• Armament american pentru primăvară.
De la americani ucrainenii vor primi rachete Patriot și blindate ușoare pentru infanterie, deocamdată. Francezii vor livra și ei tancuri uşoare de luptă AMX-10 RC, iar germanii vor proceda la fel.
Rachetele Patriot vor fi livrate pentru apărarea infrastructurii ucrainene de atacurile rusești cu rachete. Pentru atacurile cu drone, ucrainenii se vor baza pe apărarea antiaeriană clasică.
Dar rușii vor aplica aceeași tactică, a trimiterii de rachete sau drone în roiuri, pentru ca să nu poată fi interceptate toate. Ca atare și în iarna aceasta și la anul Ucraina va avea probleme cu bombardamentele rusești.
• Armata rusă, cu un buget de zece ori mai mic decât americanii.
Armata rusă are un buget în jur de 80 de miliarde de dolari, armata americană unul de zece ori mai mare. Dacă SUA vor cheltui o zecime din bugetul lor pentru ajutorarea Ucrainei, s-ar părea că frontul ar îngheța. Dacă luăm în calcul faptul că armamentul american este net superior celui rus, atunci forțele ucrainene vor avea un avantaj tactic. Dacă mai adăugăm și ajutorul militar european, atunci în mod cert Ucraina va fi în 2023 superioară Rusiei. Dacă mai socotim că exportul de gaz și de petrol rusesc va scădea considerabil atunci s-ar putea ca bugetul militar al Rusiei să fie mai mic decât cel preconizat. Asta spun cifrele.
Problema este că nu știm câți bani mai are Putin în Fondul Suveran aflat la dispoziția lui. Despotul rus a adunat acolo bani înainte de invazie și este posibil să aibă suficienți cât să susțină efortul de război în continuare. De altfel, asta a declarat într-un discurs adresat armatei.
• Mobilizare, iar mobilizare, mobilizare și drone iraniene, atât.
Dacă rușii au pierdut cam 60% din tancuri și 40% din camioane și vehicule de transport, va fi imposibil ca să înlocuiască pierderile. Ca atare, atacurile ruse terestre se vor baza mai puțin pe tancuri și mai mult pe forța umană, de aici nevoia Rusiei de a mobiliza o masă uriașă de recruți, de 500.000. Cifra este furnizată de Ucraina, deci trebuie privită cu scepticism. Cum cu rezerve trebuiesc privite și valorile pierderilor umane ruse furnizate de ucraineni: de la 50, 70 de soldați pe zi ele au crescut ca voinicul din poveste la 500, 700, 800 de oameni zilnic.
La asemenea cifre, până în primăvară rușii ar trebui să piardă cei 50.000 de soldați trimiși pe front. Asta în condițiile în care frontul e înghețat. Poate că strategii ruși se așteaptă la pierderi mari și au nevoie de încă un val de recruți ca să compenseze pierderile.
Poate de aceea aliații occidentali furnizează deocamdată Ucrainei doar blindate ușoare, bune pentru infanterie, pentru că ele se pretează foarte bine luptei cu o forță rusă masivă dar nesusținută de armament greu.
Deci rușii vor duce în continuare războiul cu recruți prost instruiți și cu drone Shahed ucrainene, atât le-a mai rămas.
• Cum să se retragă rușii pe aliniamentele din 24 februarie 2022?
Să presupunem că rușii s-au trezit și că au luat în calcul varianta unui armistițiu care să permită negocieri de pace. Rușii știu că nu pot obține nimic dacă nu se retrag pe pozițiile de dinainte de 24 februarie 2022. Dar pot să o facă din proprie inițiativă?
Logic ar fi ca Moscova să procedeze astfel ca să micșoreze pierderile proprii, dar pe parcursul luptelor că o atare grijă față de viețile soldaților nu s-a manifestat până acum. Ce motive ar fi ca această schimbare să se petreacă peste noapte?
Dar dacă, prin absurd, trupele ruse s-ar retrage iar negocierile de pace n-ar duce la niciun rezultat pozitiv pentru ruși, la reizbucnirea conflictului, imediat sau mai târziu, armata Ucrainei ar avea avantajul poziției și ar putea ataca Donbas și Crimeea cu ușurință.
Nu, Rusia nu se poate retrage, ea ar fi avantajată la negocieri acum, când ocupă încă 20% din Ucraina și poate folosi acest avantaj.
• Cum numără rușii sistemele Hymars ,,distruse”.
Lăsând lucrurile serioase deoparte, să constatâm că oamenii lui Șoigu stau foarte prost la aritmetică. Rușii susțin că au doborât nu mai puțin de 35 sisteme Hymars anul trecut.
Cum au ajuns la această cifră e clar, asta au anunțat dinainte, lunar și când au numărat la bilanț așa le-a ieșit pe abac. Situația este hilară pentru că Ucraina a primit doar 20 de astfel de unități.
Concluzia este una singură, Rusia le-a distrus de două ori, ca să fie sigură. Atunci cu ce au mai trag ucrainenii la Madviivka?
• De unde știe domnul Medvedev cum grohăie porcii?
Domnul Medvedev este furnizorul de anunțuri catastrofale al propagandei ruse iar imprecațiile sale au făcut deja vâlvă. Imprecațiile dumnealui la adresa Ucrainei și vestului ar trebui analizate de sociologi și pshihologi pentru că frizează absurdul, grotescul și mai ales nebunia.
De Crăciunul lor, ca pedeapsă pentu că ucrainenii n-au acceptat armistițiul propus de badea Kirill, domnul Medvedev s-a repezit să-i împroaște cu zoaie pe oamenii lui Zelenski.
Merită reprodusă înjurătura lui de mamă la adresa ucrainenilor: Cred că soldații noștri respiră ușurați că acești clovni ucraineni refuză încetarea focului de Crăciun. Mai puține probleme și viclenii. Este păcat pentru oameni că nu vor putea merge la biserică, dar porcii nu au credință, înțeleg doar forța și grohăie zgomotos la stăpâni pentru mâncare.
Având în vedere că atunci când a fost președinte a stat cuminte în lesa lui Putin ca un purceluș vietnamez, nu mă mai întreb de unde știe dumnealui cum grohăie porcii. Ce nu înțeleg este de ce porcăie populația rusă declarată frate și soră a celei ucrainene de chiar șeful său, Putin. S-o fi rupt lesa aia sau domnul Medvedev nu mai primește huroi?
• Bucătarul lui Putin are nevoie de sare.
Umblă vroba prin Reuters că Prigojin atacă bezmetic la Bahmut cu wagnerii lui pentru că acolo sunt împortante rezerve de sare și de gips. Bucătarul lui Putin are nevoie de ambele resurse, de gips ca să pună în el picioarele rupte ale armatei foste roșii iar de sare ca să conserve ideea imperială rusă ce a început să mirosă neplăcut, să nu moară draga de ea odată cu retrgerea forțelor ruse din Ucraina.
• Dar de ce pușcăriașii Wagner nu-și prelungesc contractele?
Nici asta nu mai este un secret, pușcăriașii ruși sunt oameni de cuvânt, 6 luni au avut contract, 6 luni au stat la război. De ce nu-și prelungesc contractele e simplu, unu că ucrainenii ăia trag cu Hymars-uri la Bahmut și doi pentru că Prigojin vrea să-i plătească nu în ruble, gaz sau petrol, ci în sare și gips. Aferim!