7 cauze ale durerilor menstruale

7 cauze ale durerilor menstruale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De ce apar durerile de burtă în perioada menstruației? Multe femei suferă timp de câteva zile în fiecare lună, iar unele dintre ele au dureri care le împiedică să își desfășoare activitățile zilnice și să „funcționeze” normal în această perioadă. 

Deși e posibil ca mama, bunica, vreo prietenă sau chiar vreun cadru medical să îți fi spus că sunt un lucru comun în rândul femeilor, durerile puternice în perioada menstruației nu sunt normale. Iată câteva dintre posibilele cauze medicale.

  1. Endometrioza

Endometrioza este o afecțiune ginecologică în care țesutul endometrial, care în mod normal căptușește interiorul uterului, se extinde și la nivelul altor structuri, cel mai adesea în zona pelvină, dar uneori și în abdomenul superior.

ADVERTISING

Endometrioza netratată poate determina apariția de aderențe, inflamație cronică, chisturi și chiar hemoragie internă, toate acestea fiind responsabile pentru un nivel ridicat de durere. 

  1. Adenomioza

În cazul adenomiozei, țesutul endometrial se implantează în straturile profunde ale peretelui uterin. Rezultatul constă în durere intensă în perioada menstruației și durere la contactul sexual, care poate persista timp de una sau chiar două zile. 

Conform specialiștilor, adenomioza apare mai frecvent la femeile cu vârsta peste 30 de ani și care au avut cel puțin o sarcină. Totuși, poate afecta și adolescentele. 

ADVERTISING
  1. Fibromul uterin 

Statistic, se pare că până la trei sferturi dintre femei dezvoltă fibroame uterine, dar la majoritatea dintre ele acestea rămân asimptomatice. Fibroamele pot avea dimensiuni variate, de la câțiva milimetri până la zeci de centimetri diametru.

Fibroamele uterine pot transforma perioada menstruală într-un coșmar, determinând sângerare foarte abundentă și dureri. Din fericire, riscul ca un fibrom uterin să se transforme într-o tumoră este foarte mic. Prezența fibroamelor uterine nu reprezintă un factor de risc pentru cancerul uterin. 

  1. Steriletul din cupru

Steriletul din cupru este o soluție contraceptivă care poate preveni sarcina timp de până la 10 ani. La unele femei, implantarea steriletului determină menstruații mai abundente și mai dureroase, cel puțin în primele luni după implantare. La unele femei, însă, aceste simptome persistă mai mult de 6 luni, motiv pentru care ele vor opta pentru alt tip de contracepție. 

ADVERTISING
  1. Boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină este o infecție a sistemului reproducător feminin, declanșată cel mai adesea de o infecție cu transmitere sexuală rămasă netratată. Aceasta poate determina, în plus, inflamație, aderențe și infertilitate.

În perioada menstruației, hormonii determină o accentuare a simptomelor bolii inflamatorii pelvine. Infecția poate fi tratată cu ajutorul antibioticelor, dar acestea nu pot repara și modificările structurale deja apărute.

  1. Anomaliile structurale uterine

Dezvoltarea uterului se realizează încă din perioada vieții embrionare. La unii fetuși, pot apărea anomalii de dezvoltare de tipul uterului bicorn sau al uterului septat, care se asociază, mai târziu în viață, cu infertilitate, menstruații dureroase și contact sexual dureros. 

Această problemă ar trebui confirmată ecografic, pentru excluderea altor posibile cauze ale durerilor menstruale accentuate. 

  1. Sindromul ovarelor polichistice

Ovarele polichistice apar ca urmare a unei dereglări hormonale. Orice perturbare a echilibrului hormonal poate avea ca rezultat și apariția unor dureri menstruale deosebit de intense. O evaluare medicală corectă, care include și analize de sânge, poate ajuta la identificarea problemei și la remedierea acesteia cu ajutorul tratamentelor specifice. 

Durerile menstruale intense nu sunt normale și nu trebuie acceptate ca atare. În multe dintre cazuri, ele au o cauză medicală care trebuie identificată și tratată. Discută cu medicul tău sau apelează la un alt medic, care este dispus să te asculte și să investigheze lucrurile.