Un general american arată cum poate Ucraina să recâștige Crimeea

Un general american arată cum poate Ucraina să recâștige Crimeea
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Kievul trebuie să adopte o strategie prin care să facă peninsula Crimeea „imposibil de păstrat” pentru trupele ruse, este de părere generalul american în rezervă Ben Hodges.

Fostul comandant al trupelor americane din Europa, generalul în rezervă Ben Hodges, a scris pe Twitter că armata ucraineană trebuie să izoleze Crimeea cu lovituri precise de la mare distanță, astfel încât să facă peninsula de neapărat pentru trupele ruse, relatează Newsweek.

"Vizați flota Mării Negre din Sevastopol cu ​​lovituri de precizie zilnice. Idem pentru Forțele Aeriene Ruse la Saki", a scris locotenent-generalul în rezervă.

ADVERTISING

Hodges a adăugat că Ucraina trebuie să se asigure că în Crimeea nu va mai fi "niciun sanctuar" pentru forțele ruse din care să lanseze atacuri, inclusiv cu drone, asupra teritoriului ucrainean. Faza desfășurării forțelor terestre poate fi abordată mai târziu, a precizat el.

Peninsula Crimeea a fost anexată ilegal de Moscova în 2014, iar flota rusă de la Marea Neagră își are baza în portul Sevastopol.

Baza aeriană de la Saki situată pe țărmul vestic al peninsulei, la nord de Sevastopol, a fost vizată de atacuri aeriene care au distrus în august 10 avioane militare rusești. În septembrie, generalul ucrainean Valeri Zalujnîi a admis că Ucraina a desfășurat acele atacuri.

ADVERTISING

Ben Hodges a spus anterior că Ucraina nu va fi niciodată sigură dacă Rusia va păstra peninsula. Crimeea este "terenul decisiv pentru acest război", a declarat el în ianuarie, adăugând: "Trebuie eliberată de Ucraina și trebuie să-i dăm orice este necesar ca să-i permitem să facă asta anul acesta."

În scenariul prezentat de Hodges sunt vitale rachetele cu rază lungă de acțiune, precum sistemele ATACMS, pe care administrația Biden a refuzat să le furnizeze Kievului pentru a nu fi folosite în atacuri în interiorul Rusiei. Hodges a spus că refuzul Washingtonului a oferit "un sanctuar" pentru sistemele rusești din Crimeea și din alte zone care "ucid ucraineni nevinovați". În ultima vreme, Casa Albă a devenit, însă, dispusă să ajute Ucraina să-i atace pe ruși în Crimeea.

ADVERTISING

Totuși, la mijlocul lunii ianuarie, o altă voce importantă din armata Statelor Unite, președintele Șefilor de Stat Major, generalul Mark Milley, și-a exprimat rezervele cu privire la capacitatea Kievului de a elibera complet teritoriile ocupate de ruși. "Va fi foarte, foarte dificil de scos pe cale armată forțele ruse din toate teritoriile ucrainene controlate de ruși, inclusiv din Crimeea", a spus el pentru publicația citată.

"Asta nu înseamnă că nu se poate întâmpla, nu înseamnă că nu se va întâmpla, dar va fi foarte, foarte dificil", a precizat generalul american.

Volodimir Zelenski a afirmat și în ianuarie că peninsula aparține Ucrainei. "Crimeea este pământul nostru, teritoriul nostru. E marea noastră și sunt munții noștri. Dați-ne armele voastre și o vom face din nou a noastră", a spus el, într-un apel către aliații occidentali.

Statul Major al Ucrainei a anunțat, duminică, că forțele ruse din Crimeea își întăresc apărarea, inclusiv fortificațiile pe peninsulă.

Invadată de forțele ruse și anexată ilegal de Putin în 2014, Crimeea a servit ca bază de lansare pentru invazia din februarie anul trecut și a contribuit la ocuparea unei părți importante din sudul Ucrainei. Crimeea continuă să fie o bază pentru atacurile aviației și marinei ruse care lovesc Ucraina.

Peninsula anexată de Imperiul Rus în domnia împărătesei Ecaterinei a II-a, în 1783, are și o importanță simbolică pentru Vladimir Putin, care a asociat războiul din Ucraina cu trecutul imperial al Rusiei. El a vorbit despre Crimeea ca despre un "pământ sfânt" pentru Rusia, iar anexarea din 2014 a pus bazele invaziei de anul trecut.

Controlul Rusiei asupra Crimeii din ultimii nouă ani nu a fost recunoscut de comunitatea internațională. Un oficial al administrației americane a spus pe 25 ianuarie că punctul de vedere oficial al Washingtonului e că "Crimeea este Ucraina". "Dar unde vor decide ucrainenii să se ducă și cum vor hotărî ei să conducă operațiunile în țara lor depinde de ei", a subliniat acesta.

Mai mulți experți militari consideră că recucerirea Crimeii este imperativă pentru supraviețuirea pe termen lung a Ucrainei, mai ales că forțele Kievului au demonstrat deja că sunt capabile de o ofensivă eficientă. O campanie militară de amploare în Crimeea ar ajuta, totodată, la întărirea poziției Kievului în viitoare negocieri de pace.

"Cât timp peninsula rămâne în mâinile Kremlinului, Ucraina și ucrainenii nu pot fi liberi de agresiunea rusă", a scris Andrii Zagorodniuk, fostul ministru ucrainean al Apărării, în Foreign Affairs. "După luni în șir de succese pe câmpul de luptă, este clar că Ucraina are capacitatea de a elibera Crimeea. De aceea, Ucraina ar trebui să planifice eliberarea Crimeii, iar Occidentul ar trebui să planifice să o ajute", a arătat el.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇