Johnson & Johnson a eșuat în încercarea de a transfera răspunderea juridică din aceste procese asupra unei filiale care și-a declarat imediat falimentul, astfel că a fost nevoită să accepte plata unor despăgubiri în valoare totală de 8,9 miliarde de dolari către mii de reclamanți pentru a închide această speță.
Oferta inițială a gigantului american a fost de două miliarde de dolari, relatează The Guardian.
Dacă va fi aprobată de instanţă şi de majoritatea reclamanţilor, aceasta va fi una dintre cele mai mari înţelegeri privind răspunderea pentru produse încheiate vreodată în Statele Unite, alături de cele semnate de producătorii de tutun şi de opioide.
Eșecul de la instanța de apel a avut un cost enorm pentru gigantul american, după ce avocații reclamanților au rezistat la strategiile companiei și au obținut câștig de cauză. Johnson & Johnson a anunțat într-o declarație că aproximativ 60.000 de reclamanți au acceptat ofertele făcute pentru închiderea proceselor legate de pudra de talc pentru copii.
Conducerea J&J, reunită în weekend, a aprobat achitarea despăgubirilor uriașe pentru actualele și viitoarele plângeri legate de cancere ginecologice și de mezoteliom (tumoră care apare în mezoteliu, țesutul de pe suprafața interioară a organelor - n.red.).
Compania a reiterat marți că produsele sale sunt sigure și nu cauzează cancer, iar avocații săi au declarat că acuzațiile despre efectul cancerigen nu se bazează pe dovezi științifice clare.
O anchetă publicată de Reuters în decembrie 2018 a dezvăluit că J&J cunoștea de mai multe decenii rezultatele unor teste care arătau că pudra de talc conține azbest, substanță cu efect cancerigen, dar nu a anunțat autoritățile de reglementare și publicul.
Producătorul nu a recunoscut niciodată că a greşit, dar în mai 2020 a oprit vânzarea pudrei pentru copii pe bază de talc în SUA şi Canada, punând decizia pe seama "campaniei de dezinformare" asupra produsului. Ulterior, Johnson & Johnson și-a anunțat intenția de a retrage produsul din toată lumea în 2023.
T.D.