Alegeri în Turcia: Erdogan îl acuză pe Biden că vrea să-l dea jos de la putere, contracandidatul său umblă cu vestă antiglonț

Alegeri în Turcia: Erdogan îl acuză pe Biden că vrea să-l dea jos de la putere, contracandidatul său umblă cu vestă antiglonț
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a ţinut sâmbătă ultimele sale mitinguri electorale la Istanbul, acuzând Opoziţia că lucrează cu preşedintele american Joe Biden pentru a-l răsturna de la putere, în timp ce contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, a apărut vineri la un miting electoral purtând o vestă antiglonţ, după ce partidul său a primit informaţii că ar putea fi atacat.

Sondajele de opinie arată că Erdogan se află în urma principalului candidat al opoziţiei, Kemal Kilicdaroglu, cu o zi înainte de unul dintre cele mai importante scrutine din istoria modernă a Turciei. În cazul în care niciunul dintre ei nu obţine mai mult de 50% din voturi şi nu obţine o victorie categorică, se va trece la un al doilea tur de scrutin la 28 mai.

De asemenea, electoratul turc alege duminică un nou parlament şi se anunţă o cursă strânsă între Alianţa Populară şi Alianţa Naţiunii.

ADVERTISING

Prima, Alianţa Populară, este formată din partidul lui Erdogan AKP, care este un partid conservator, de sorginte islamistă, şi MHP, un partid naţionalist. Acestora li s-au alăturat şi alte formaţiuni mai mici.

Alianţa Naţiunii, care îl susţine pe Kemal Kilicdaroglu, este formată din şase partide de opoziţie, între care Partidul Republican al Poporului (CHP). Este un partid laic, înfiinţat de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, şi al cărui preşedinte este Kilicdaroglu.

Campania lui Erdogan din ultima lună s-a axat pe realizările guvernului său în industria de apărare şi pe proiectele de infrastructură, precum şi pe afirmaţia sa că opoziţia va anula toate aceste evoluţii. Una dintre temele sale a fost că opoziţia primeşte ordine din partea Occidentului şi că, dacă va fi aleasă, se va supune dorinţelor Vestului.

La un miting în cartierul Umraniye din Istanbul, Erdogan a amintit comentariile făcute de preşedintele american Joe Biden şi publicate de New York Times în ianuarie 2020, când acesta se afla în campanie pentru Casa Albă. La acea vreme, Biden a declarat că Washingtonul ar trebui să îi încurajeze pe adversarii lui Erdogan să îl învingă în alegeri, subliniind însă că acesta nu ar trebui să fie înlăturat printr-o lovitură de stat. Comentariile, care au reapărut mai târziu în acel an într-o înregistrare video care a făcut din Biden cel mai popular subiect pe Twitter în Turcia, au fost condamnate de Ankara la acea vreme ca fiind „intervenţioniste".

ADVERTISING

„Biden a dat ordinul de a-l răsturna pe Erdogan, ştiu asta. Toţi oamenii mei ştiu acest lucru", a declarat sâmbătă Erdogan, în vârstă de 69 de ani. „Dacă este aşa, atunci buletinele de vot de mâine îi vor da un răspuns şi lui Biden", a adăugat el.

Erdogan l-a criticat, de asemenea, pe Kilicdaroglu pentru comentariile sale despre Rusia, subliniind că Moscova este un partener important pentru Turcia. „Rusia a fost unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri în ceea ce priveşte produsele agricole", a punctat el.

Aliaţii occidentali ai Turciei au fost iritaţi de legăturile mai strânse dintre Ankara şi Moscova de când Erdogan se află la conducerea ţării. Turcia este membră a NATO, a susţinut cu tărie Kievul de când Moscova şi-a invadat vecinul anul trecut, dar nu a impus sancţiuni Rusiei.

La rândul său, Kemal Kilicdaroglu a declarat vineri pentru Reuters că partidul său are dovezi concrete privind implicarea Rusiei în difuzarea de conţinut online fals, de tip „deep fake", înainte de alegerile de duminică. El nu a prezentat dovezile, iar Reuters nu le-a putut verifica în mod independent. În interviul pentru Reuters, Kilicdaroglu a precizat însă că, dacă va câştiga preşedinţia, va menţine bunele legături ale Ankarei cu Moscova.

ADVERTISING

Kilicdaroglu, cu vestă antiglonț

Kilicdaroglu, un fost funcţionar public în vârstă de 74 de ani, nu a organizat un miting sâmbătă, dar a vizitat mausoleul lui Ataturk din Ankara. El a fost însoţit de o mulţime de susţinători, fiecare purtând câte o garoafă pentru a o depune la mormânt.

Eforturile de realegere ale lui Erdogan s-au bazat în mare măsură pe acuzarea opoziţiei de cooperare cu militanţii kurzi şi cu cei pe care Ankara îi consideră responsabili pentru tentativa de lovitură de stat din 2016. Kilicdaroglu este un „separatist", a declarat Erdogan în Kasimpasa, un bastion al Partidului AK, acolo unde preşedintele a crescut. „Indiferent cine sunt teroriştii din Qandil, din păcate, asta este şi el (Kilicdaroglu)", a adăugat preşedintele, referindu-se la bastionul liderilor Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), aflat în afara legii.

Potrivit The Guardian, la un miting de masă la Istanbul, ţinut la sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele Erdogan a difuzat un presupus videoclip deepfake în care apărea un grup de militanţi kurzi interzişi care îşi exprimau sprijinul pentru contracandidatul său. „Acest lucru este foarte important", a declarat el mulţimii adunate.

Tensiunea a crescut în zilele premergătoare alegerilor, Kilicdaroglu purtând vineri o vestă antiglonţ la mitingurile sale, ca răspuns la informaţiile primite de partidul său cu privire la un posibil atac.

Imaginile au arătat, de asemenea, că echipa de securitate a lui Kilicdaroglu avea puşti de asalt şi agenţii se aflau pe scenă cu el în timp ce îşi rostea discursul, fiind pentru prima dată când o astfel de protecţie a fost evidentă în timpul campaniei sale electorale.

O sursă din cadrul Partidului Republican al Poporului a declarat că acesta a purtat vesta, iar securitatea a fost intensificată după ce s-au primit „informaţii că ar putea fi atacat". Sursa nu a oferit însă detalii.

Mulţimi uriaşe s-au adunat pentru a-l vedea pe liderul opoziţiei, cu două zile înainte de alegeri, făcând cu mâinile semnul inimii, care a devenit o emblemă a campaniei sale.

În interviul acordat vineri agenţiei Reuters, el a declarat că este încrezător în victorie.

Nerăbdarea şi entuziasmul sunt la cote ridicate în rândul turcilor, unii fiind îngrijoraţi de creşterea tensiunilor şi chiar de apariţia unor violenţe, atunci când vor fi cunoscute rezultatele.

Deşi au existat îngrijorări cu privire la modul în care Erdogan ar putea reacţiona dacă va pierde, preşedintele a declarat vineri, într-un interviu televizat, că va accepta rezultatul alegerilor, indiferent de rezultat.

Secţiile de vot se vor deschide duminică la ora locală (şi a României) 08:00 şi se vor închide la ora 17:00. Până duminică seara târziu s-ar putea şti dacă va fi organizat un tur de scrutin pentru preşedinţie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇