Probabil că deja ești conștient despre importanța energiei electrice în viața ta și în funcționarea societății contemporane, per ansamblu. Energia electrică joacă un rol esențial în majoritatea proceselor cotidiene care au loc pe pământ. Însă, pentru buna funcționare a utilajelor ce o folosesc, a clădirilor și pentru siguranța oamenilor , în general, este important să acorzi puțină atenție mecanismului de siguranță a instalațiilor ce generează electricitate. Poate nu ești posesor de clădire sau nu ai o afacere ce necesită utilaje care folosesc energie electrică, dar probabil că îți dorești, pe viitor, să fii proprietarul unei case sau al unui apartament, dacă nu ești deja. În acest caz este bine să fii la curent cu procesele de siguranță ale instalației electrice pentru a te asigura că tot ce ține de panoul electric este la randament optim.
Iată ce este verificarea PRAM, când trebuie făcută și cât costă!
- Ce este verificarea PRAM
Protecțiile prin Relee, automatizări și măsurători, sau simplu verificarea PRAM este o măsură de siguranță ce este prezentată pe nomenclatorul (lista) de exploatare curentă și punere în funcțiune a instalațiilor electrice. Această procedură are ca scop primordial determinarea calității protecției realizate prin împământare și ca scop secundar verificarea calității protecției clădirilor sau structurilor locuibile la contactul cu fulgerele. În urma procesului de verificare PRAM, specialiștii în domeniu îți pot prezenta în amănunt nivelul de protecție al instalației electrice a casei tale atunci când apar anumite interferențe atmosferice sau defecțiuni, în timpul folosirii efective a ei (instalației electrice). Dacă dorești să faci o astfel de verificare poți apela la site-uri specializate în acest tip de verificări ca alinadielectric.ro.
- Când trebuie efectuată verificarea PRAM
Verificarea PRAM este esențială în obținerea de avize pentru funcționarea oricărui imobil, fie că vorbim despre un bloc de apartamente, o casă de sine stătătoare sau un complex de birouri. Așadar, nu poți oferi în folosință un imobil dacă acesta nu are efectuată în prealabil o verificare PRAM. Este valabil și atunci când îți construiești propria casă. Fără o verificare PRAM avizată, nu te poți muta și ulterior locui în ea. De asemenea, datorită complexității instalațiilor electrice ele sunt predispuse defecțiunilor de ordin tehnic. Din acest considerent și din motive legale, specialiștii pot solicita efectuarea de verificări PRAM la intervale de 6 luni sau 12 luni în funcție de nivelul de folosință al instalațiilor electrice.
- Cine poate efectua o verificare PRAM
Fiind vorba de domeniul electric, doar electricienii autorizați ANRE sau companiile cu specializare în instalații electrice care au angajați persoane autorizate ANRE pot elibera buletine PRAM valabile. Aceste persoane autorizate îți pot garanta servicii de înaltă calitate cu ajutorul dispozitivelor omologate și îți pot genera raporturi destinate tuturor instituțiilor publice din România.
- Cât costă?
În funcție de suprafața și complexitatea verificărilor prețurile variază de la câteva sute de lei pentru o verificare standard la câteva mii de lei, dacă ai nevoie să verifici o suprafață mare cum ar fi un bloc de locuințe.
În concluzie, verificarea PRAM este o procedură esențială pentru siguranța ta și a celor din jur și, dacă ai în plan să-ți construiești o casă alocă o anumită sumă din bugetul tău și pentru acest aspect atât de esențial.