Fact checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi despre Ucraina care „a fost cumpărată de America”

Fact checking-ul săptămânii: Afirmații lipsite de dovezi despre Ucraina care „a fost cumpărată de America”

Informații de context

Mai multe articole și postări care circulă în spațiul online, încă din iunie 2022, susțin că „Ucraina a fost cumpărată de America!”, iar „trei multinaționale au cumpărat în total 17 milioane de hectare de teren agricol, ceea ce reprezintă 28% din terenul arabil din țara vecină. Cei trei giganți sunt Cargill, DuPont și Monsanto”. Articolele care citează drept sursă articole publicate de „Australian National Review” și de „Institutul Oakland” fac și o legătură directă cu motivațiile declanșării războiului din Ucraina:

 „doar Putin și spionajul rus au știut, dar degeaba spuneau public, cine să-i creadă? Propaganda globalistă antirusă? S-au trezit că sunt vecini cu dușmanul de moarte și că acesta se pregătește să se urce noaptea în patul lor, pe furiș… Însă populația Ucrainei nu mai hotăra singură…”

 „Știți de ce SUA trimit atât de multe arme în Ucraina? Nu pentru caritatea creștină, fiți siguri, ci pur și simplu pentru că 3 mari multinaționale americane au cumpărat 17 milioane de hectare de teren excelent, de la Zelensky. Acestea sunt: CargillDu Pont și Monsanto (care este formal germano-australiană, dar cu capital american)”

ADVERTISING

 

Care sunt faptele la zi?

 În prezent, nu există dovezi că Volodimir Zelenski ar fi vândut teren acestor companii sau că oricare dintre aceste companii ar avea legătură cu războiul din Ucraina. Articolele și postările nu oferă detalii despre momentul în care ar fi avut avut loc presupusele vânzări de terenuri.

Sursa principală a acestor informații este articolul publicat pe 27 mai de Australian National Review cu titlul „Trei mari companii multinaționale americane au cumpărat 17 milioane de hectare de teren agricol ucrainean”. Totuși, la finalul articolului este inclusă și o notă de corecție care spune că „cele 17 milioane de hectare menționate au fost o eroare și reprezintă 1,7 milioane. Rețineți că aceste companii nu dețin terenul în numele lor, ci prin fonduri de investiții.”

De asemenea, articolele și postările invocă și un articol din 2021 publicat de „Institutul Oakland”. De fapt, articolul publicat de Institutul Oakland face referire la modificările recente aduse legislației ucrainene care permit vânzarea privată a terenurilor agricole. Modificările păstrează o interdicție existentă pentru persoanele fizice și companiile străine de a cumpăra terenuri în Ucraina, deși acestea sunt în măsură să închirieze terenuri sau să cumpere acțiuni de la companiile deținătoare de terenuri. Articolul nu menționează companiile enumerate de Australian National Review, nici valorile de 17 milioane de hectare sau de 1,7 milioane de hectare. Unul dintre autorii articolului publicat de Institutul Oakland, Frederic Mousseau, a declarat pentru Australian Associated Press FactCheck că afirmația reprezintă o „știre falsă”. Frederic Mosseau a declarat și pentru FullFact că „nu există nicio îndoială că Dupont, Cargill și Monsanto au interese comerciale majore în Ucraina (și văd oportunități majore de profit acolo), dar nu prin controlul direct asupra terenului”.

ADVERTISING

Potrivit site-ului ucrainean din domeniul agribusiness Latifundist, niciuna dintre companiile menționate în articolele analizate nu se numără printre primii 100 de proprietari actuali de teren din Ucraina. FullFact relevă că baza de date de monitorizare a terenurilor Land Matrix confirmă că niciuna dintre companiile sau fondurile de investiții invocate nu au făcut tranzacții cu terenuri în Ucraina din 2019, de când Volodimir Zelenski a devenit președinte.

În ceea ce privește companiile menționate, Monsanto nu mai există sub acest nume, fiind cumpărată de Bayer din GermaniaDuPont este o companie americană de biotehnologie, în timp ce compania Cargill este un producător și distribuitor internațional de produse agricole.

Potrivit FullFact, deși firmele străine nu pot cumpăra direct terenuri agricole ucrainene, nu putem exclude posibilitatea ca aceste companii să aibă interese în terenurile agricole ucrainene prin filiale, contracte de închiriere, acțiuni la proprietarii de terenuri sau prin  alte mijloace. Totuși, nu există dovezi care ar arăta că „președintele ucrainean a vândut terenuri agricole companiilor multinaționale”.

ADVERTISING

Narațiuni strategice alimentate de astfel de conținuturi:

  • „Ucraina este o colonie/ marionetă a SUA”, „Ucraina a fost cumpărată de SUA”;
  • „SUA iau deciziile în locul Ucrainei”, „Războiul reprezintă, de fapt, eliberarea Ucrainei”;
  • „Invazia a fost provocată de SUA/ NATO, pentru promovarea unor interese ascunse”;
  • „Mass media ascund adevărul și promovează războiul”

Evaluarea noastră: afirmații lipsite de dovezi

În baza analizei noastre, considerăm că afirmațiile despre Volodimir Zelenski care „a vândut multinaţionalelor americane 17 milioane de hectare din terenul agricol al Ucrainei”, iar SUA sunt „cel mai mare proprietar de terenuri din Ucraina” sunt lipsite de dovezi. Sursa principală a acestor conținuturi reprezintă un articol în limba engleză care prezintă eronat și fără dovezi aceste afirmații.

Sursele noastre de fact-checking:

fullfact.org – President Zelenskyy did not sell 17 million hectares of land to American conglomerates

aap.com.au – Not a grain of truth in Ukrainian farmland claim

latifundist.com – Топ 100 латифундистов Украины

hg.org – Update on Foreign Investment in Ukrainian Agricultural Land

reuters.com – With deal to close this week, Bayer to retire Monsanto name

president.gov.ua – President signed the law on the circulation of agricultural land


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇