O maşină zburătoare cu un om la bord a efectuat cu succes primul zbor (Video)

O maşină zburătoare cu un om la bord a efectuat cu succes primul zbor (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Conceptul de maşină zburătoare este cu un pas mai aproape să devină o realitate. O companie japoneză a anunţat că a finalizat un zbor test cu un om la bord al unui vehicul electric cu decolare şi aterizare verticală (eVTOL).

Zborul modelului SD-03 dezvoltat de compania SkyDrive, care este susţinută de Toyota, a durat patru minute, vehiculul operat de un pilot, fără pasageri, ridicându-se la o înălţime de aproximativ trei metri în aer, potrivit New York Times.

Vehiculul are un singur loc şi funcţionează cu opt motoare şi patru elice. Spre deosebire de alte prototipuri de maşini zburătoare, este mai compact şi mai uşor, susţin reprezentanţii companiei.

ADVERTISING

Compania SkyDrive a fost înfiinţată în 2012 şi a început să lucreze la maşina zburătoare doi ani mai târziu.

O variantă cu două locuri a eVTOL-ului său ar putea fi cumpărată chiar din 2023, preţul fiind estimat undeva între 300.000 de dolari şi 500.000 de dolari. Reprezentanţii companiei se aşteaptă însă ca maşinile zburătoare să se ieftinească până în 2030.

Printre companiile care dezvoltă o tehnologie similară se numără Boeing, Airbus şi Porsche. De asemenea, Hyundai şi Uber au anunţat în ianuarie că lucrează împreună la un taxi zburător electric.

ADVERTISING

Analiştii se aşteaptă ca taxiurile zburătoare să devină comune în oraşe până în 2040.

Unul dintre principalele motive pentru care maşinile zburătoare nu sunt încă disponibile comercial ţine de siguranţă, tehnologia fiind încă în curs de dezvoltare.

O altă problemă este designul. Aceste vehicule trebuie să fie suficient de puternice pentru a putea transporta încărcătura necesară, dar în acelaşi timp silenţioase, deoarece vor zbura la altitudini destul de mici, spun specialiştii.

Din punct de vedere practic, deplasarea cu maşini zburătoare are avantajele şi dezavantajele ei.

ADVERTISING

Astfel, dacă ele pot fi utile pentru reducerea blocajelor din trafic şi depăşirea constrângerilor geografice specifice mobilităţii la sol, sunt mai puţin eficiente din punct de vedere energetic decât maşinile convenţionale, astfel încât nu sunt tocmai cel mai potrivit mijloc de transport pentru a merge la cumpărături, de exemplu.

SkyDrive Project SD-03 World Debut

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇