Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a fost deranjată de întrebările jurnaliștilor privind un proiect de lege inițiat de social-democrați.
Este vorba despre un proiect care prevede acordarea unui stimulent de risc de 500 de euro pentru profesori. Proiectul este inițiat în condițiile în care în mai puțin de 2 săptămâni începe școala, iar profesorii ar fi expuși aceluiași risc de infectare cu COVID-19 ca medicii.
Ar merita profesorii să primească acel stimulent de 500 de euro, este un proiect tot propus de PSD, la fel cum primesc și medicii, în sensul în care ar fi și ei în prima linie odată cu începerea școlii? - a întrebat o jurnalistă, la Parlament.
Nu vă supărați, îmi puneți întrebarea dacă ar merita? Cum aș putea să răspund eu la întrebarea asta, dacă eu cred că merită sau nu? Cine aș fi eu să apreciez că cineva merită și nu merită? (...) Nu, dar nu punem întrebarea dacă merită.
Violeta Alexandru
Violeta Alexandru: Alocațiile cresc cu 100%. În următorii ani
Jurnaliștii au insistat
Un alt jurnalist a pus întrebarea altfel: Sunteți de acord cu un astfel de proiect de lege?
Nu sunt singura care decide asupra... nu numai asupra salariilor profesorilor, ci și asupra salariilor celorlalte persoane care lucrează în sistemul public. Aceasta este o decizie de echipă guvernamentală.
Violeta Alexandru
În opinia dvs, ar trebui și profesorii să primească acest stimulent de 2.500 de lei la fel ca medicii? au insistat apoi ziariștii.
Violeta Alexandru arată că un bucureștean pierde 26 de zile în trafic, doar în 2020
Sunt într-o funcție publică în care trebuie să am în primul rând rezultate și eficiență și opinii despre cine trebuie și cine nu trebuie...
Violeta Alexandru
Dar ministrul nu a apucat să răspundă la întrebarea aceasta, căci un jurnalist a întrerupt-o: Se supun profesorii aceluiași risc pe care îl au și medicii?
Când vom lua o decizie legată de creșterile pentru profesori, vă asigur că o vom comunica. Restul, dacă merită, dacă eu cred că, dacă ar fi bine să, după părerea mea nu fac decât se tensioneze categorii socio-profesionale și aș prefera să-i tratez cu respect și să răspund la ceea ce se poate face financiar. Eu, cât mai ales Ministerul Finanțelor, care are structura bugetară și știe ce să facem.
Violeta Alexandru
Marcel Ciolacu a anunțat proiectul pe Facebook
Marcel Ciolacu anunță că PSD propune acordarea unui bonus salarial pentru profesori şi personalul şcolar auxiliar în contextul redeschiderii şcolilor pe fondul pandemiei de COVID-19.
"PSD nu acceptă ca Guvernul PNL să îşi bată joc de profesori şi pensionari! De asta propunem acordarea unui bonus salarial pentru profesori şi personalul şcolar auxiliar, pentru că şi ei sunt acum în linia întâi odată cu deschiderea şcolilor, dar şi respectarea legii în privinţa creşterii pensiilor", a scris Marcel Ciolacu, pe pagina sa de Facebook.
El a adăugat:
”Orban are majoritate în Parlament împreună cu aliații săi USR, PMP și UDMR. Să își asume respingerea acestor propuneri și să nu mai caute vinovați pentru că nu mai au nicio scuză. Sau aveți majoritate numai când vreți să rămâneți pe funcții?!”
Ce prevede proiectul
Ulterior, a și fost depus acest proiect la Parlament. El este inițiat de cinci parlamentari PSD: Marcel Ciolacu, Paul Stănescu, Alfred Simonis, Robert Cazanciuc și Radu Preda.
Este vorba despre un stimulent de risc de 2.000 de lei acordat profesorilor.
”Cadrele didactice, precum și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat, vor primi un stimulent de risc în cuantum de 2.000 de lei lunar, respectiv de 1.500 de lei lunar acordat pe toată durata stării de alertă și a stării de urgență, pentru implicarea și expunerea în fața riscului răspândirii coronavirusului COVID- 19”, prevede articolul I al legii.
În expunerea de motive se arată, între altele, că acești bani sunt necesari pentru angajații din învățământ, ”ținând cont de începerea noului an școlar 2020 – 2021 în plină evoluție epidemiologică și luând act de circumstanțele excepționale create de amenințarea cu infecția COVID-19, precum și de faptul că atât cadrele didactice, cât și personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din învățământul de stat vor fi implicați directți în lupta cu pandemia și vor fi extrem de expuși”.