Febra musculară - de ce apare, cum o tratăm și care sunt alimentele care stimulează vindecarea ei

Febra musculară - de ce apare, cum o tratăm și care sunt alimentele care stimulează vindecarea ei

Febra musculară este o senzație neplăcută, prin care trecem cu toții, atunci când facem exerciții fizice intense sau cu greutăți mai mari, care solicită corpul mai mult decât în mod normal. Ea se caracterizează, de regulă, printr-o durere musculară destul de mare și se exercită în zonele corporale unde s-a produs cel mai mult efortul fizic. Din această cauză, foarte multă lume caută o rețetă minune și vrea să afle cu ce trece febra musculară cât mai repede, întrucât uneori durerile pot fi destul de insuportabile.

Totuși, înainte să vorbim despre aceste remedii, trebuie să știi că febra musculară la copii poate fi la fel de rea, ba chiar poate fi uneori mai dureroasă, decât în cazul adulților. Așadar, dacă cel mic spune că-l dor picioarele din senin, după o plimbare lungă în parc, nu trebuie să te întrebi de ce.

Aceasta poate fi cauzată de o varietate de motive, de la exerciții fizice prea grele, inclusiv ridicarea greutăților, până la alergare sau orice altă activitate care solicită musculatura. Cu toate acestea, nu este un simptom care să îți genereze panică, întrucât va dispărea în câteva zile, iar noi te vom învăța ce să faci când ai febră musculară. Totodată, în acest articol vom mai discuta și despre alimentele care elimină febra musculară, cât și despre ce este ea.

1. Febră musculară - ce este și cum apare?

După cum spuneam deja în introducere, această durere apare, în principiu, după exerciții fizice intense și dacă te întrebi cât durează febra musculară, trebuie să știi că ea poate fi resimțită mai multe zile, însă în primele 48 de ore este cea mai puternică. Simptomele pot fi totuși amplificate în cazul în care ai făcut un exercițiu fizic nou, mai intens sau mai lung decât cel cu care ești obișnuit, însă nu trebuie să intri în panică, ci trebuie să continui să citești întregul articol, unde o să-ți dezvăluim și ce să faci dacă ai febră musculară.

ADVERTISING

Până atunci însă, mai trebuie să știi că există și câțiva factori care pot influența apariția acesteia. Concret, vorbim despre nivelul de hidratare al corpului tău. Este important să bei suficiente lichide înainte, în timpul și după exercițiile fizice, pentru a evita deshidratarea și pentru a ajuta la recuperarea mai rapidă a mușchilor. De asemenea, o alimentație sănătoasă și echilibrată poate ajuta la reducerea inflamațiilor și la vindecarea mai rapidă a mușchilor, iar în acest fel nu te vei mai întreba în cât timp trece febra musculară, pentru că ea va dispărea rapid, de la sine. 

De asemenea, pentru a preveni apariția ei, mai este important să practici exerciții fizice în mod regulat și să te antrenezi treptat, astfel încât să permiți mușchilor să se adapteze la noile solicitări. De asemenea, este esențial să te încălzești înainte de a începe să faci sport, dar să faci și stretching după antrenament, căci în acest fel poți evita febra musculară foarte dureroasă.

Așadar, acum cred că ai aflat ce înseamnă febra musculară, aceasta fiind o afecțiune comună și inevitabilă, care apare după efortul fizic intens. Este important ca atunci când vezi că te confrunți cu ea să nu întrerupi activitatea fizică, pentru că doar așa corpul va deveni mai rezistent.

Totuși, trebuie să știi că beneficiile febrei musculare pot fi și ele destul de importante uneori. Spre exemplu, apariția ei semnalează  faptul că mușchii se adaptează la efortul fizic intens și se pregătesc să crească și să fie mai puternici.

De asemenea, aceasta poate crește circulația sângelui, pentru că atunci când ai febră musculară, mușchii tăi devin inflamați și dureroși, iar acest fenomen poate determina creșterea circulației sanguine în zona respectivă, ceea ce poate ajuta la vindecarea și recuperarea mai rapidă a mușchilor. Și, nu în ultimul rând, un al beneficiu este acela că ea îmbunătățește rezistența musculară, ceea ce te poate ajuta să te antrenezi mai intens în viitor.

ADVERTISING

2. Cu ce trece febra musculară și ce trebuie să faci dacă te confrunți cu aceasta?

În acest capitol, vom vorbi despre ce faci când ai febră musculară, pentru că, deși este o afecțiune des întâlnită, cel puțin în rândul persoanelor care fac efort fizic repetat, aceasta poate fi foarte deranjantă uneori și chiar te poate împiedica să desfășori anumite treburi casnice. Partea cea mai bună este că există câteva lucruri pe care le poți face pentru a ajuta la vindecarea acestui simptom. Ce se întâmplă când ai febră musculară este simplu de explicat, dar oare cum poți depăși mai repede aceste efecte?

Primul pas este, așadar, să te asiguri că îți acorzi suficient timp pentru a te odihni. În timpul perioadei de recuperare, trebuie să eviți să efectuezi activități fizice care ar putea agrava durerea. În loc de asta, poți încerca să te odihnești și să fii sigur că dormi cele 8 ore obligatorii, astfel încât corpul tău să aibă timpul necesar să se recupereze, iar în acest fel nu te vei mai întreba cât ține febra musculară, pentru că ea va dispărea mai repede decât în mod normal.

De asemenea, în afară de o odihnă corespunzătoare, de mare folos este și utilizarea compreselor calde sau reci. În timp ce primele pot ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și la creșterea circulației sanguine, cele reci pot duce la reducerea inflamației și la diminuarea durerii. Poți alege să alternezi între cele două tipuri de comprese, în funcție de simptomele pe care le experimentezi.

Extrem de întâlnită, când vine vorba de combaterea febrei musculare, este și sauna, deoarece aceasta poate ajuta la relaxarea mușchilor tensionați și la reducerea durerii. Asigură-te că nu te expui la căldură prea mult timp, pentru că acest lucru va duce la deshidratare, ceea ce nu este deloc benefic pentru organismul tău, cu atât mai mult cu cât te confrunți cu astfel de dureri musculare. 

ADVERTISING

De asemenea, este important să ai o alimentație sănătoasă și echilibrată, care să conțină suficiente proteine, vitamine și minerale. Ele pot ajuta la refacerea mușchilor și la creșterea forței. În plus, asigură-te că bei suficientă apă și evită alcoolul și cofeina, care pot agrava simptomele și pot cauza deshidratare.

În cele din urmă, dacă durerea este atât de insuportabilă, iar nimic dintre cele menționate anterior nu o ameliorează, atunci poți apela la anumite medicamente, pentru a reduce durerea și inflamația. Este important însă să ceri și sfatul medicului, pentru că doar el este cel care te poate îndruma corect spre cele mai bune medicamente. 

Așadar, sperăm că acum îți este destul de clar de ce faci febră musculară, dar și cum o poți vindeca mai repede. Este important totuși să știi câte ore de exerciții fizice trebuie să faci, în funcție de sexul tău, dar și să te asiguri că antrenamentul pe care îl practici este adecvat pregătirii tale fizice. 

Bărbat haltera sală sport

3. Febra musculară la copii - ce trebuie să știi?

Febra musculară nu este o durere care se manifestă doar la adulți, ci apare adesea și la copii. Ea este caracterizată și la micuți tot prin dureri musculare și un anumit disconfort, ce pot apărea în mai multe zone ale corpului. Deși nu este considerată o afecțiune gravă, poate fi deranjantă pentru copii, mai ales dacă nu au mai experimentat asta până atunci și le poate afecta activitățile zilnice.

De ce apare febra musculară la copii? Răspunsul este simplu, întrucât motivele sunt exact ca și în cazul adulților, iar manifestările sunt și ele, în principiu, la fel. Există totuși unele diferențe semnificative. Copiii sunt mai predispuși să experimenteze această durere neplăcută după activități fizice intense, iar uneori ea poate fi însoțită de oboseală, greață, pierderea poftei de mâncare și disconfort general.

Dacă cauzele febrei musculare rămân aceleași, diferențele dintre cea manifestată la copii și la adulți sunt, în principiu, legate de modul în care corpul reacționează la activitatea fizică. Micuții au mușchii mai puțin dezvoltați decât adulții și, prin urmare, acesta este principalul motiv pentru care ei pot resimți într-o altă măsură această durere. Totuși, copiii se recuperează mai rapid, iar în acest fel durata acestei dureri este mai scurtă la ei. Așadar, nu putem ști întotdeauna de ce facem febră musculară, însă dacă respectăm câteva reguli clare, ea poate trece destul de repede. 

În general, această manifestare la copii nu ar trebui să țină prea mult timp. Cu toate acestea, există câteva măsuri pe care părinții le pot lua pentru a reduce durerea și disconfortul și ce ajută la febra musculară, practic. Micuții trebuie să se odihnească, să fie hrăniți corespunzător, adică, mai bine spus, să îndeplinească toate criteriile despre care vorbeam în capitolul de mai sus. De asemenea, poți practica cu ei acasă câteva exerciții pentru febra musculară, cum sunt cele pentru stretching, adică întinderea mușhilor după efortul fizic. 

Este important însă să se distingă această durere de alte afecțiuni, cum ar fi entorsele sau întinderile musculare, care necesită tratament medical adecvat. Dacă copilul prezintă simptome severe sau durerea musculară persistă mai mult de câteva zile, este important să consulți medicul, pentru a oferi un diagnostic specializat. 

femeie și fetiță blonde canapea

4. Ce să faci când ai febră musculară - ce alimente este indicat să consumi?

În timp ce odihna și hidratarea sunt esențiale pentru vindecarea febrei musculare puternice, alimentația adecvată poate juca, de asemenea, un rol important la acest capitol.

Atunci când ai aceste simptome, este important să acorzi o atenție deosebită nutriției, astfel încât să primești toate substanțele și vitaminele necesare, pentru a susține sistemul imunitar și pentru a ajuta la repararea mușchilor mult mai repede. În continuare, îți vom sugera câteva alimente care ar trebui să facă parte din dieta ta, atunci când te confrunți cu febra musculară severă. 

În primul rând, proteinele sunt foarte importante în acest proces. Ele oferă organismului proprietățile necesare pentru repararea și refacerea țesuturilor musculare afectate. Așadar, după un antrenament fizic intens, încearcă să consumi proteine slabe, cum ar fi puiul, peștele sau tofu-ul, dacă ești vegan.

De asemenea, în procesul de prevenire a febrei musculare sau de vindecare este bine să consumi cât mai multe legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata sau broccoli, care sunt bogate în calciu și vitamina D. Acestea ajută la menținerea sănătății oaselor și a mușchilor și îmbunătățesc funcția musculară.

Mai mult, dacă tot te întrebi ce să faci să scapi de febra musculară, atunci trebuie să știi că trebuie să incluzi în dieta ta și fructele și legumele bogate în antioxidanți, cum ar fi citricele, căpșunile, zmeura, ardeii, care ajută foarte mult la reducerea inflamației.

Tot în procesul de recuperare se mai înscriu și carbohidrații complecși, cum ar fi orezul brun, quinoa sau fasolea, care sunt o sursă importantă de energie pentru corpul tău și te pot ajuta să te simți mai plin de viață. Aceștia pot, de asemenea, ajuta la refacerea mușchilor afectați într-o proporție destul de mare. 

Nu în ultimul rând, am spus-o și mai sus, însă trebuie repetat: hidratarea este esențială atunci când ai febră musculară. Este important să consumi suficientă apă, pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din corp și pentru a te menține cât mai hidratat.

Când vine vorba despre febra musculară este, de asemenea, important să eviți alimentele procesate, pe cele pline de zahăr și alimentele bogate în grăsimi saturate. Ele pot duce la inflamație și pot întârzia procesul de vindecare.

masă pește carne ouă legume

În concluzie, febra musculară este considerată a fi o reacție naturală a corpului, după un exercițiu fizic intens sau după o activitate mai neobișnuită decât de obicei. Chiar dacă majoritatea oamenilor o resimt, chiar și copiii, este important să menționăm că aceasta poate fi destul de dureroasă și uneori te va împiedica chiar să te ridici din pat o zi întreagă. Există totuși anumite obiceiuri care te pot ajuta să o vindeci mult mai ușor, despre care am vorbit deja mai sus. Dacă respecți întocmai indicațiile, procesul de vindecare nu ar trebui să dureze prea mult.

Surse foto: pexels.com, freepik.com


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇