Investiția în aur: Tot ce trebuie să știi

Investiția în aur: Tot ce trebuie să știi
Foto: unsplash
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De-a lungul istoriei, aurul pur și simplu a fascinat lumea. Sursă de alianțe sau dimpotrivă, motiv pentru conflicte, simbol puternic al bogăției și moneda preferată a oamenilor de pretutindeni, acest metal prețios reprezintă și astăzi o investiție profitabilă. Rolul său tradițional este de hedging, respectiv activ de refugiu în perioadele de instabilitate financiară, pentru compensarea pierderilor care sunt înregistrate în alte domenii ale unui portofoliu. Însă, aurul se poate transforma cu ușurință într-un veritabil capital financiar. Iată ce trebuie să știi pentru o investiție inteligentă:

Aurul este foarte valoros în perioadele de criză

În vremurile bune, de stabilitate, aurul își păstrează valoarea de achiziție spre deosebire de monedele fiduciare din întreaga lume. Prin urmare, metalul galben este considerat una dintre cele mai sigure investiții. Verificarea istoricului valutar pentru XAU îți poate dovedi că prețul aurului nu a înregistrat scăderi semnificative. Minereul rar își menține puterea de cumpărarea în timp și devine mult mai valoros în perioadele de criză pentru că are capacitatea de a proteja împotriva inflației, este un bun tangibil și, extrem de important, finit.

ADVERTISING

Când situația financiară este incertă, mulți investitori își vând acțiunile deținute și, pentru mai multă stabilitate, cumpără aur ca să se bucure de siguranță pe termen lung. Aceasta idee se bazează pe faptul că prețul metalului este invers corelat cu alte active, iar în timp ce unul coboară, celălalt urcă, și invers.

Ca să poată fi clasificat ca metal prețios pentru investiții, un produs din aur trebuie să îndeplinească anumite criterii definite prin lege. Astfel, minereul rar trebuie să se găsească sub formă de monedă, lingou sau placă. În ceea ce privește moneda din aur pentru investiții, aceasta trebuie să fie bătută după anul 1800, să aibă o puritate de cel puțin 0,900 miimi (21,6 carate) și să fie vândută la un preț care nu depășește cu mai mult de 80% valoarea pe piața liberă a aurului din care este confecționată. În plus, moneda trebuie să fie ori să fi fost mijloc legal de plată în țara sa de origine.

ADVERTISING

Aurul sub formă de lingou ori plachetă este important să aibă o puritate egală sau mai mare de 0,995 miimi (23,88 carate). De asemenea, pe suprafața lingoului trebuie să fie indicate puritatea, greutatea, producătorul și numărul de serie.

Investiția în aur este scutită de plata TVA

Potrivit legislației europene, livrarea, achiziționarea intracomunitară și importurile de aur pentru investiții sunt exceptate de la achitarea taxei pe valoarea adăugată. Există însă anumite situații excepționale, de exemplu persoanele fizice pot plăti impozit dacă moștenesc metalul prețios și decid să-l vândă. O opțiune de impozitare a livrărilor de aur pentru investiții poate fi efectuată și de persoane impozabile care produc sau prelucrează metalul pentru investiții ori care, prin prisma activităților economice, furnizează aur pentru uz industrial.

ADVERTISING

Aurul este o monedă internațională

Investiția în acest metal prețios este foarte lichidă, convertibilă în orice moment și recunoscută oriunde în lume. Din Europa și până în Asia, Africa și America, aurul este apreciat pretutindeni, în timp ce anumite valute sau acțiunile companiilor le pot fi indiferente oamenilor din unele părți ale globului. În cazul devalorizării monedelor naționale ori valutelor, aurul rămâne stabil și poate fi considerat o monedă internațională, ușor de vândut oriunde în lume.

Există mai multe tipuri de aur în care se poate investi

În principal, se investește în lingouri și monede din aur. Metalul prețios pentru investiții este disponibil într-o  varietate de greutăți, începând de la lingouri de 1 gram de aur pur și până la produse mari care cântăresc 12,5 kilograme de aur. Totodată, pe lângă achiziționarea fizică a metalului galben, există și posibilitatea alegerii unui fond tranzacționat de bursă (ETF), pot fi luate în calcul fondurile care investesc în aur fizic, companiile miniere sau alte instrumente financiare ce urmăresc evoluția acestui minereu rar.

Aurul rămâne unul dintre cele mai sigure active pentru conservarea puterii de cumpărare pe termen lung. Investiția în acest metal nu aduce dobândă sau dividende, însă este tangibil și durabil, are o valoare incontestabilă în raport cu valutele și reprezintă o adevărată barcă de salvare pentru situațiile incerte ori dificile.