Președintele Ucrainei a cucerit întreaga lume cu discursurile sale adaptate la fiecare ocazie în care a luat cuvântul. Deși sunt pregătite de o mică echipă, acestea au un autor principal.
Discursurile lui Volodimir Zelenski, presărate cu cuvinte bine alese, fraze potrivite, comparații atractive și asocieri puternice, nu-i lasă indiferenți pe cei care le ascultă, în special pe cei din străinătate, cărora trebuie să li se vorbească într-un mod care să-i ajute să înțeleagă prin ce trec ucrainenii și faptul că ei au nevoie de sprijinul întregii lumi pentru a câștiga războiul, scrie Kyiv Post.
Discursurile lui Zelenski sunt primite cu ropote de aplauze în Europa, în Statele Unite și în celelalte colțuri ale lumii și se poate spune fără nicio exagerare că unele au intrat în istorie.
În spatele lor se află o mică echipă care se asigură că fiecare cuvânt transmite eficient mesajele șefului statului.
Cine lucrează la discursurile președintelui
"Mă amuză când citesc despre grupul care scrie discursurile președintelui", a spus unul dintre membrii echipei, precizând că totul se rezumă la o echipă restrânsă, de numai câțiva oameni.
"Nu este o creativitate colectivă", a adăugat un alt membru.
Potrivit surselor citate de Kyiv Post, din grupul care lucrează la discursurile prezidențiale fac parte Dmitro Litvin, cel care pregătește discursurile politice și adresările zilnice, și Iuri Kostiuk, care a lucrat cu Zelenski când acesta era actor. Cei doi tineri consilieri se ocupă de structura discursurilor. Ei au refuzat să comenteze colaborarea cu președintele Ucrainei.
Surse din anturajul liderului de la Kiev spun că acesta este mulțumit de activitatea lor. "Principala sarcină a unui scriitor de discursuri este să renunțe complet la egoul său și să devină o reflectare a altei persoane. Ei pot să facă asta", a spus un oficial din cadrul președinției ucrainene.
În general, participă un număr restrâns de persoane la ședințele pentru crearea discursurilor.
Sunt prezenți, de obicei, președintele, Dmitro Litvin, uneori vine și Andrii Iermak, șeful Biroului Președinției, sau Andrii Sibiha, adjunctul său pe probleme internaționale. Ministrul de Externe, Dmitro Kuleba, secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare, Oleksii Danilov, și ministrul adjunct al Apărării, Nanna Maliar, pot fi și ei implicați prin furnizarea de informații suplimentare pentru crearea discursurilor.
În cazul adresării către publicul din străinătate, președinția ucraineană poate colabora cu ambasadele pentru a înțelege temele specifice unor țări și care trebuie subliniate.
Echipa lui Zelenski monitorizează și presa străină și liderii de opinie din alte state.
Cine e autorul principal
Toți cei din jurul președintelui au doar un rol tehnic în crearea discursurilor. Sarcina lor este să curețe textul și să adauge unele informații istorice. Principalul autor și ideolog al discursurilor este, însă, chiar Zelenski.
"Autorul discursurilor pentru președinte este președintele. El vine cu 80% din discurs pregătit. Întotdeauna știe ce are de spus și formulează imediat în propoziții și fraze. Rostește gânduri gata formate, scriitorul trebuie să le asculte, să ia notițe și, pe cât posibil, să adauge ceea ce președintele nu a spus", a explicat sursa citată.
Cei apropiați de Zelenski spun că are un simț ascuțit al audienței și știe ce anume trebuie să-i transmită.
Președintele pune multe întrebări și citește mult. Provine dintr-o familie educată - tatăl său a fost profesor și cercetător informatician, iar mama a fost inginer. Experiența lui în industria divertismentului a jucat, de asemenea, un rol major în faptul că știe cum să-i încânte pe ceilalți prin comunicare.
Prin urmare, pregătirea lui pentru adresare nu durează prea mult. Discursurile importante, precum cel din parlamentul britanic sau din Congresul SUA, necesită, însă, mai mult timp.
Talentul oratoric al lui Zelenski, o armă puternică pentru Ucraina
Jeremy Rosner, un consultant politic internațional care a creat discursurile de politică externă ale fostului președintele american Bill Clinton, crede că modul în care Zelenski se adresează în afara Ucrainei atinge temele sensibile pentru ucraineni și transmite curajul oamenilor, dar proiectează și imaginea unui lider pe timp de război.
"Ca fost scriitor profesionist de discursuri, sunt uimit de sofisticarea și măiestria acestor adresări majore", a spus Rosner pentru publicația ucraineană.
Rosner admiră talentul lui Zelenski și scoate în evidență comparațiile istorice pe care acesta le face.
De exemplu, liderul de la Kiev a evocat contribuțiile lui Franklin Roosevelt în istoria Statelor Unite și pe cea a lui Winston Churchill în istoria britanică. "În fața Congresului SUA; el a comparat bătălia pentru Bahmut cu bătălia crucială de la Saratoga din Războiul de independență din Statele Unite și cu provocările infanteriștilor americani din Ofensiva din Ardeni, în tipul celui de-Al Doilea Război Mondial", a spus Rosner.
Forța mesajelor lui Zelenski s-a simțit nu doar în discursurile destinate aliaților sau țărilor neutre, ci și în adresările sale către inamic:
Asemenea tuturor vorbitorilor politici moderni buni, Zelenski demonstrează că înțelege importanța scenei, a imaginilor și recuzitei, vorbind despre importanța steagului din Bahmut cu semnăturile soldaților ucrainenilor pe el, pe care l-a dăruit Congresului SUA, adaugă expertul american.
"Ca în majoritatea aparițiilor din interiorul și din afara Ucrainei, el a ales inteligent să poarte ținuta militară kaki în loc de costum și cravată.
Războiul dezvăluie întotdeauna ceva despre conducerea unei națiuni. Acest lucru depășește strategia militară și include foarte multă diplomație publică. Iar aici aptitudinile retorice ale lui Zelenski s-au dovedit o armă foarte puternică pentru apărarea Ucrainei", a adăugat Rosner.
T.D.