Operație în premieră în România, cu o proteză de șold personalizată, făcută în Elveția. Intervenția a fost gratuită

Operație în premieră în România, cu o proteză de șold personalizată, făcută în Elveția. Intervenția a fost gratuită

O proteză de şold personalizată, realizată în Elveţia, a fost implantată de medicii din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie Traumatologie a Spitalului Judeţean Constanţa, reprezentanţii unităţii medicale afirmând că această intervenţie a fost o premieră naţională.

„O intervenţie chirurgicală a fost realizată, în premieră naţională, săptămâna trecută, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Constanţa. Echipa operatorie coordonată de Ş.L. Dr. Bogdan Obadă, medic primar Ortopedie – Traumatologie, având suportul esenţial al echipei de Anestezie Terapie Intensivă, a efectuat implantarea unei proteze personalizate de şold, care a fost construită conform cu anatomia pacientului, într-un laborator de renume din Elveţia”, au transmis marţi, reprezentanţii Spitalului Judeţean Constanţa. 

ADVERTISING

Medicul Bogdan Obadă a declarat că pentru rezolvarea acestui caz au fost necesare săptămâni de investigaţii şi studiu. 

„Rezolvarea acestui caz medical are la bază săptămâni întregi de investigaţii şi studiu. Concret, am demarat pregătirea la începutul lunii iulie, prin realizarea unei serii riguroase de scanări computer-tomografice tridimensionale ale pacientului, de la nivelul bazinului și al şoldurilor pana la extremităţile distale ale ambelor membre inferioare”, a declarat Bogdan Obadă.

Potrivit datelor transmise de unitatea medicală, la succesul acestei intervenţii chirurgicale a contribuit încă de la început echipa Laboratorului de Radiologie și Imagistică al SCJU Constanţa, coordonată de către medicul Radu Baz.

ADVERTISING

Toate investigaţiile au fost realizate în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică al Spitalului Judeţean Constanţa care dispune de tehnologie de înaltă performanţă şi a respectat întru totul standardele radiologice solicitate de către laboratorul din Elveția. 

„În baza rezultatelor transmise de către dr. Radu Baz, s-a efectuat reconstrucţia 3D a articulaţiei şoldului şi a întregului membru inferior, făcând, astfel, posibilă construcţia protezei la dimensiunea optimă care să permită cea mai buna biomecanică a mersului postoperator. Dificultatea intervenției chirurgicale constă în faptul că implantarea protezei, ale cărei dimensiuni sunt unice, implică respectarea, cu stricteţe, a planningului preoperator impus iniţial de analiza computerizată. Mai mult, pregătirea osului și implantarea dispozitivului presupun folosirea unor instrumente chirurgicale de unică folosinţă, concepute special pentru această operaţie şi adaptate anatomiei osoase a pacientului”, au mai precizat reprezentanţii unităţii medicale.

ADVERTISING

Aceştia susţin că protezele personalizate nu sunt însă recomandate tuturor pacienţilor cu artroză avansată, pentru implantarea acestora fiind necesară întrunirea mai multe criterii. 

„În cazul de faţă vorbim despre un pacient tânăr (47 ani), cu activitate fizică intensă, care avea deja o proteză de şold pe partea dreaptă (coxartroză bilaterală), rezultând scurtarea membrului inferior stâng după protezarea şoldului drept şi insuficienţă musculară a ambelor şolduri cu mers dificil şi şchiopătare”, menţionează medicul Bogdan Obadă.  

Deşi dispozitivul a fost creat într-un laborator din străinătate, întreaga intervenţie a fost gratuită pentru pacient. 

Costurile au fost suportate integral din fondurile Programului Naţional de Endoprotezare derulat de CNAS, la fel cum se întâmplă la toate protezele care sunt implantate în secţia clinică de Ortopedie Traumatologie a SCJU Constanţa. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇