Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei și este, din nou, peste 50% din PIB

Datoria statului a trecut pentru prima dată de pragul de 700 de miliarde de lei și este, din nou, peste 50% din PIB
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Datoria statului, aflată într-o creştere constantă de-a lungul anilor, a trecut de pragul de 700 de miliarde de lei. Totodată, gradul de îndatorare raportat la PIB a depăşit nivelul de 50% şi a ajuns la 50,1%.

Astfel, în februarie, datoria a ajuns la 706,5 miliarde de lei (50,1% din PIB), faţă de 695 de miliarde (49,2% din PIB), în ianuarie, şi 667,3 miliarde (47,2% din PIB), în decembrie, relevă datele analizate de Profit.ro.

Nivelul de îndatorare raportat la PIB depinde destul de mult de evoluţia PIB nominal, de ritmul împrumuturilor, dar şi de sumele care ajung la plată în cursul anului în contul datoriei.

ADVERTISING

Ministerul Finanţelor a împrumutat masiv în primele luni ale anului, scopul fiind de a-şi acoperi cât mai mult din necesarul pentru tot anul în perioadele mai favorabile ale pieţelor financiare.

Legea responsabilităţii fiscal-bugetare prevede că depăşirea pragului de 50% în ceea ce priveşte îndatorarea presupune ca Guvernul să prezinte în cel mai scurt timp un program pentru reducerea ponderii datoriei în PIB, urmând ca programul să cuprindă, fără a se limita la acestea, şi măsuri care determină îngheţarea cheltuielilor totale privind salariile din sectorul public.

ADVERTISING

Autorităţile au transmis, la momentul la care s-a depăşit prima dată pragul de 50%, că nu agreează măsuri restrictive, cum ar fi îngheţarea salariilor, şi preferă o ieşire din această situaţie prin investiţii şi creştere economică.

În plus, pentru a se declanşa prevederea din lege, nivelul datoriei de peste 50% ar trebui să fie şi transmis către Eurostat ca nivel oficial al datoriei, acţiune pentru care autorităţile au o perioadă de timp suficient de lungă ca avansul PIB nominal să ducă din nou gradul de îndatorare sub 50% din PIB.

ADVERTISING

"Indicatorul datorie guvernamentală calculat în conformitate cu metodologia Uniunii Europene, pe baza datelor preliminate, exprimat ca procent în PIB, se situează la nivelul de 50,1% din PIB, la sfârşitul lunii februarie 2023. Conform metodologiei Uniunii Europene ponderea datoriei guvernamentale în PIB s-a calculat luând în considerare PIB-ul realizat în anul 2022 comunicat de către INS. Odată cu publicarea de către INS a PIB-ului pentru trimestrul I 2023, indicatorul ponderea datoriei guvernamentale în PIB urmează sa fie revizuit şi se va republica”, a precizat Ministerul Finanţelor

Pentru finalul anului 2023, Guvernul estimează un nivel de îndatorare de 46,8% din PIB.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇