Sfaturi utile pentru spălarea corectă a vaselor

Sfaturi utile pentru spălarea corectă a vaselor

Spălarea vaselor poate deveni o activitate mult mai eficientă atunci când ai la îndemână produsele potrivite și când urmezi câteva reguli esențiale. Așa că dacă vrei să economisești timp și să speli cât mai rapid vasele murdare, iată câteva sfaturi care ți-ar putea fi de folos în bucătărie!

Cât de des trebuie spălate vasele?

Vasele murdare ar trebui spălate imediat după ce ai terminat de mâncat. Astfel, vei preveni uscarea alimentelor pe suprafața farfuriilor, iar vasele tale vor fi mai ușor de curățat. În plus, o farfurie murdară poate atrage insecte și alți dăunători, dar poate deveni și un adăpost perfect pentru dezvoltarea bacteriilor. Tocmai de aceea este indicat să speli vasele după fiecare masă sau sesiune de gătit. Iar dacă folosești o mașină de spălat, asigură-te că aceasta atinge temperaturi extrem de fierbinți pentru a ucide bacteriile și mucegaiul. Iar pentru mai multă eficiență, poți folosi detergent tablete pentru mașina de spălat vase, care elimină rapid toate urmele de grăsime și murdăria depusă pe vase.

ADVERTISING

Pregătește-ți toate produsele necesare

Pentru a spăla vasele eficient ai nevoie de câteva lavete, o perie pentru pahare, bureți normali, dar și de un burete special din sârmă. De asemenea, trebuie să te asiguri că ai apă fierbinte, un detergent de vase de calitate și un raft sau un suport pentru a lăsa vasele la scurs. 

Înlătură resturile de mâncare

Înainte de a pune vasele în chiuvetă, ar fi indicat să arunci resturile de mâncare din farfurii. Poți folosi o spatulă sau o furculiță pentru a goli fiecare farfurie pe rând, astfel încât să poți spăla mult mai ușor vasele. În plus, prin eliminarea resturilor rămase, vei evita poluarea apei.

ADVERTISING

Lasă vasele la înmuiat

După ce ai golit resturile de alimente din farfurii, există șansa ca pe unele vase să rămână pete de sos sau de ulei. Așa că ar trebui să le pui deoparte pentru înmuiere. Pune puțină apă peste ele și adăuga câte o picătură de detergent de spălat vase. Iar dacă vasele sunt pline de pete de ulei, lasă-le la înmuiat în apă fierbinte, în jur de 15-30 de minute. În schimb, dacă ai vase din aluminiu, nu le lăsa la înmuiat, pentru că există riscul ca acestea să se deterioreze.

Organizează vasele 

Ar fi ideal să speli vasele într-o anumită ordine, așa că asigură-te că toate paharele și tacâmurile sunt la un loc, farfuriile separat, urmând apoi castroanele, oalele și tigăile. Este important să speli vasele într-o anumită ordine, începând cu cele mai puțin murdare. Iar în această categorie se află paharele, cănile și tacâmurile. Poți continua apoi cu spălarea farfuriilor și a bolurilor. În general, aceste vase se spală extrem de ușor, mai ales dacă le ții sub jetul de apă în timp ce le cureți cu buretele.  

ADVERTISING

Întotdeauna oalele și tigăile ar trebuie lăsate la urmă, pentru că necesită mai mult timp pentru înmuiere, mai ales dacă există mai multă murdărie depusă pe suprafața lor. În plus, pentru vasele din teflon trebuie să ai mare grijă, pentru că nu este indicat să folosești bureți metalici pentru curățarea lor.

Atunci când speli tacâmurile, ar trebui să acorzi o atenție deosebită cuțitelor de bucătărie. Spală-le pe rând, unul câte unul, și pune-le în suportul de uscare cu mânerul în sus.

Clătește vasele 

După ce ai curățat fiecare farfurie în parte, ar fi indicat să le clătești bine, trecând fiecare vas sub un jet de apă. Astfel vei înlătura toată spuma și toate reziduurile rămase. Iar dacă ai o chiuvetă dublă, poți folosi cealaltă jumătate pentru a clăti vasele și pentru a le lăsa la scurs.

Nu uita să clătești bine și interiorul ceștilor și a vaselor din sticlă, pentru că întotdeauna pot rămâne pete de cafea, ceai sau suc.

Lasă vasele la uscat

Cea mai simplă metodă este să lași vasele la scurs într-un suport special. Însă, dacă ai nevoie rapidă de o farfurie curată, poți folosi un prosop curat, care este extrem de util pentru uscarea vaselor. Iar dacă nu ai un prosop din bumbac, poți apela și la prosoapele din hârtie, care sunt la fel de eficiente pentru uscarea vaselor, mai ales pentru oale și tigăi, pe suprafața cărora rămân adesea pete de grăsime.

După ce ai terminat de spălat vasele, spală bine chiuveta, scurgătorul de vase și bureții pe care i-ai folosit. De asemenea, este indicat ca la o anumită perioadă de timp să înlocuiești bureții și lavetele folosite în bucătărie.

Așadar, dacă vrei să te bucuri de vase curate și strălucitoare, ține cont de sfaturile pe care ți le-am oferit, astfel încât spălarea farfuriilor să devină o activitate rapidă și eficientă.