Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește 87 de ani

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Afis_Zilele-MS_A4

La 10 Mai 1936, sub domnia Regelui Carol al II-lea, își deschidea porțile unul dintre primele muzee în aer liber ale Europei: Muzeul Satului. Dimitrie Gusti, împreună cu elita culturală a vremii, a reușit să creeze într-un timp extrem de scurt o instituție științifică și de artă ce a devenit, în timp, un reper cultural la nivel internațional.

         „Sire, 

După treizeci de ani de când marele Vostru unchiu şi întemeietorul Dinastiei, Regele Carol I, a adunat, într-o măreaţă Expoziţie tot ceea ce putuse să împlinească România sub Domnia Lui, avem astăzi nemăsurata bucurie să întâmpinăm pe Maestatea Voastră în acest MUZEU AL SATULUI, de gospodării ţărăneşti, aduse din toate unghiurile ţării, ca să dea înfăţişarea adevărată a vieţii acelei pături din Neamul nostru, pe care cu toţii ne rezemăm.”, spunea Dimitrie Gusti în cuvântarea din 10 mai 1936, atunci cand se inaugura oficial „Muzeul Satului Românesc” - un muzeu special, un document de identitate crescut în inima celui mai important oraş al României. Muzeul era deschis în prezența regelui Carol al II-lea, patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea, ambasadori acreditați la București, oameni de cultură și oameni politici și nu în ultimul rând, reprezentanții Școlii Sociologice de la București, condusă de Dimitrie Gusti, toți cei care au contribuit prin munca lor la realizarea acestei instituții a cărei anvergură, în prezent, a depășit cu mult planurile lui Dimitrie Gusti însuși. Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” împlinește venerabila vârstă de 87 de ani. El este un remember pentru tot ceea ce a însemnat munca monografiştilor Şcolii Sociologice şi a echipelor studenţeşti conduse de Dimitrie Gusti şi susţinute de Fundaţia Culturală Regală „Principele Carol”, echipe care, după aproape un deceniu de campanii în satele României, au desăvârşit munca de cercetare a satului şi ţăranului român, prin această operă fundamentală care este Muzeul Satului”, Conf. univ. dr. Paula Popoiu, Managerul General al Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”.

ADVERTISING

Cu acest prilej, vă invităm în perioada 10-17 mai 2023 să luați parte la  o serie de evenimente menite să marcheze împlinirea acestei frumoase vârste pentru unul dintre cele mai vizitate muzee din țară. Vor fi deschise pentru public expozițiile Cămașa cu Altiță în Patrimoniul Unesco, Lăzi de Zestre în Patrimoniul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti”, Ziua Donatorilor, Vasluiul lui Dimitrie Cantemir, Noi și Grigorescu, 120 de Ani de la Nașterea lui Gheorghe Focșa ce vor cuprinde documente, fotografii, obiecte și costume din colecțiile Muzeului Satului, documente inedite din Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, donații și multe altele.

ADVERTISING

Ansambluri populare, cântăreți și artiști cunoscuți, meșteri populari, reprezentanți ai comunităților din Drăguș (jud.Brasov), Dragomirești și Ieud (jud.Maramureș), Lumina (jud. Constanta), Avrig (jud.Sibiu) sunt doar alte câteva repere ce vor anima aceste zile de sărbătoare.

Ceremonia oficială de deschidere a Zilelor Muzeului Satului va avea loc în data de 10 mai, la ora 11:00. 

Vă așteptăm cu drag în perioada 10-17 mai a.c. la o întâlnire cu istoria și tradițiile în Muzeul-Sat de la șosea! Mai multe detalii pe site: https://muzeul-satului.ro/events/zilele-muzeului-satului-3/.

ADVERTISING