Coronavirus: De ce rata de pozitivitate este mai mare în zilele de duminică şi luni, deşi se fac mai puţine teste

Coronavirus: De ce rata de pozitivitate este mai mare în zilele de duminică şi luni, deşi se fac mai puţine teste
Grafic privind testările procentuale pozitive COVID-19 pe zi, în România
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Specialiştii explică de ce rata de pozitivitate este mai mare în zilele de duminică şi luni, deşi se fac mai puţine teste de coronavirus. Dr. Adrian Marinescu afirmă că în weekend se face testare ţintită, iar în timpul săptămânii jumătate din teste sunt la cerere.

În România au fost diagnosticaţi cu SARS-CoV-2, în ultima zi, 825 de oameni.

În ultimele 24 de ore s-au făcut 6491 de teste, iar rata de pozitivitate, care arată ce procent din acestea au ieşit pozitive, este mare - de 12.71%.

Medicul infecţionist Adrian Marinescu, dar şi imunologul Radu Ciornei explică de ce în general rata de pozitivitate este mai mare peste weekend, în contextul în care numărul de teste este mic.

ADVERTISING

„În weekend vorbim despre situaţiile de urgenţă, vorbim de definiţie de caz şi, chiar dacă numărul de teste este mic, este ţintit, se face o testare ţintită. Este logic să am o rată mare de pozitivitate. În timpul săptămânii ştim foarte bine că aproximativ 50% din teste sunt la cerere şi vorbim despre persoane asimptomatice, în cazul lor rata de pozitivitate fiind foarte mică”, explică dr. Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul „Matei Balş” din Capitală.

„Se trage foarte tare înainte de weekend să reuşească să facă încărcătura pe săptămâna respectivă, iar testele de duminică şi de luni scad. Sper că după ce se termină sezonul acesta de concedii testarea va creşte, pentru că avem nevoie de testare foarte multă în vederea redeschiderii şcolilor”, declară dr. Radu Ciornei, specialist în microbiologie, imunologie şi genetică moleculară.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇