Cu ajutorul aparatelor dentare pot fi tratate o gamă largă de probleme ortodontice, de la înghesuirea sau spațierea dentară până la malocluzie.[1] Este o soluție la care poți apela fie că ești copil, adolescent sau adult și, din fericire, există mult mai multe opțiuni decât în trecut. Cum știi însă care dintre tipurile de aparate dentare disponibile în prezent ți se potrivește? Ți-am pregătit câteva informații care te-ar putea ajuta să faci o alegere.
- Aparatul dentar metalic
Este cel mai des întâlnit tip de aparat dentar și probabil primul la care mulți dintre cei interesați de un tratament ortodontic în Brașov sau în oricare alt oraș din țară se gândesc.
Din punct de vedere financiar, reprezintă cea mai avantajoasă opțiune și sunt considerate foarte eficiente. Sunt însă mai vizibile decât alte tipuri de aparate dentare, ceea ce nu îi încântă pe mulți adulți. Pe de altă parte, pot fi personalizate cu ajutorul elasticele colorate, ceea ce ar putea fi un avantaj pentru unele persoane, în special pentru copii și adolescenți.[2]
- Aparatul dentar ceramic
Cauți o soluție mai puțin vizibilă, mai discretă? Întrebă-ți medicul stomatolog despre aparatele dentare din ceramică. În cazul acestui tip de aparat, culoarea brackeților și a elasticelor poate fi adaptată nuanței naturale a dinților. Este la fel de eficient ca și cel metalic, deși poate dura mai mult să obții rezultatele dorite.
Dezavantajul său este acela că este mai fragil decât cel tradițional și se poate păta în timp. De asemenea, este mai costisitor decât cel metalic.[1][2]
- Aparatul dentar lingual
Aparatul dentar lingual mai este numit și aparatul dentar invizibil, iar asta în ciuda faptului că pentru realizarea sa se folosesc aceleași materiale ca și pentru cel tradițional. Diferența constă în faptul că acesta este plasat nu pe partea din față a dinților, ci pe cea interioară (linguală), ceea ce înseamnă că nu va fi vizibil pentru cei din jur.
Are însă și dezavantajele sale. În primul rând, este mai dificil de curățat și de montat. Acest din urmă aspect contribuie și la creșterea costului său. În al doilea rând, nu este o soluție potrivită pentru toți cei care au probleme ortodontice.[2]
- Aparatul dentar autoligaturant
Spre deosebire de alte tipuri de aparate dentare, aparatul dentar autoligaturant nu folosește ligaturi elastice pentru fixa arcurile care mișcă dinții în poziția dorită, ci un sistem special de prindere și glisare care permite dinților să se miște mai repede în poziția corectă. Pe lângă faptul că durata tratamentului este mai mică, aparatul este mai ușor de curățat și provoacă, se pare, mai puțin disconfort. Pe de altă parte, tinde să coste mai mult.[3]
- Aparatul dentar mobil
Nu ai probleme ortodontice majore și ți s-a spus că nu ai nevoie de un aparat dentar fix, cum este cazul celor de mai sus? Te-ar putea interesa un aparat dentar mobil cum este Invisalign. Acesta presupune folosirea unor gutiere transparente, ce trebuie purtate mare parte a zilei, dar pot fi îndepărtate atunci când mănânci sau când vrei să le cureți.
Dezavantajele său constă în faptul că poate fi mai scump decât aparatele dentare tradiționale și nu poate fi folosit pentru a trata probleme ortodontice mai grave.[2]
Există mai multe tipuri de aparate dentare care te pot ajuta să obții un zâmbet cu dinți drepți, perfect aliniați, și să corectezi o mușcătură greșită. Alegerea aparatului se face în funcție de cât de severe sunt problemele cu care te confrunți, cât de repede vrei să vezi rezultate, dacă te deranjează sau nu ideea ca aparatul să fie vizibil pentru cei din jur, dar și de bugetul tău. Medicul tău stomatolog te poate ajuta să faci alegerea corectă.
Bibliografie:
- „Clear Braces: Types, Benefits & How to Clean.” Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/treatments/23568-clear-braces. Accessed 2 Nov. 2022.
- „Everything You Need to Know about Braces.” Verywell Health, 2022, www.verywellhealth.com/braces-5219471. Accessed 2 Nov. 2022.
- Seladi-Schulman, Jill. „What Are Self-Ligating Braces?” Healthline, Healthline Media, Mar. 2021, www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/self-ligating-braces. Accessed 2 Nov. 2022.