Renovarea locuinței poate deveni o necesitate sau un proiect de care te apuci pentru a-ți pune la treabă pasiunea pentru DIY. Indiferent de situația care ți se potrivește, rezultatul nu poate să fie decât unul pozitiv.
Înainte de a demara lucrările trebuie să ții cont de câteva aspecte importante, pentru a te pregăti cât mai bine pentru ceea ce urmează. Iată câteva dintre acestea:
Este posibil să fii nevoit să înlocuiești țevi și instalații vechi
De cele mai multe ori, procesul de renovare nu implică doar reamenajarea sau împrospătarea decorului, ci muncă serioasă, „de jos”, care presupune și lucrări de amploare. Schimbarea țevilor sau a instalațiilor de curent, de exemplu, este o necesitate în cazul apartamentelor sau caselor vechi, pentru a preveni defectarea serioasă a acestora sau o situație neplăcută în țevile cedează și apare riscul de inundație.
Discută cu o echipă de instalatori specialiști sau experți în ceea ce înseamnă instalațiile electrice și acționează doar după recomandările acestora. Este esențial ca lucrările să fie făcute la nivel profesionist, altfel riști ca acestea să nu reziste suficient de mult în timp. Asigură-te că achiziționezi din timp produse diverse pentru casă, instalații și construcții și că pui în aplicare planul inițial fără probleme.
Poate fi nevoie de aprobări adiționale
Dacă lucrările de renovare din locuința ta includ modificări ale apartamentului sau curții din locuință, vei avea nevoie de aprobări din partea departamentului de urbanism al Primăriei. De exemplu, dacă vrei să faci modificări și renovări pe balcon sau terasă, ori dacă vrei să adaugi pereți noi în apartament, va trebui să discuți cu Asociația de Proprietari, cât și cu autoritățile responsabile de eliberarea documentelor necesare pentru a merge mai departe.
Concentrează-te pe problemele principale
De exemplu, dacă observi pe timp de iarnă că una dintre camere este mai rece decât alta, trebuie să descoperi cauza înainte să fii nevoit să achiți facturi foarte mari la energie. Poate geamurile tale nu se închid suficient de bine și trebuie reparate, sau pereții nu sunt izolați corespunzător. În acest caz, ai la dispoziție o serie de măsuri care te vor ajuta să scapi de improvizațiile prin care împiedici pătrunderea curenților reci în cameră. În cazul în care ferestrele nu sunt suficient de etanșate, poți folosi materiale izolatoare moderne, care te ajută să rezolvi cât mai eficient probleme mai vechi.
Pregătește uneltele necesare
Proiectele de renovare trebuie să includă un arsenal complet. Uneltele de care ai nevoie diferă în funcție de tipul lucrărilor. De exemplu, dacă vrei să recondiționezi piese de mobilier vei avea nevoie de o mașină de șlefuit și de un fierăstrău electric de mână, dar și de pensule sau un pistol de vopsit. De asemenea, nu te poți lipsi de trusele de șurubelnițe, bormașina sau mașina de tăiat gresie și faianță.
Indiferent de scopul principal al renovării, trebuie să ai în vedere situațiile neprevăzute sau ceea ce poți descoperi pe parcurs. Poate că odată ce schimbi culoarea pereților sau adaugi un perete din gips carton, îți vei dori să faci schimbări și în cadrul pardoselii, de exemplu să schimbi parchetul.
Plănuiește proiectul de renovare cu o viziune cât mai clară asupra necesităților din locuința ta, dar fără a ignora situațiile neprevăzute care pot adăuga atât nevoia unui buget mai mare, cât și mai mult timp la planul inițial.