Experiența Via Profi, o întoarcere la gustul autentic românesc

Producătorii locali din România se regăsesc de acum reuniți sub platforma Via Profi, prin care oricine poate ajunge să-i cunoască și astfel să se bucure de gustul autentic românesc păstrat de artizani culinari care aduc rețete tradiționale sau caută să integreze unele noi în patrimoniul gastronomic național. Accesibilă gratuit, platforma via-profi.ro permite căutarea și contactarea directă a producătorilor, grupați pe domenii și județe. Pentru cei care vor să se lase inspirați de gusturi noi și de producători care pun suflet, prima pagină a platfomei oferă recomandări vizuale, cu imagini mari și sugestive. La fiecare nouă accesare a platformei, apar noi recomandări pentru o explorare cât mai generoasă a României gustului bun.
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Via Profi, prima platformă care conectează România direct la producătorii locali, s-a lansat oficial în luna iunie. Cu ajutorul unor jurnaliști, care au străbătut o parte din Via Profi, cel mai mare retailer românesc, Profi, a prezentat conceptul din spatele acestei inițiative, una care reușește să conecteze urbanul și ruralul prin intermediul gustului bun. 

De la mici producători aflați în vârf de munte, la producători care s-au dezvoltat până la punctul în care reușesc să participe la târguri tradiționale, dar și să fie prezenți la Raftul cu Bunătăți Locale din magazinele Profi selectate, toți au povești de spus. Scopul platformei Via Profi este să ofere o cale simplă de acces la aceste povești, dar și producătorii locali care pot să-și vândă produsele direct, fără intermediari. Un amănunt foarte important, înainte de a începe căutarea pe via-profi.ro, este că aici contează mereu calitatea și mai puțin cantitatea. Acest detaliu explică de ce produsele sunt disponibile în cantități limitate, în funcție de sezon și uneori doar în anumite regiuni sau doar direct la poarta producătorilor. 

De oriunde ați fi, explorarea începe simplu. www.via-profi.ro, ales județul, tipul de produs, apoi pornit călătoria prin gusturile bune propuse, pentru moment, de peste 200 de producători din peste 10 județe. Dar numărul celor care pot fi găsiți aici, precum și al regiunilor sub „acoperirea” Via Profi crește în fiecare zi, după ce echipa Profi verifică la fața locului fiecare producător și-l ajută să se prezinte cât mai bine în fața celor care-l caută. Asta înseamnă fotografii autentice cu produsele, calitate validată și produse care sunt fix așa cum se prezintă. 

ADVERTISING

Platforma Via Profi, descoperită din producător în producător

Primul pas pentru jurnaliști, înainte de a porni în căutarea gusturilor bune românești create de producătorii locali, a fost o întâlnire cu reprezentanții Profi pentru a le explica ce presupune implementarea proiectului și cum a fost gândită platforma. După ce a fost creionat cadrul în care crește acest proiect, în care Profi pune suflet, așa cum producătorii pun suflet în fiecare produs al lor, toți au pornit la drum.

Foto-Masina-Via-Profi

Prima oprire a fost în județul Dâmbovița acasă la un producător care și-a descoperit pasiunea pentru plante și cum poate aduce tot ce-i mai bun din ele ca urmare a unei întâmplări fericite din familie. SanatatedinPlante.ro își  începe povestea acum 12 ani, când doamna Constantin era însărcinată cu primul copil și căuta fructe Goji, cunoscute pentru conținutul lor mare de vitamine și antioxidanți. Primul arbust Goji le-a schimbat viața. Pepinierele familiei au acum o gamă largă de plante și arbuști speciali, precum soiul de trandafir din vechea Persie din care sunt făcute dulceața și siropul. Pe lângă gusturile bune prinse în borcane și sticle, plantele au devenit o afacere de familie, una care-i poartă în târguri, expoziții și aduce în toate colțurile României prin intermediul site-ului de unde primesc comenzi online. 

FOTO-DB-1-GRADINA

Teddy Niculescu și Theodora Robescu au mai puțin de 30 de ani fiecare, dar pare că au acumulat experiență cât pentru mai multe vieți. Împreună cu familia se ocupă de Grandma’s Delights, în satul Priboiu din județul Dâmbovița, pornind de la dragostea insuflată de bunica lui Teddy pentru gusturile bune. Peste 38 de produse delicioase și sănătoase se nasc din grădina lor și mica unitate de producție construită cu ajutorul unui unchi în curte. Unele dintre ele ajung și la Raftul cu Bunătăți Locale, în magazinele Profi selectate, așa că sunt mai mulți cei care se pot bucura de ele. 

DB-Teddy-si-Theodora

A doua zi i-a purtat pe drumurile din județul Sibiu, în căutarea unor gusturi tradiționale și bunătăți meșteșugite cu multă dragoste. 

ADVERTISING

Constantin și Elena Dragomir, din Sadu, județul Sibiu, au decis ca în urmă cu aproximativ 10 ani să aducă bucatele lor lăudate de toată lumea și pe alte mese. Peste 100 de porci, atât numără ferma familiei Dragomir. Rețete tradiționale, autentice, de-ale locului, sunt regăsite în specialitățile lor. De la cârnați, slănină sau untură la șuncă, tobă și salamuri după care-ți lasă gura apă.

FOTO-Mezeluri-Sadu

Aici este locul unde exploratorilor Via Profi li s-au alăturat și Gaetan Pacton, Director General Profi, și Călin Costinaș, Director General Adjunct Profi, pasionați de gusturile românești, dar și implicați în tot ceea ce presupune susținerea artizanilor gusturilor bune și meșteșugurilor tradiționale.

„Călătorind local, mâncând sănătos, trăind și spunând mai departe povestea acestor experiențe contribuim cu toții la continuarea tradițiilor într-un mod sustenabil și cu grijă față de noi toți și față de natură,” remarca Directorul General adjunct Profi, Călin Costinaș.

FOTO-Calin-Costinas

„Implicarea Profi merge dincolo de ceea ce facem în numeroasele noastre magazine: ajutăm consumatorii deopotrivă și să-i descopere pe producătorii locali, să ajungă la ei chiar și în mod direct, să le descopere poveștile și produsele, iar după ce fac acest lucru, de multe ori devine dragoste la prima vedere sau, mai bine spus, la prima degustare”, a explicat Gaetan Pacton, Director General Profi.

FOTO-Gaetan-Pacton

După cărnuri, ceva dulce. Următoarea oprire a fost la Hoghilag, în Tărâmul Tuberozelor. Familia Todea reprezintă un exemplu de afacere în care toți membri familiei au câte un rol. Au început să facă produse doar pentru membrii familiei, dar ulterior, din pasiune și dorința de a crește, și-au extins cantitatea și gama de produse. Siropuri, dulcețuri, compoturi și zacuscă – toate delicioase și din ingrediente naturale.

Foto-Hoghilag-Todea

Următoarea oprire a fost la un artizan al brânzeturilor. După 17 ani în Italia, Ioan Gherman a reușit să adune suficiente secrete pe care să le aplice pentru a da naștere unor brânzeturi de care nu te poți sătura. Laptele de vacă îl cumpără de la producători locali, căutând astfel să-i ajute și pe vecinii lui. Brânzeturile maturate de vacă Hoghilag merită drumul până la Dumbrăveni, județul Sibiu, pentru că probabil din imagini și descrieri e greu de ales, iar domnul Gherman este generos cu fiecare pofticios și-l ajută cu degustările în piața orașului, acolo unde are și atelierul său. 

FOTO-Branzeturi-Hoghilag

Iar brânzeturile merg foarte bine asortate cu dulcețuri sau cu fructe uscate printr-un proces natural. Faur Sorin și Mihaela știu că Bunătățile Uscate pe care le fac ei nu au concurență, așa că dau cu încredere să guste oricărui curios. Și-au amenajat spațiul de producție într-o șură veche pe care au renovat-o și modernizat-o. Acum, oferă o gamă largă de produse. De la ceaiuri, fructe și legume deshidratate, ciuperci deshidratate, pudre din fructe de pădure și până la pudre diverse, inclusiv amestecuri naturale care fac mâncărurile mai gustoase.

FOTO-Bunatati-Uscate

Din 2006, de când s-au mutat în satul Mărișel, acolo unde și-au făcut o cabană turistică denumită Cabana Moților, soții Hosu au început să caute să salveze savoarea specifică acelei zonei în borcane și sticle, mai mari sau mici, astfel încât oricine să poată avea o parte din Țara Moților la fiecare masă. Fiind foarte apreciate, familia a decis să-și mărească gama de produse, construind un atelier și dezvoltând mai multe rețete proprii. După o rețetă secretă  au luat naștere siropurile fără zahăr din diverse fructe de munte, păpădie, cimbrișor și brad, la mare căutare printre cunoscători.

FOTO-Camara-de-la-Munte

Ultima oprire a fost la Purcel Traian și Anuța, mândri cultivatori de morcovi. Pentru că Via Profi nu este despre mare sau mic, ci doar despre gustul bun în toate formele sale, produsele care se nasc cu multă dragoste și povești ale oamenilor care nu se dau bătuți în fața greutăților și caută să ducă mai departe rețete sau meșteșuguri tradiționale.

ADVERTISING

Cel mai bine a fost rezumată experiența călătoriei la câțiva dintre producătorii de pe Via Profi de una dintre jurnalistele participante: „Deși au trecut câteva ore bune de când m-am întors în Capitală, încă am senzația că mă aflu acolo, în acele mici colțuri de rai create de mâna omului. Dacă a fost ceva ce a lipsit din acest press trip, a fost timpul. Timp suficient pentru a mă bucura pe îndelete de poveștile de viață ale producătorilor. Timp pentru a înțelege că acele locuri și peisaje chiar există în România. Timp pentru a observa la cald cum își desfășoară producătorii activitatea. 

Poveștile acestor oameni cu greu te pot lăsa indiferent, sunt povești care scot în evidență valorile noastre, valori care ne reprezintă ca români: dragostea pentru familie și tradiție. Am observat că toți acești mici producători au avut în comun dorința de a rămâne aproape de copiii lor, de a petrece timp de calitate cu ei, ceea ce  mi-a amintit că, în ultimii 30 de ani, a reprezentat un privilegiu greu de atins pentru generația care a crescut cu cheia la gât. 

Echipa Profi a făcut o treabă excelentă, m-am bucurat alături de ei de fiecare vizită în casele primitoare și de zâmbetele sincere ale oamenilor care ne-au primit cu căldură. 

Cred că acest press trip nu numai că ne-a ajutat să înțelegem mai bine proiectul Via Profi, dar mi-a lăsat și sentimentul că ar fi păcat să nu devină o tradiție națională.

În opinia mea, generația tânără ar trebui să parcurgă Via Profi ca un drum spre maturitate. Vizitând cel puțin o parte din aceste obiective, vor înțelege unicitatea culturii noastre și importanța susținerii economiei naționale prin cumpărarea de produse locale”.

 

FOTO-Echipa

Via-Profi.ro, locul unde mereu e ceva bun de descoperit

Zilnic, produse delicioase și sănătoase de la micii producători locali se nasc în gospodării, ferme sau mici afaceri de familie. De multe ori acestea rămân necunoscute în afara comunității locale. Creatorii lor găsesc cu greu resurse și ajutor pentru a ajunge cu ele la cât mai mulți consumatori care i-ar putea ajuta să-și continue activitatea și să păstreze metodele naturale, tradiționale de preparare. Profi schimbă de acum povestea micilor producători locali, implicându-se direct în întregul proces – de la pregătirea produselor pentru vânzare, oferind consiliere și suport complet, până la promovare și încurajarea cât mai multor români să descopere gustul autentic românesc și pe artizanii lui.

Platforma via-profi.ro este una vie, completată permanent cu noi producători sugerați de vizitatori, descoperiți de echipele Profi sau care se înscriu folosind formularul de contact. De la produse proaspete autentice, la delicii gastronomice, produsele de pe Via Profi permit o altfel de explorare a bogăției culturale a țării și un sprijin real pentru comunitățile locale. Mai mult, antreprenorii locali care caută sfaturi avizate le pot descoperi prin intermediul blogului Via Profi, locul unde sunt prezentate și povești din România gustului bun. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇