Investiția banilor reprezintă cel mai bun mod de a ne construi, treptat, un viitor financiar mai sigur.
Când suntem la început de drum în domeniul investițiilor, ne familiarizăm mai întâi cu instrumentele „clasice”: acțiuni și obligațiuni. O categorie nouă de investiții s-a alăturat de curând acestor instrumente „clasice” și este foarte important să înțelegem cum funcționează. Este vorba despre fondurile tranzacționate la bursă sau Exchange-Traded Funds (ETF).
ETF-urile sunt o alegere deosebit de bună pentru investitorii mai puțin specializați, deoarece oferă un portofoliu divers chiar de la început și, de asemenea, tind să fie mai puțin volatile decât alte instrumente. În plus, sunt mai ușor de gestionat.
Ce este un ETF?
ETF-urile sunt fonduri listate la bursă sub forma unui singur instrument, dar care cuprind o serie de active. În anul 1993, în Statele Unite ale Americii, a apărut primul produs financiar de acest tip, indicele S&P 500 care avea un simbol atractiv pentru tineri, la vremea aceea: SPY.
În Statele Unite, piața ETF-urilor ajunge acum la circa 2,7 trilioane de dolari.
Cu ajutorul unui ETF putem cumpăra sau vinde un așa numit „coș de active”, nefiind necesar să achiziționăm toate componentele în mod individual.
Este important de reținut că ETF-urile sunt foarte asemănătoare mărfurilor, ceea ce înseamnă că toate fondurile care au același obiectiv sau care au același indicator de referință vor avea participații similare sau identice.
Comparativ cu achiziționarea unui portofoliu de acțiuni, ETF-urile sunt mult mai accesibile și eficace.
ETF-ul este considerat un instrument operativ, având costuri de finanțare mici și o arie de acoperire vastă – de la energie până la metale prețioase.
Diversificarea este un avantaj substanțial în cazul ETF-urilor. Acestea cuprind o serie variată de acțiuni sau obligațiuni, fiind mai puțin riscante decât investiția într-un singur fel de acțiuni.
Analiștii cu experiență ne sfătuiesc să ținem cont de evoluția tuturor activelor care compun un anumit ETF, inclusiv a domeniului de activitate sau a cadrului geografic.
De ce să tranzacționezi ETF-uri cu XTB?
XTB România oferă ETF-uri fără comision și nu există costuri ascunse.
Pentru a deschide un cont de investiții la XTB, poate fi folosită orice sumă, iar pe lângă acest aspect, contul poate rămâne nealimentat, până în momentul în care suntem pregătiți să investim.
Depunerea fondurilor se realizează simplu și fără întârzieri, prin transfer bancar.
Pentru retragerea banilor obținuți din investiții, trebuie accesată ori platforma XTB, ori aplicația Client Office. Banii ajung în contul bancar al clienților în următoarea zi lucrătoare.
La XTB, rulajul lunar al unei sume de până la 100.000 EUR poate fi executat cu 0% comision per/tranzacție, pentru investițiile în acțiuni și ETF-uri cu deținere.
În cazul în care rulajul lunar depășește suma de 100.000 EUR, se va percepe un comision minimal de numai 0,2%, adică 10 EUR.
Este o ofertă pe termen lung, menită să vină în sprijinul românilor care vor să investească la bursă și astfel să facă un pas important în asigurarea unui viitor financiar liniștit.
Această ofertă aduce oportunități speciale, atât în cazul portofoliilor mari, de peste 100.000 EUR, cât și celor mai mici, prin diversitatea implicită.
Ce înseamnă Spread-ul în investiții?
„Spread”-ul este diferența dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare. Acest termen este folosit și în cazul investițiilor în instrumente cu deținere (Acțiuni, ETF-uri, etc.), dar și în cazul instrumentelor derivate precum CFD-urile.
Când vorbim de Acțiuni și ETF-uri cu deținere, spread-ul este doar diferența dintre prețul de cumpărare și prețul de vânzare. Pe de altă parte, în cazul CFD-urilor, spread-ul primește conotația de cost de tranzacționare.
Prețul ETF-urilor variază pe tot parcursul ședinței de tranzacționare. La polul opus se situează, de exemplu, unitățile de fond, care au un preț stabilit la finalul zilei în funcție de valoarea activului net.
Spread-urile ies în evidență atunci când se produce un decalaj mare între ceea ce vor plăti investitorii de pe piață pentru acţiuni sau alte active şi preţul la care le vor vinde.
În cazul ETF-urilor, lichiditatea și spread-urile depind, în primul rând, de lichiditatea activelor cuprinse în fondul respectiv.
Spre exemplu, ETF-urile care cuprind instrumente de bază, cum ar fi acțiunile mari „blue chip”, pot fi mai fluide și au spread-uri mai strânse decât un ETF care investește în companiile mai mici.
Cu cât spread-ul este mai limitat, cu atât mai bine, deoarece acest lucru reduce costurile de tranzacționare asociate cu vânzarea și cumpărarea.
La XTB, doar în cazul ETF-urilor CFD se percepe spread-ul ca fiind un cost de tranzacționare. În cazul ETF-urilor cu deținere, spread-ul în sensul de cost nu se aplică.
Atunci când tranzacționăm CFD-uri, nu deţinem activul de bază, ci speculăm modificarea preţului acestuia.
Fiind instrumente mai complexe, CFD-urile sunt preferate de investitorii mai experimentați sau care vor să-și diversifice portofoliul de investiții.
Avertisment cu privire la riscuri
Orice opinii, cercetări, analize, preţuri sau alte informaţii oferite cu titlul de comentarii generale de piaţă nu reprezintă sfaturi de investiţii. XTB nu este răspunzător pentru orice pierdere sau pagubă incluzând şi fără limitare la orice pierdere sau câştig care poate lua naştere direct sau indirect din utilizarea sau bazarea pe astfel de informaţii. Vă aducem la cunoştinţă că informaţiile sau cercetările bazate pe date istorice nu garantează viitoare performanţe sau rezultate. 82% din conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează CFD-uri cu acest furnizor. Ar trebui să luați în considerare dacă vă puteți permite să vă asumați riscul ridicat de a vă pierde banii.