Ansamblul Anton Pann readuce la viață povestea misterioasei Ada Kaleh

Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
Poster

Asociația pentru Cultură și Tradiție Anton Pann, sub patronajul Ambasadei Turciei la București, lansează Ada Kaleh Mon Amour – un proiect cultural complex menit să readucă la viață prin muzică, povești și imagini memoria insulei dispărute a Dunării – Ada Kaleh. Toate acțiunile incluse în proiect sunt concepute cu un grad mare de interactivitate, astfel încât amintirile insulei să prindă viață, iar publicul să redescopere cum se desfășura traiul pe Ada Kaleh, ce secrete ascundea aceasta în cele patru tuneluri, cum se distrau copiii sau cum se nășteau poveștile de iubire aici. 

Proiectul Ada Kaleh Mon Amour a demarat în anul 2014, când membri ai Ansamblului Anton Pann și ai Asociației cu același nume au luat legătura cu insulari care le-au împărtășit amintirile din locul rămas în sufletele lor ca fiind „acasă”. Aceste povești de viață recuperate au fost fermentul dorinței de a readuce în conștiința publicului din România istoria aceste insulei atât de speciale și aroma orientului „de la noi de-acasă”.  Pentru a crea acest proiect, echipa Anton Pann a colaborat cu Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”, Institutul de Folclor, s-au făcut cercetări amănunțite în Arhivele Naționale și s-au recuperat amintiri prin ore lungi de dialog cu ultimii insulari. Astfel, proiectul Ada Kaleh Mon Amour ajunge să exploreze prin muzică sonoritățile fertile și pline de culoare din acest bogat și fascinant spațiu oriental dispărut. Din fragmentele de memorie recuperate renaște povestea misterioasei insule Ada Kaleh, a cărei unicitate a fascinat de-a lungul timpului scriitori și cineaști deopotrivă, constituind tema perfectă pentru o imersiune exotică într-o lume dispărută. Prin intermediul muzicii, al proiecțiilor video, al expoziției și al rememorărilor, publicul va porni într-o minunată călătorie imaginară pe spectaculoasa insulă dispărută Ada Kaleh.

ADVERTISING

În Ada Kaleh Mon Amour, publicul intră în contact direct cu poveștile foștilor insulari, află date istorice, precum când a fost clădită cetatea, cum a ajuns să fie insula un teritoriu scutit de impozite și cu conducere proprie, cum era alcătuită comunitatea și multe alte aspecte din viața de zi cu zi a locuitorilor. La toate acestea se adaugă recrearea atmosferei de pe insulă printr-un spectacol unic susținut de Ansamblul Cameral de Muzică Veche Anton Pann și invitații săi, spectacol ce va conține o selecție de melodii ce se cântau pe Ada Kaleh. Este o muzică plină de culoare și parfum, prin intermediul căreia muzicienii vor reconstitui atmosfera de pe insulă, iar invitații lor vor aduce o altfel de emoție prin rememorarea momentelor trăite pe insula plină de mistere.

Sub coordonarea lui Constantin Răileanu (dirijor și orchestrator, voce, percuție, daire, kanun), vor dărui publicului poveștile insulei Ada Kaleh muzicienii Sabin Penea (vioară), Alexandru Stoica (oud), Andrei Nițescu (violoncel), Ghassan Bouz (bendir, darbuka, riq) ne vor înlesni cunoașterea frumoasei Ada Kaleh. Lor li se alătură invitata specială Mehtap Demir (voce). Misterul poveștii va fi completat de proiecțiile video pregătite de Oana Răileanu, prezentarea domnului Claudiu Turcitu și rememorările insularilor Pervin Halimoğlu, Turhan Semși.

Program:

Drobeta-Turnu Severin: sâmbătă, 10 septembrie și duminică, 11 septembrie, de la ora 13.00, în Muzeul Regiunii Porțile de Fier 

Constanța: sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 15.00 și duminică, 18 septembrie, de la ora 20.00, în Biblioteca Județeană I.N.Roman

București: vineri, 23 septembrie, de la ora 19.00, la Opera Națională Română și sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 16.00, la Muzeul Satului „Dimitrie Gusti”.  

ADVERTISING

Proiectul Ada Kaleh Mon Amour este o producție a Asociației pentru Cultură și Tradiție Anton Pann sub patronajul Ambasadei Turciei la București, co-producător Muzeul Satului ”Dimitrie Gusti”.  Partenerii proiectului sunt Arhivele Naționale, Centrul de Studii Turce de la Universitatea București, Uniunea Democrată Turcă, Muzeul Regiunii Porțile de Fier, Consiliul Județean Mehedinți, Biblioteca Județeană I.N. Roman Constanța, Consulatul Turc, Radio România, Radio România Cultural, Primăria Drobeta-Turnu Severin, Yunus Emre Constanța, COMPUTERLAND, TIAD, Turkish Airlines. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).  

Pentru mai multe informații, persoana de contact este Oana-Lucia Răileanu Benkö, la telefon + 40 765 251 351 sau E-mail: oana@antonpann.ro

Despre Ansamblul Muzică Veche Anton Pann

Înființat în anul 2004, sub coordonarea lui Constantin Răileanu, Ansamblul de Muzică Veche Anton Pann reunește o echipă de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura românească veche și pentru readucerea la lumină a sonorităților unice ale acestui spațiu muzical. În esență, strădania echipei Anton Pann se concentrează pe a readuce în atenția contemporaneității și, totodată, de a valorifica repertoriul întâlnit odinioară la curțile domnești și boierești românești, fără a ignora, însă, muzica mahalalelor și a satelor. O mare parte din muzica propusă de formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann își are sursele în manuscrisele medievale. Manuscrisele utilizate provin din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați (Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli, George Ucenescu ş.a.), dar și din bibliotecile unor așezăminte și locașuri de cult.

ADVERTISING

Constantin Răileanu - fondatorul și liderul formației Anton Pann (dirijor și orchestrator, voce, percuție, daire, canun)

Este doctorand al Universității Aristotel Tesalonic, Doctor în muzică al Universității Naționale de Muzică din București, coordonator Prof. Univ. Dr. Teodor Țuțuianu. Constantin este cercetător al muzicii vechi, de sorginte orientală. A inițiat demersul care a stat la baza formării ansamblului Anton Pann. Este compozitor, dirijor, solist vocal și percuționist. Este licențiat în Istoria și Filosofia Religiilor - Fenomenologie Religioasă, al Facultății de Teologie din București, dublu licențiat în Muzică Bizantină și Dirijat de Cor Academic al Universității Naționale de Muzică din București. A susținut peste 600 de concerte, atât în țară, cât și în străinătate. A concertat alături de mari muzicieni, precum: Kiya Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfikar, Petros Papageorgiou, Fikret Karakaya, Emmanuel Hovhannisian, Derya Turkan, Vincent Segal. A colaborat cu Corul Madrigal, corul Armonia al Filarmonicii de Stat din Cluj, corul Psalmodia al UNMB.

Sabin Penea (vioară)

Este licențiat al Universității Naționale de Muzică București, secția Vioară, clasa prof. Gabriel Croitoru. Deține un Master în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, secția Vioară solo, clasa maestrului Gabriel Croitoru. A participat la cursuri de măiestrie susținute de Simeon Yaroshevici, profesor la Conservatorul Național din Tel Aviv, Israel, Andrei Gavrilovici, profesor la Conservatorul Național din Berna, Elveția, Ștefan Gheorghiu, profesor la Conservatorul Național „Ciprian Porumbescu” București. L-a asistat pe Sir Neville Marriner ca vioară I în cadrul master-class-ului de orchestră din Ruse, Bulgaria, sub îndrumarea lui Erich Schagerl, concert-maestru al Wiener Philharmoniker. Are o experiență concertistică de peste 500 de concerte, iar prestația sa profesională a fost recompensată cu numeroase premii și distincții.

Alexandru Stoica (oud)

Deține titlul de doctor în muzică al universității Naționale de Muzică București, Prof. Univ. Dr. Octavian Nemescu. Este licențiat în Pedagogie Muzicală și deține un Master în Educație muzicală contemporană la Universitatea Națională de Muzică București. Este interpret la oud, chitară și vioară. A participat la cursuri de măiestrie de oud, susținute de Kyriakos Kalaitzidis și Mehmet Bitmez. Are o experiență concertistică de peste 300 de concerte alături de formația Anton Pann, cu care a cântat împreună cu muzicieni celebri, precum: Kiya Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfikar, Petros Papageorghiou, Fikret Karakaya, Emmanuel Hovhannisian, Derya Turkan, Vincent Segal, Corul DaCapo, Corul Madrigal.

Andrei Nițescu (violoncel)

Este doctorand al Universității Naționale de Muzică din București, clasa Prof. Univ. Dr. Teodor Țuțuianu, licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, secția Violoncel și deține un Master în muzică. Din 20l2, face parte din singurul cvartet de coarde profesionist din București - „Solartis Quartet”, alături de care a obținut numeroase distincții la concursuri naționale și internaționale, cum ar fi: Premiul al Ill-lea la Concursul „W. A. Mozart”, Premiul I la Concursul „Drumul spre celebritate”, Premiul al II-lea și Premiul „A. Dvorak”, la Concursul Internațional Plovdiv 2014. În 2013 și 2015, Solartis Quartet a fost invitat să concerteze în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu”. A participat la turnee în Germania, Italia, Grecia, Turcia, Spania, Rusia, Lituania, Elveția, Austria, Franța. A urmat master-class-uri cu: Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Bernhard Naoki Hendenborg, David Cohen, Erich-Oskar-Heutter și Alexander Huelsoff. S-a alăturat Ansamblului de muzică veche Anton Pann în 2017.

Ghassan Bouz (bendir, darbuka, riq)

Este un percuționist libanez care s-a format ca autodidact. Are deja o experiență muzicală bogată în Europa și în lumea arabă, prin apariții scenice alături de unii dintre cei mai cunoscuți muzicieni din această regiune. Pasiunea lui Ghassan Bouz pentru muzica arabă se reflectă pregnant în interpretările sale, adăugând o notă unică muzicii contemporane vestice. A colaborat cu Lekhfa, Directia 5,  Anton Pann Ensemble, Teodora Enache, Daniele di Bonaventura, Ilham Madfai, Basel Rajoub, Theodosii Spassov, Roots Revival Romania și cu mulți alți artiști. Ghassan a cântat la festivaluri internaționale de muzică, ca BBC Film Festival (London),  Roskilde Festival (Denmark) , Fusion Festival (Germany), Philharmonic in Paris și la alte festivaluri din Franța, Anglia, Germania, Polonia, Suedia, Olanda, Turcia.

Oana-Lucia Răileanu Benko (coordonator de proiect și video mapping)

Este Doctor în muzică, specializarea Muzicologie, la Universitatea Națională de Muzică din București, sub îndrumarea Prof. Univ. Dr. Octavian Nemescu și licențiată în Pedagogie Muzicală la aceeași universitate. Din 2008, Oana este manager artistic al Ansamblului de Muzică Veche Anton Pann, împreună cu care a organizat peste 500 de concerte. Este manager al proiectelor CantemirMelo (2017), UNICORN - o călătorie în istoria noastră (2016), Tradiție și Măiestrie - Masterclass de Instrumente Tradiționale (AFCN), coordonator al proiectului „Când Bizanțul eram noi” (ICR). A fost directorul muzical al Festivalului de Artă Medievală din Sighișoara (2008) și manager al proiectului „Muzica în Liceul tău”. Din 2014, participă activ în spectacolele ansamblului Anton Pann prin video-art, asigurând conceptul și proiecțiile pentru spectacole.

Despre muziciana invitată, Conf. Univ. Prof. Dr. Mehtap Demir:

Conf. Univ. Prof. Dr. Mehtap Demir predă în cadrul Departamentului de Etnomuzicologie, înființat de ea la Conservatorul de Stat al Universității din Istanbul. De asemenea, este directorul Centrului de Studii Feministe de la Universitatea din Istanbul. Are o diplomă de licență la Conservatorul de Stat al Universității Tehnice din Istanbul, master în muzicologie la Universitatea din Istanbul și doctoratul în antropologie muzicală la Universitatea Yeditepe. Trebuie menționat că Mehtap este una dintre puținele interprete la kamancheh (kemane) din Turcia. În 2010, ea a jucat un rol important într-un lung metraj documentar muzical numit My Sweet Canary, care a dus apoi  la producția unui proiect internațional cu o serie de concerte muzicale în multe țări din Europa și SUA. Documentarul muzical a fost regizat de Roy Sher și reprezintă incredibila poveste muzicală a Rozei Eshkenazi. Alături de muzicienii din acest proiect, ea a  cântat la prestigioase festivaluri de muzică din întreaga lume, cum ar fi SXSW și WOMEX. Mehtap este mândră de colaborări cu voci feminine de renume mondial, precum Yasmin Levy, Savinna Yanatou, Mor Karbasi, Giota Negka, Fargana Qasomova, Sofia Papazoglu, Maria Mazzotta, în aceste concerte ea reprezentând cultura muzicală turcă prin participarea la cele mai populare festivaluri de muzică din țări precum Grecia, Franța, Germania, Belgia, Israel, SUA și așa mai departe.