Teatru la Cinema dă startul stagiunii 2022 -2023

Rapirea-din-serai-Bucuresti

Teatru la Cinema anunță debutul stagiunii 2022-2023 și continuarea campaniei „Hai la teatru în orașul tău!”. Începând din 18 septembrie spectatorii din toată țara vor avea din nou posibilitatea să vizioneze proiecții ale pieselor de teatru din portofoliul celor mai importante instituții teatrale românești pe marile ecrane ale cinematografelor. Stagiunea se deschide cu spectacolul de operă pentru copii „Răpirea din serai”, o premieră la Teatru la Cinema, producție a Operei Comice pentru Copii care poate fi urmărit în București la Cinemax Veranda din Veranda Mall de la ora 12:00.

Peste 30 de companii din toată țara, instituții prestigioase de teatru, cinematografe, mall-uri și instituții media se aliază și în acest an campaniei „Hai la teatru în orașul tău!” într-un efort comun de a aduce mai aproape de spectatorii români din toată țara producții teatrale de calitate. Stagiunea 2022-2023 a Teatru la Cinema debutează concomitent cu anunțarea rezultatelor din stagiunea precedentă.

ADVERTISING

„Într-o perioadă marcată de izolare și restricții de tot felul, Teatru la Cinema împreună cu partenerii săi au reușit să ofere acces la piese de teatru de calitate excepțională pentru peste 11.500 de oameni din țară și din străinătate. Ar fi fost foarte dificil ca spectatori din Satu-Mare, Bistrița, Târgu Mureș sau Botoșani, spre exemplu, să vadă spectacolele Operei Comice pentru Copii, Teatrului Ion Creangă, Teatrului Dramaturgilor Români sau ale Teatrului Evreiesc de Stat. Tot așa precum, în afara campaniei «Hai la teatru în orașul tău!» ar fi fost de neconceput ca un spectacol de teatru să aibe peste 1900 de spectatori în vremuri de pandemie ca cele pe care le-am depășit abia în acest an”, afirmă Mihai Penișoară, directorul companiei Teatru la Cinema.

Privind retrospectiv, din cele 15 județe în care s-au proiectat spectacole de teatru pe marile ecrane ale cinematografelor în cadrul campaniei „Hai la teatru în orașul tău!”, aproximativ 38% dintre spectatori au provenit din București, probabil și datorită celor cinci cinematografe din capitală care s-au raliat la această campanie, comparativ cu 1-2 cinematografe în orașele reședință de județ. Între orașele de provincie cu cei mai mulți spectatori, pe următoarele locuri în acest top se numără, în ordine, Craiova, Pitești, Sibiu, Târgu Mureș și Satu Mare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Primul loc între preferințele spectatorilor îl ocupă spectacolul „Erus și Valea Iubirii” realizat după povestea autorului contemporan Alec Blenche care a fost văzut de către 1903 spectatori, din care 1700 în cinematografe și 203 în mediul online, pe platforma de streaming scenatv.ro. Pe următoarele locuri în ordinea preferințelor se numără spectacole realizate după povești clasice, care au făcut deliciul copilăriei părinților micilor spectatori precum: „Isprăvile motanului încălțat” (1539 de spectatori din care 1453 de vizionări pe marile ecrane), „Punguța cu doi bani” (1413 de spectatori din care 1333 de vizionări pe marile ecrane) și „Ursul păcălit de vulpe” (1313 de spectatori din care 1215 de vizionări pe marile ecrane). 

Există o oarecare ciclicitate în ceea ce privește consumul serviciilor culturale de acest gen. În stagiunea 2021-2022 cele mai multe bilete pentru proiecțiile în cinematografe s-au vândut în lunile martie (21% din total), aprilie (15% din total) și ianuarie (13% din total). În mediul online cele mai multe spectacole au fost vizionate în lunile februarie (19% din total), martie (18% din total) și ianuarie (15% din total).

ADVERTISING

În total au fost proiectate în cinematografe 19 piese de teatru, din care 17 pentru copii, iar pe platforma de streaming online scenatv.ro spectatorii au accesat 33 de piese de teatru pentru copii și pentru publicul larg.

Stagiunea 2022-2023 a Teatru la Cinema debutează cu spectacolul extraordinar al Operei Comice pentru Copii (OCC) „Răpirea din serai”. Proiectat în premieră la Teatru la Cinema, producția de operă pentru copii poate rivaliza cu orice producție de gen de pe marile scene ale lumii. În cele 60 de minute în care copii de peste 7 ani și părinții lor sunt invitați să intre în lumea minunată a operei, îi vor însoți în această călătorie nu mai puțin de 22 de artiști ai OCC.

Spectacolul va putea fi urmărit proiectat pe marile ecrane ale Cinemax Veranda din Veranda Mall, Inspire Cinema din Alba Mall și Inspire Cinema din Electroputere Parc pe 18 septembrie, de la ora 12:00, și în Cinema Trivale din Trivale Shopping Center, respectiv Cinema Carpați din Carpați Shopping Center, de la ora 11:00, sau online, din confortul propriei locuințe, începând cu ora 11:00.

Toate spectacolele Teatru la Cinema sunt disponibile și online, pe platforma de streaming www.scenatv.ro în ziua și la ora la care rulează pe marile ecrane atât pentru românii aflați în țară cât și pentru cei din străinătate. De asemenea proiecțiile pieselor de teatru, operă, balet și filmele de pe www.scenatv.ro se pot accesa pe bază de abonament.

Lansat pe 16 ianuarie 2015, Teatru la Cinema este un concept inedit, un produs cultural care a avut inițial ca obiectiv punerea în scenă a unor spectacole de teatru LIVE în spațiul neconvențional al cinematografelor situate în centrele comerciale din București și din țară. În contextul pandemiei care a afectat industria de spectacole și pe producătorii de conținut, Teatru la Cinema și-a repoziționat activitatea prin proiectarea de spectacole de teatru pe marile ecrane, la nivel național. Totodată, Teatru la Cinema a lansat propria platformă de streaming online, www.scenatv.ro, prin care oferă publicului din țară și de peste hotare producții românești de teatru, operă, balet și film.

Teatru la Cinema în cifre:

  • până în prezent:
  • peste 1000 de reprezentații LIVE
  • peste 600 de proiecții pe marile ecrane
  • peste 65.000 de spectatori
  • pentru stagiunea 2022 -2023:
  • peste 500 de proiecții cu spectacole de teatru în peste 40 de cinematografe din peste 25 de orașe
  • peste 100 reprezentații LIVE în toate sectoarele din București

Parteneri media: