Qatarul ar fi spionat FIFA: Motivul din spatele operațiunii în care au fost implicați foști spioni ai CIA

Qatarul ar fi spionat FIFA: Motivul din spatele operațiunii în care au fost implicați foști spioni ai CIA
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oficiali de cel mai înalt nivel din cadrul Federaţia Internaţionale de Fotbal (FIFA) ar fi fost spionaţi cel puţin nouă ani de Qatar, cu scopul de a se garanta desfăşurarea în această ţară arabă a Cupei Mondiale, care va debuta peste trei săptămâni, se arată într-un reportaj de investigaţie difuzat de televiziunea elveţiană, informează EFE.

Reportajul, realizat de postul public SRF, asigură că emirul Qatarului, Tamin bin Hamad Al Thani, a fost implicat direct în operaţiunea de spionaj, ordonându-le unor foşti spioni ai CIA să obţină liste detaliate de apeluri şi mesaje de la membrii Comitetului Executiv al FIFA.

ADVERTISING

Este posibil ca operaţiunea să fi fost iniţial îndreptată împotriva candidaturilor rivale ale Qatarului la organizarea Cupei Mondiale din 2022 (SUA, Japonia, Australia şi Coreea de Sud) şi, ulterior, pentru a reduce la tăcere vocile critice faţă de alegerea ţării din Golf, pentru presupusele abuzuri în ceea ce priveşte drepturile muncii şi drepturile omului.

Potrivit SRF, Qatarul a folosit pentru acest spionaj firma americană Global Risk Advisors, formată din foşti colaboratori ai serviciilor secrete americane şi condusă de fostul spion CIA Kevin Chalker.

ADVERTISING

Aproximativ 66 de agenţi ar fi participat la această reţea pe cinci continente, în cadrul unui acord între Qatar şi firma de securitate, care ar fi fost negociat la Zurich, oraşul în care se află sediul FIFA, şi care ar putea costa 387 de milioane de dolari, tot conform televiziunii publice elveţiene.

Autorităţile din Qatar nu au răspuns la aceste acuzaţii, deşi emirul Al Thani a denunţat o campanie de defăimare împotriva ţării sale, în ultima linie dreaptă înaintea startului Cupei Mondiale, prima din istorie găzduită de o naţiune arabă.

ADVERTISING

La rândul său, Parchetul din Zurich, conştient de posibilul spionaj încă din 2012, a decis să nu deschidă anchete şi a închis definitiv posibilul dosar în 2020, invocând lipsa de probe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇