Informații de context
Construirea tehnologiilor verzi necesită materii prime provenite din resurse geologice primare (mine) sau din aprovizionare secundară (reutilizare sau reciclare). Raportul Băncii Mondiale din 2020 a evidențiat 17 minerale esențiale pentru tranziția la energie curată bazată pe surse regenerabile. Pentru a reduce emisiile din sectoarele cheie, este necesară construirea unei infrastructuri extinse de tehnologii verzi, mai ales de noi modalități de a genera electricitate și baterii care o pot stoca. Aproape toate aceste tehnologii necesită o combinație de oțel, aluminiu și cupru.
Narațiuni alimentate de astfel de postări/ conținuturi
„Nu există o alternativă reală la combustibilii fosili”
“Schimbările climatice reprezintă un fenomen natural și nu poate fi combătut”
Evaluarea noastră:
Narațiune falsă ce alimentează discursurile conservatoare favorabile păstrării industriei combustibililor fosili, dar și discursul negaționist asupra schimbărilor climatice. Cercetătorii au ajuns la concluzia că planeta are suficiente materii prime pentru a aproviziona construirea unei rețele globale de infrastructură care să producă energie verde, fără a polua mediul.
Disclaimer!
Green Antifake scoate la suprafață și analizează conținuturi eronate, înșelătoare sau pur și simplu false nu pentru a le amplifica sau a le oferi o vizibilitate nedorită în spațiul public, ci pentru a crește nivelul de conștientizare publică pe marginea lor.
Sursele noastre de fact-checking:ADVERTISING
Technologyreview.com – Busting three myths about materials and renewable energy
Technologyreview.com – Yes, we have enough materials to power the world with renewable energy
Nature.com – Mining our green future
Mckinsey.com – The raw-materials challenge: How the metals and mining sector will be at the core of enabling the energy transition