3 ingrediente care susțin deopotrivă sistemul imunitar și sănătatea pielii

3 ingrediente care susțin deopotrivă sistemul imunitar și sănătatea pielii
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Sistemul imunitar poate să fie slăbit de poluare, infecții, boli, un somn de proastă calitate, de sedentarism, o alimentație necorespunzătoare și deficitară ori de o floră intestinală dezechilibrată. Parte a sistemului de apărare al organismului este și imunitatea cutanată. Și asta pentru că pielea este prima barieră împotriva virusurilor, bacteriilor și a altor tipuri de germeni, precum și a toxinelor.

Celulele din piele protejează organismul de poluarea din aer, de efectele razelor UV și de alți factori din mediul înconjurător. Anumiți compuși pot susține deopotrivă sistemul imunitar general și sănătatea pielii. Iată mai jos ce ingrediente poți folosi în alimentație și în îngrijirea zilnică a pielii, pentru susținerea imunității generale și a celei cutanate.

Cum funcționează imunitatea cutanată

În stratul superior al epidermei se găsesc celulele Langerhans care au, printre altele, rolul de a detecta elemente străine și de a notifica alte celule să activeze funcțiile imune. Totuși, odată cu procesul de îmbătrânire natural, dar și cu acumularea efectelor unor factori precum alimentația incorectă, stresul oxidativ, expunerea excesivă la soare, poluare etc., capacitatea de protecție a acestor celule scade. Una dintre consecințe este aceea că organismul va deveni mai vulnerabil la microbi, care vor trece mai ușor de bariera pielii. 

ADVERTISING

Cum să stimulezi imunitatea cutanată

Modificarea unor factori ce țin de stilul de viață este un prim pas pentru a întări sistemul imunitar și, implicit, de a proteja pielea de factorii nocivi. Anumiți compuși pot acționa atât din interior, cât și din exterior în acest sens. 

Vitamina C

Toată lumea cunoaște vitamina C beneficii. Și asta pentru că este, poate, cea mai populară vitamină. Este un antioxidant puternic, captând radicalii liberi produși de organism în cazul unei agresiuni externe - poluare, stres, radiații - sau interne, precum degradarea anumitor molecule, inflamație, oxidarea celulară. Calitatea de antioxidant major poate explica rolul pozitiv al vitaminei C în prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, a cataractei, a anumitor tipuri de cancer și a infecțiilor și în întărirea sistemului imunitar, printre altele. De asemenea, fiind implicată în sinteza colagenului, vitamina C are rol în menținerea structurii țesuturilor, inclusiv a pielii. Aportul nutrițional recomandat este de 110 miligrame de vitamina C pe zi, de la vârsta de 13 ani, indiferent de sex, dar nevoile pot fi crescute de la caz la caz. Printre alimentele bogate în vitamina C sunt ardeiul gras, legumele crucifere, ca broccoli, varza de Bruxelles, conopida, pătrunjelul, roșiile, citricele, precum lămâia, portocala și mandarinele, kiwi, căpșunile, mango, papaya. Fructele de goji, acerola, cătina, măceșele sunt, de asemenea, bogate în vitamina C, iar aportul poate fi completat prin suplimente alimentare naturale. 

ADVERTISING

Pe de altă parte, vitamina C este inclusă în numeroase produse pentru îngrijirea pielii, oferindu-i acesteia o strălucire aparte. De la măști exfoliante la creme antirid și seruri care stimulează producția de colagen și elastină, ce reduc hiperpigmentația ori activează microcirculația, încetinind procesul de îmbătrânire a pielii, vitamina C este un adevărat ingredient vedetă. 

Turmericul

Potrivit mai multor studii, turmericul susține sistemul imunitar. Curcumina prezentă în rizomul acestei plante, care îi conferă culoarea galbenă, are proprietăți antiinflamatorii puternice și ar stimula, de asemenea, creșterea celulelor imunitare. Turmericul poate fi administrat sub formă de suplimente alimentare, dar poate fi folosit și la gătit, în preparate precum curry ori în băuturi energizate ca laptele auriu, obținut din amestecarea acestuia cu lapte vegetal, miere și ghimbir. 

ADVERTISING

În ceea ce privește turmeric beneficii pentru piele, pe lângă proprietățile antioxidante, acesta îi oferă un aspect strălucitor, o revigorează și o hidratează în profunzime, având și proprietăți antirid. Aplicat sub formă de mască, turmericul ameliorează aspectul pielii uscate, facilitând curățarea celulelor moarte, pentru a-i reda strălucirea. Având proprietăți cicatrizante, antiinflamatorii și antibacteriene, turmericul este folosit în afecțiuni ale pielii precum psoriazisul, eczema și acneea.

Zincul

Prezent în stridii, gălbenuș de ou, organe, carne roșie și cereale integrale, zincul participă la numeroase funcții în organism, fiind, printre altele, un excelent antioxidant, care întărește apărarea imunitară. Zincul nu poate fi stocat în organism, de aceea aportul poate fi asigurat prin alimentație și prin administrarea de suplimente alimentare. În ceea ce privește pielea, zincul poate contribui la vindecarea rănilor având proprietăți cicatrizante. O caracteristică specială a zincului este efectul astringent. După aplicarea pe piele a unui produs de îngrijire care conține zinc, porii vor fi mai strânși, oligoelementul ajutând și la reducerea inflamațiilor. 

Ingredientele prezentate mai sus au duble beneficii, pentru că pot fi folosite și intern și extern, ajutând la stimularea imunității generale, dar și a celei cutanate, pentru o abordare multifactorială.