Îți dorești un anumit grad de stabilitate financiară și siguranță și nu știi ce ar trebui să faci în acest sens? Poate că locul de muncă nu îți mai satisface așteptările din punct de vedere al veniturilor. Poate că ți-ai dori să fii independent financiar. Să călătorești mai mult, să te poți bucura de unele bunuri pe care în prezent nu le poți achiziționa din cauza bugetului redus.
Există multiple modalități prin care poți obține independența financiară. Probabil că știi de existența instrumentelor financiare disponibile pe piață, unele cu grad minim de risc, altele cu grad mai mare. Dar, în următoarele rânduri ne-am propus să alegem un instrument financiar cu riscuri scăzute de investiție. Ne referim la titlurile de stat.
Ce sunt titlurile de stat?
Reprezintă un instrument financiar cu grad crescut de siguranță, cu ajutorul cărora împrumuți bani statului pe o perioadă determinată pentru care vei primi un procent cu titlu de dobândă. Titlurile de stat sau obligațiunile financiare reprezintă un instrument financiar sigur, având în vedere că posibilitatea ca un stat să intre în faliment este aproape nulă.
Titlurile de stat pot fi pe termen scurt sau lung, din punct de vedere al maturității acestora, iar titlurile cele mai cunoscute sunt Tezaur și Fidelis.
Cum investești în titlurile de stat?
Pentru că am aflat ce este acest instrument financiar, hai să vedem cum să investești în titluri de stat.
Referitor la titlurile de stat Tezaur, perioada de subscriere a început la 1 septembrie 2022, valoarea nominală a unuia fiind 1 leu cu o maturitate de un de zile. Sunt titluri ce se pot răscumpăra în avans, pentru care te bucuri de procentul de dobândă regăsit în prospectul de emisiune.
Foto: youtube
Cât despre titlurile de stat Fidelis, acestea au o rată foarte scăzută de risc și reprezintă o alternativă perfectă la dobânzile bancare. Prețul unui titlu din acest program este de 100 lei dacă vorbim despre titlurile emise în moneda națională, și 100 euro pentru cele emise în euro. Acest tip de titlu poate fi investit la bursă. Află mai multe despre toate aceste informații accesând profitpoint.ro, unde vei găsi resurse valoroase care te vor ajuta să faci primii pași spre independența financiară.
Foto: revista biz
Ambele tipuri de titluri de stat pot fi răscumpărate în anumite condiții, dar aceste detalii le poți afla în momentul în care alegi să faci o astfel de investiție.
Sunt riscante titlurile de stat?
Da, există riscuri și în acest caz, așa cum există și în cazul celorlalte instrumente financiare, doar că spre deosebire de acestea, riscul de a pierde banii investind în titluri de stat, este foarte mic, fiind în mare parte dependente de creșterea inflației.
De unde cumperi titluri de stat?
Ai la dispoziție două posibilități. Piața primară și secundară. Piața primară se referă la procesul de achiziție al titlurilor de stat prin intermediul Băncii Naționale a României, iar achiziția titlurilor de stat de pe piața secundară reprezintă acele titluri care sunt deja în circulație și care sunt tranzacționate prin bănci, Bursa de valori București sau unele societăți care acordă astfel de servicii.
Așadar, achiziția titlurilor de stat presupune plata unei dobânzi anuale pe care ți-o va plăti statul, iar la împlinirea termenului de maturitate al titlurilor, perioadă care este diferită în funcție de tipul de titlu, primești atât valoarea nominală, cât și ultima dobândă aferentă anului anterior.
De ce să alegi investiția în titluri de stat?
Pentru că sumele pe care le investești sunt garantate de către stat. Ne referim atât la suma inițială, cât și la dobânzile aferente
Pentru că poate investi oricine. Sumele pe care trebuie să le plătești la achiziție sunt foarte mici în cazul programului Tezaur, și mai mari dacă alegi Fidelis.
Unul dintre cele mai populare instrumente financiare care îți pot oferi un venit suplimentar. Valoarea dobânzilor depinde de sumele investite.
Accesează profitpoint.ro pentru informații prețioase complete referitoare la titlurile de stat, dar și la alte instrumente financiare și modalitățile prin care poți deveni independent financiar.