În cazul lor se înlocuiește formula clasică cu o variantă vegetală din lapte de soia până la dispariția simptomelor.

O altă opțiune pentru cei care se confruntă cu intoleranță la lactoză este să ia medicamente înainte de o masă la care urmează să consume lactate. Aceste medicamente sunt pastile sau capsule eliberate fără rețetă, menite să fie un substitut pentru enzima lactază. De obicei sunt recomandate doar în cazuri de intoleranță severă.

5. Intoleranța la lactoză la adulți și copii - clasificare

Această afecțiune este destul de rară în cazul copiilor sub 5 ani. În cazul lor, este vorba de intoleranță congenitală la lactoză sau cea asociată copiilor prematuri. Cel mai des, intoleranța la lactoză este descoperită la adulți din cauza apariției anumitor simptome și poate fi primară sau secundară. 

Intoleranța la lactoză congenitală se transmite genetic, autozomal recesiv, fiind caracterizată prin totala absență a enzimei lactaza din intestinul subțire. Acest lucru determină încă din primele zile de la naștere simptome precum colici, diaree sau iritarea colonului. Copii care se nasc prematur au un nivel scăzut de lactază, enzima care se ocupă de digerarea normală a lactozei. Acest lucru se explică prin faptul că un bebeluș își dezvoltă această enzimă în ultima parte a celui de-al treilea trimestru din viața intrauterină. Așadar, orice copil născut în săptămâna 28, până la 32 de sarcină poate avea un nivel scăzut de lactază.

Intoleranta primară la lactoza apare fără a se cunoaște neapărat cauza. Există însă anumiți factori de risc precum rasa, etnia, factori genetici și vârsta. Conform unor statistici, intoleranța la lactoză este mai des întâlnită la populația de origine hispanică, africană sau asiatică. Afecțiunea poate avea un debut tardiv, începând cu vârsta de 5 ani. Însă, aproximativ 50% din populația adultă are intoleranță la lactoză. Acest lucru este asociat cu genele. Se consideră că vârsta de declanșare a intoleranței, respectiv scăderea nivelului de lactază, se programează genetic prin existența unui polimorfism a genei de lactază. În plus, odată cu înaintarea în vârstă cantitatea de lactază este mai mică, iar produsele din lapte și derivate lui devin din ce în ce mai greu de accesat.

Intoleranța secundară la lactoză poate să apară la oricine în urma iritării mucoasei gastrointestinale. Organismul poate începe să nu mai producă lactază ori să producă în cantități mai mici decât este necesar în urma unor afecțiuni precum: giardioză intestinală, boala crohn, boala celiacă etc. Dacă afecțiunea principală este tratată, intoleranța la lactate poate dispărea.

6. Alimente care conțin lactoză – ce trebuie să eviți dacă ai alergie la lactoză

Bineînțeles, cea mai mare cantitate de lactoză se află în lapte și produsele lactate, dar acestea nu sunt singurele. Orice aliment care conține lapte, zer, lapte praf, brânză, smântână, proteine din zer sau concentrat, lapte malțat sau cazeina din lapte este de evitat. Lactoza se regăsește și în aproximativ 20% dintre medicamente. 

Un om care este intolerant la lactoză este necesar să verifice cu mare atenție etichetele produselor. Din fericire, există numeroase alternative pentru alimentele tale preferate. Iată o listă cu cele mai importante alimente care conțin lactoză și care trebuie evitate de persoanele cu această intoleranță :

  • Laptele de vacă de toate tipurile, cel de capră și de oaie;
  • Brânza de orice fel;
  • Iaurturi;
  • Untul;
  • Margarina;
  • Înghețata;
  • Frișca;
  • Mezelurile;
  • Majoritatea dulciurilor;
  • Pâine și alte produse de patiserie;
  • Chipsuri și pufuleți;
  • Diverse mâncăruri gătite;
  • Supă instant;
  • Sosuri gata făcute;
  • Cereale și batoane proteice.

7. Cu ce poți înlocui produsele alimentare care conțin lactoză dacă ai intoleranță la lapte

Bineînțeles, mulți ar spune că intoleranța la lactoză nu este ceva atât rău, deoarece tot ceea ce trebuie să faci este să renunți la lapte. Însă, chiar dacă la prima impresie pare simplu, majoritatea alimentelor din zilele noastre au în conținut un derivat al acestuia. Dacă arunci o privire peste ingrediente, cele mai multe dintre ele au cel puțin unul din ingredientele următoare: lapte, zer din lapte sau lapte praf. Bucătăria românească se bazează și ea foarte mult pe aceste produse, începând cu dulciurile celebre cum ar fi orezul cu lapte, până la diferite ciorbe precum rădăuțeană sau cea de burtă. La fel, în bucătăria internațională preparate cum ar fi pastele, pizza, hamburger sau tartele conțin lactoză.

Din fericire, trăim vremuri foarte bune în care specialiștii își îndreaptă atenția către un spectru de nevoi cât mai larg, astfel că există alimente bazate pe lapte fără lactoză. Sunt produse ușor mai scumpe, dar iubitorii de lactate au șansa de a consuma în continuare produsele cu care sunt obișnuiți, fără stres. Diversitatea este similară produselor clasice, găsind astfel produse ca: brânză, cașcaval, cremă de brânză etc.

Totodată, există pe piață alternative care nu au ca ingredient laptele ci diverse proteine vegetale. Cu precădere aceste produse sunt căutate de vegetarieni și de aceea produsele sunt destul de variate. Se găsesc, așadar, alimente delicioase precum: cașcaval vegetal ca înlocuitor al cașcavalului, tofu simplu sau tofu afumat ca înlocuitor al brânzei, brânză din caju, iaurt de cocos, lapte de mai multe feluri (cocos, ovăz, orez, migdale, soia, alune, cânepă), unt de cocos ori migdale (mulți folosesc avocado ca alternativă a untului), binecunoscuta margarină etc. Este important să ceri sfatul medicului și al unui dietetician înainte de a face schimbări majore în meniul tău de zi cu zi.

Pentru că laptele și produsele lactate sunt o sursă principală de calciu și vitamina D pentru organismul uman, este important să suplimentezi lipsa acestor vitamine. Încearcă să introduci în meniul tău următoarele preparate care vor oferi un echilibru organismului tău. Pentru un aport de calciu încearcă somonul sau sardinele (la conservă sau gătit în diverse moduri), broccoli, fasolea, legumele verzi, algele marine, portocalele sau laptele din soia sau migdale. O bună sursă de vitamina D vei găsi în gălbenușul de ou, pește gras, ulei de pește, cereale și, bineînțeles, prin expunerea la soare o poți asimila foarte bine. Există, de asemenea, suplimente alimentare de calciu și vitamina D care te vor ajuta pentru a restabili necesarul din corp.

Așadar, intoleranța la lactoză nu este o afecțiune gravă, iar cu puțină atenție la alimentație nu vei avea probleme. O dietă echilibrată te va ajuta să duci un stil de viață sănătos și fără manifestări digestive neplăcute. Cu puțină atenție, în funcție de gravitatea intoleranței, poți chiar să consumi în continuare cantități mici din lactatele preferate.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇