Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a dispus verificări la Penitenciarul Bucureşti-Jilava după ce presa a relatat că Remus Truică, fostul şef de cabinet al lui Adrian Năstase, condamnat la 7 ani de detenţie în 2020 în dosarul ”Ferma Băneasa”, ar fi sponsorizat amenajarea unui loc de detenţie modern.
Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) transmite că nu au fost confirmate ”aspectele lansate în spaţiul public”.
Stiripesurse.ro a relatat că Remus Truică ar fi dat sponsorizat amenajarea fostului abator al închisorii într-un loc de detenţie modern, cu aer condiţionat, bucătărie, baie şi alte facilităţi, de care beneficiază alături de alţi 6 deţinuţi.
”Având în vedere apariţia, în spaţiul public, a unor informaţii referitoare la favorizarea, de către administraţia Penitenciarului Bucureşti-Jilava, în raport cu ceilalţi deţinuţi, a unei persoane private de libertate care, anterior condamnării, a ocupat o funcţie publică, precizăm faptul că ministrul Justiţiei, doamna Alina Gorghiu, a dispus Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor efectuarea unei misiuni de verificare la unitatea de detenţie, a celor relatate în mass- media, ce nu a confirmat aspectele lansate în spaţiul public”, a transmis ANP.
ANP precizează că la finele anului 2022, Penitenciarul Bucureşti-Jilava a dat în folosinţă 40 locuri de cazare destinate deţinuţilor repartizaţi în regim deschis, care desfăşoară activităţi lucrative în interesul locului de deţinere sau în regim de prestări servicii.
”Aceste spaţii sunt amenajate şi dotate conform menţiunilor existente în Anexa 4 la Ordinul ministrului Justiţiei nr. 2772/C/2017 pentru aprobarea Normelor minime obligatorii privind condiţiile de cazare a persoanelor private de libertate. Suplimentar, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii mediului penitenciar, administraţia locului de deţinere a luat măsura dotării fiecărei secţii de deţinere, nu doar a spaţiilor noi date în folosinţă, cu frigidere amplasate în spaţii comune, la care deţinuţii cazaţi în fiecare secţie au acces în baza unui program stabilit de director.
În vederea dezvoltării deprinderilor de convieţuire socială, noile spaţii date în folosinţă au fost dotate şi cu maşini de spălat, astfel încât deţinuţii să se poată autogospodări, fapt de natură a le creşte capacitatea de adaptare la viaţa din afara penitenciarului, în vederea reintegrării sociale. Persoana privată de libertate la care se face referire este clasificată în regimul de executare deschis, fiind selecţionată şi repartizată să desfăşoare activităţi lucrative fără supraveghere la un punct de lucru exterior”, explică instituţia.
De asemenea, ANP anunţă că, în data de 28 iulie, în intervalul orar 10.00-13.00, Penitenciarul Bucureşti-Jilava va organiza ”Ziua Porţilor Deschise”, demers care va oferi posibilitatea reprezentanţilor societăţii civile şi massmedia de a vizita unitatea, ”în scopul cunoaşterii realităţii obiective din mediul penitenciar”.