Vești proaste par să vină pentru Simona Halep, aflată de ceva luni în mijlocul unui imens scandal de dopaj, fiind suspendată provizoriu după un test pozitiv anti-doping recoltat în luna august 2022.
Ea acum luptă să își demonstreze nevinovăția, după ce în corpul său a fost descoperită substanța denumită roxadustat, un medicament folosit în cazurile severe și/sau cronice de anemii, dar nu numai.
Recent, Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului, denumită pe scurt ITIA, a făcut câteva precizări importante despre cazurile de dopaj judecate în prezent în sportul alb, iar aceste precizări par să lovească în apărarea Simonei Halep, care vrea să demonstreze că a ingerat din greșeală substanța de mai sus, în momentul în care ar fi consumat un supliment contaminat.
„Datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.
Suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și / sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție. Au avut loc mai multe încălcări ale regulilor anti-doping în cadrul TADP (Programul anti-doping de tenis) din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Suplimentele din toate regiunile pot prezenta un risc crescut de încălcare a antidopingului. Jucătorii din America de Sud ar trebui să fie foarte atenți la utilizarea suplimentelor, inclusiv a celor preparate în farmacii, deoarece în acea regiune au avut loc mai multe încălcări rezultate din suplimentele preparate din surse similare. ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment. În cele mai multe cazuri, o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. Jucătorii sunt încurajați să evalueze necesitatea unui supliment și apoi să cunoască riscurile pe care acestea le pot prezenta. Jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul care apare pe suplimente, de exemplu că sunt aprobate de WADA sau CIO sau că nu conțin substanțe interzise. WADA și nici CIO aprobă suplimente. Niciun producător de supliment nu este în prezent în măsură să declare cu certitudine că produsul lor nu conține substanțe interzise”, se arată într-un comunicat remis de agenția ITIA.
Mai mult, cei de la forul mondial mai sus amintit spun clar și accentuează acest lucru, că dovada vinovăției unui sportiv, în acest caz jucător de tenis, este reprezentată de prezența în corpul acestuia a unei substanțe aflată pe lista interzisă, în probele recoltate, iar lipsa intenției nu poate servi drept scuză.
„Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre metaboliții sau markerii prezenți în probele lor. În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping! Nici lipsa de intenție, culpă, neglijență sau cunoaștere a jucătorului nu este o apărare în fața unei afirmații conform căreia a fost comisă o încălcare a regulilor anti-doping la articolul 2.1”, a mai transmis ITIA.
Ultima suspendare a unui jucător de tenis a venit în persoana lui Felipe Fernandez, din Chile, suspendat pentru 3 ani pentru încălcarea regulilor anti-doping.
D.A.